Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Inleiding

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting. Zo bespaar je veel tijd, geld en vooral veel moeite! Welk tuinscherm je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke smaak. Er zijn zo veel houtsoorten en afwerkingen, dat er voor elke smaak wel een scherm bestaat. Kies je voor geschrankte planken, of liever een volledig zichtdicht scherm? Welk product of welke houtsoort je ook kiest, elk scherm is 180 centimeter breed, wat de berekening voor je tuinafsluiting heel makkelijk maakt. Je zult zien dat een tuinafsluiting bouwen heel makkelijk gaat!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
 • Houten, vierkante palen
 • Tuinscherm
 • Grondboor
 • Boormachine met 10mm boor
 • Schroefmachine
 • Metalen verbindingshoekjes
 • Bevestigingsmateriaal
 • Eventueel metalen paalhoudervoeten
 • Potlood
 • Meter
 • Waterpas
Download hier onze handleiding (pdf)

De voorbereiding: De palen

De voorbereiding: De palen

Voor we de het tuinscherm kunnen vastmaken, moeten we natuurlijk eerst de palen stevig in de grond plaatsen.


Hoe ver je de palen uit elkaar zet, hangt vooral af van de breedte van je schermen en of je de palen achter of tussen je tuinafsluiting wilt. Onze panelen zijn 180 centimeter breed en wij gaan het tuinscherm tussen de palen monteren. We zorgen dus dat alle palen exact 180 centimeter van elkaar verwijderd zijn.


Kies je ervoor om de palen in de aarde te steken? Graaf dan putten met een grondboor in de aarde. Zorg hierbij dat de paal minimaal een derde in de grond kan. Zijn je palen bijvoorbeeld 240 centimeter lang, zorg dan voor een put van minstens 80 centimeter diep. Zet de palen in de grond en giet snelbeton en wat water bij de paal in de put. Zorg dan wel met behulp van een waterpas dat de palen kaarsrecht staan, voor het beton is uitgehard.


Werk je met een betonnen ondergrond en kan je de palen dus niet in de aarde steken? Dan kan je de palen vastzetten met behulp van een metalen paalhoudervoet. Timo toont je hoe je dit doet in handleiding 21. Dit hebben wij ook in het geval van dit tuinscherm gedaan.


Bij een tuinscherm is het belangrijk om per paneel te werken. Zet de eerste twee palen vast en bevestig hier je eerste scherm aan. Als je hier merkt dat de palen te dicht of te ver van elkaar staan voor het scherm, kan je hier nog gemakkelijk rekening mee houden bij de rest van je tuinafsluiting.

Methode 1: Bevestiging met L-ijzers

Methode 1: Bevestiging met L-ijzers

L-ijzers zijn metalen plaatjes in die in een L-vorm zijn gebogen. Elk been heeft ook gaten waar je de schroeven door kan bevestigen. Je kan kiezen uit L-ijzers uit inox of uit gegalvaniseerd metaal. Die keuze zal vooral afhangen van je eigen budget en wat je het liefst gebruikt. 

Het grote voordeel aan het gebruik van L-ijzers, is dat je op die manier de bevestiging helemaal onzichtbaar kan maken. De schermen zitten dan namelijk bevestigd aan de achterkant van de tuinafsluiting, waardoor je geen lelijke schroeven ziet! Een nadeel aan deze methode is wel dat het iets meer tijd kost: je moet meer afmeten en op voorhand voorboren in vergelijking met methode 2.

Stap 1: Positie van het L-ijzer opmeten.

Stap 1: Positie van het L-ijzer opmeten.

Om de tuinschermen op te hangen, maken we gebruik van metalen verbindingshoeken of L-ijzers van 90°. Per scherm plaatsen we er zes, ofwel drie aan elke kant. Onze L-ijzers zijn al voorzien van een schroef aan een van de zijden, maar er zijn ook versies verkrijgbaar zonder schroef, waarbij je dus nog zelf een aantal extra schroeven moet voorzien.


Eerst meten we de tussenafstand van de drie horizontale regels van het tuinscherm. Dit is zal ook de afstand zijn tussen de drie verbindingshoekjes aan elke zijde van de paal.


