Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Inleiding

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin. Ze zijn ideaal om tegen een bestaande afsluiting te plaatsen, en dat gaat snel en makkelijk. In deze handleiding plaatsen we stap voor stap een duurzame heidemat, ook wel ‘ericamat’ genoemd. De handleiding is echter toepasbaar op alle soorten decoratiematten, zoals een bamboemat, boomschorsmat, wilgenmat of rietmat.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Decoratiemat (heidemat, boomschorsmat, rietmat, bamboemat, wilgenmat)
  • Binddraadjes van 16 of 20 cm lang
  • Bindapparaatje
Download hier onze handleiding (pdf)

Mat plaatsen

Mat plaatsen

Voor je begint met de eerste stap: je kan decoratiematten op veel verschillende manieren vastmaken. Bijvoorbeeld met kabelbinders of spanbandjes, ijzerdraad, touw, etc. In deze handleiding gebruiken wij de groene of zwarte bindraadjes met lussen, met behulp van het bijbehorende bindapparaatje.

Zet de mat rechtop tegen de bestaande omheining en rol die een stukje uit. Let op, de mat kan zwaar zijn.
• Ga aan de achterkant van de omheining staan.
Houd de mat ondertussen vast aan de voorkant van de omheining.

Tip van Timo

Tip van Timo: het is handig als je met twee bent. Zo kan de ene persoon de mat vasthouden, terwijl de andere bevestigt.

Draadjes bevestigen

Draadjes bevestigen

• Zoek een plek in de achterkant van de mat om het binddraadje door te steken, zo dicht mogelijk bij de (ijzer)draad die de mat vechthecht.

Steek een binddraadje door de mat, en door de bestaande omheining.

Breng de twee lusjes van het draadje samen.

Steek het haakje van het bindapparaat door de lusjes.

Trek een aantal keer het bindapparaat naar je toe, tot het binddraadje voldoende is opgedraaid.

Maak nu de rest van de draadjes op dezelfde manier vast. Doe dat diagonaal, in een ruitpatroon.
- Begin linksboven en bevestig verticaal elke 40 tot 50 cm een binddraadje.
- Schuif daarna 25 cm op naar rechts en bevestig, opnieuw verticaal, elke 40-50 cm een draadje, telkens in het midden tussen de rij draadjes ernaast. Zo zit er tussen de geschrankte draadjes altijd ongeveer 25 cm.
- Werk zo naar rechts toe en zorg dat de draadjes altijd geschrankt in ruitvorm zitten, zodat er diagonaal telkens maximaal 25 cm afstand tussen twee draadjes zit.

• Pak een drankje en geniet achter je nieuwe omheining!

Verschillende soorten draadafsluitingen

Verschillende soorten draadafsluitingen

Er bestaan heel veel verschillende soorten draadomheiningen. Zo heb je de typische groene of zwarte tuindraad, de tennisdraad, het draadpaneel en noem maar op. In principe kan je bijna alle soorten decoratiematten gebruiken op alle soorten draadomheiningen, maar er zijn een aantal dingen waar je moet op letten.

Ten eerste, het gewicht van de decoratiemat. Sommige decoratiematten, zoals bijvoorbeeld de heidemat van 3 of 4 cm, zijn erg dik en dus ook zwaar. Als je zo’n zware mat wil bevestigen op een tuindraad of tennisdraad, dan plaats je daar het best een bovenbuis bij. Anders zal de constructie niet stevig genoeg zijn.

Ten tweede moet je letten op de uitsparingen in draadpanelen en 3D-panelen. Vraag je op voorhand af of het kleine ‘golfje’ in het midden van het paneel zal hinderen bij het plaatsen van de decoratiemat. Maak dus de goede keuze van mat: niet te dik, zodat de mat kan meebuigen bij het plaatsen, en niet te dun, zodat de uitsparing niet erg opvalt nadat de mat ophangt.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.