Meet af waar je de L-ijzers zal plaatsen op de palen: één helemaal bovenaan, één waar de onderkant van het scherm zal komen en één daartussen. Zorg dat deze drie hoekjes exact dezelfde afstand van elkaar verwijderd zijn als de drie horizontale regels in het tuinscherm. Markeer waar de schroefzijde van de L-ijzer zal terechtkomen in de zijkant van de palen.

Stap 2: Voorboren van de palen.

Stap 2: Voorboren van de palen.

Op de gemarkeerde plaatsen op de palen, moet je nu het hout voorboren. Doe dit met een boormachine dat een millimeter kleiner is dan de schroef van de L-ijzers.

Stap 3: L-ijzers vastschroeven.

Stap 3: L-ijzers vastschroeven.

Vervolgens bevestig je de hoekjes in de voorgeboorde gaten met een schroefmachine. Zorg dat de zijde met de openingen van het L-ijzer naar de voorkant van het scherm zijn gericht.

Tip van Timo

Plaats het onderste verbindingshoekje enkele centimeters boven de grond. Het scherm zal ook enkele centimeters boven de grond zweven. Op die manier gaat jouw houten tuinafsluiting veel langer mee en heb je minder last van opspattend vuil op je scherm.

Stap 4: Het scherm voorboren.

Stap 4: Het scherm voorboren.

Til met minstens twee personen het tuinscherm op en laat het scherm leunen tegen de verbindingshoekjes. Zo kan je zien waar je de gaten voor de schroeven zal moeten voorboren. Gebruik een boormachine om twee gaatjes in het hout voor te boren.

Tip van Timo

Maak gebruik van wat restplankjes of afvalhout om tijdelijk onder het tuinscherm te leggen. Hier zal je project even op steunen terwijl je de schermen vastmaakt, zodat je het niet de hele tijd hoeft op te tillen. Op die manier ben je ook zeker dat je tuinscherm overal op dezelfde hoogte hangt. Achteraf kan je dit afvalhout vlotjes weghalen.

Stap 5: Het scherm bevestigen.

Stap 5: Het scherm bevestigen.

Nu kan je met een schroefmachine het scherm vastschroeven met twee schroeven door elk L-ijzer. Doe dit op de plaatsen waar je in stap 4 hebt voorgeboord. Herhaal stap 4 en 5 voor alle zes verbindingshoekjes. Dan hangt je scherm volledig vast aan de palen.


Herhaal dit volledige proces tot je volledige tuinafsluiting is geplaatst.

Methode 2: Het scherm bevestigen met schroeven.

Methode 2: Het scherm bevestigen met schroeven.

Nu gaan we hetzelfde scherm vastzetten met normale schroeven. Dit doe je tegen de palen (en niet ertussen zoals bij de L-ijzers). Je bent volledig vrij om de schroeven te kiezen die je wilt en deze methode is ook bijzonder gemakkelijk voor beginnende doe-het-zelvers. Zorg dat de schroeven lang genoeg zijn om door het scherm en een stukje in de paal te kunnen, maar ze mogen ook niet te lang zijn! Je wilt niet dat de schroeven er langs de andere kant uitsteken. Hier raden we wel inox schroeven aan, omdat die niet zullen roesten na een hevige regenbui en dus ook geen roestplekken geven op je houten scherm.

De plaatsing gaat echt heel snel! Een nadeel is echter dat de schroefkoppen wel nog zichtbaar zijn aan de voorkant van het scherm en je dus minder een egaal resultaat creëert. 

Stap 1: Het scherm voorboren.

Stap 1: Het scherm voorboren.

Voor deze methode maken we gewoon gebruik van schroeven. Hier moeten we ervoor zorgen dat we op de verticale dwarsliggers gaan voorboren en vijzen, want op die manier boren we door zowel het kader als de bekleding van het tuinscherm die recht tegen de paal staan.


Boor de gaten voor, door zowel het scherm als de paal met een boormachine, opnieuw een millimeter kleiner dan de schroeven die je zal gebruiken. Dit doe je best zowel boven- als onderaan het scherm.

Stap 2: Het scherm bevestigen.

Stap 2: Het scherm bevestigen.

Op alle plaatsen waar je in stap 1 hebt voorgeboord kan je nu het scherm stevig vastschroeven.


Let op, voor deze methode moet je wel twee palen naast elkaar zetten, om te zorgen dat elk tuinscherm voldoende plaats heeft om tegen de palen te bevestigen.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving