Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Inleiding

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom. Dit is een open bekleding, waarbij we voegen hebben van ongeveer zeven millimeter breed. Je kan deze tuinwand vormgeven naar jouw eigen smaak en je gewenste uitstraling. In deze handleiding maken wij gebruik van hardhout, maar je kan ook kiezen voor eik, douglas, of gebrand hout. Of combineer verschillende houtsoorten en creëer een uniek lijnenspel. Een waar schilderijtje!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Vierkante palen (zoals Azobe, of geïmpregneerd grenen)
  • Snelbeton of stabilsé
  • Bekleding (planchetten, planken,…)
  • PU-lijm, houtlijm of siliconelijm
  • Nagelpistool
  • Plankenspanner
  • Cirkelzaag of afkortzaag
  • Waterpas of laser
  • Bevestigingsmateriaal (zoals Inox nagels, de dikte en lengte is afhankelijk van de dikte van de palen en de bekleding)
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: De palen

Stap 1: De palen

Voor we kunnen beginnen aan de tuinafsluiting, bevestigen we hardhouten palen in de grond. Hardhout is extra bestand tegen vocht, wat nodig is aangezien deze palen in direct contact staan met de aarde.


Zorg dat de palen lang genoeg zijn: meet hoe hoog de tuinafsluiting moet worden vanaf de grond, en reken 60 à 70 cm bij. Wil je bijvoorbeeld een omheining van twee meter hoog, voorzie dan palen van minimum 260 cm. Hoe hoger je wenst te bouwen boven de grond, hoe meer verankering in de grond je best voorziet voor de stevigheid. Een goede maatstaf hiervoor is een derde van de paal in de grond en twee derde erboven.


Graaf putten of een volledige geul in de grond, 75 cm tot een meter uit elkaar. De putten moeten minstens 60 cm diep zijn.


Plaats de palen in de put of gleuf en zorg dat de palen mooi loodrecht in de grond staan met behulp van een waterpas. Giet het stabilsé rond elke paal en stamp goed aan.
Laat de stabilisé drogen.

Tip van Timo

Je kan ook een touw bevestigen van de eerste paal tot waar de laatste paal moet komen. Hierdoor ben je zeker dat alle palen op een lijn staan. Met een laser gaat dit nog gemakkelijker!

Stap 2: planken klaarmaken

Stap 2: planken klaarmaken

Wij gebruiken hier hardhouten planken voor onze tuinafsluiting. Meet de afstand over de hele tuinwand en zaag de planken op deze maat. Onze planken waren vier meter lang.


Je kan ook werken in wildverband, waarbij geen enkele kopse kant van de planken op een lijn vallen.Kruisverband is natuurlijk ook een optie, waarbij de kopse kant afwisselt, zoals je vaak ziet in een bakstenen muur.


Nog een tip: bestel 5-10% meer lopende meter planken dan je denkt nodig te hebben. Dit is om uitval of verzaagd verlies op te vangen. Als je op onze website het oppervlakte invoert in m2, dan berekenen wij hoeveel planken lopende meter jij nodig hebt. Gemakkelijk toch?

Tip van Timo

Twijfel je hoeveel planken je exact moet aankopen? Of ben je nog niet zeker van je materiaalkeuze? Spring gerust eens binnen in onze showroom of contacteer ons via mail! Wij staan altijd klaar om je bij te staan bij je volgend project!

Stap 3: voetjes van de vloer!

Stap 3: voetjes van de vloer!

We beginnen met de onderste rij. Het is belangrijk dat de planken de grond niet raken, aangezien anders het hout veel vocht opneemt en sneller rot. Wij bevestigden onze eerste rij zes centimeter van de grond. We gebruikten een blok om deze onderste planken tijdelijk te ondersteunen tot ze waren bevestigd. Geen zorgen als dit niet evenwijdig is met de grond: het resultaat zal mooier zijn als alle planken horizontaal waterpas liggen.


Een andere optie is om een betonplaat aan de voorzijde van de palen bevestigen.

Stap 4: de eerste rij

Stap 4: de eerste rij

Om de planchetten aan de palen vast te hechten, heb je drie opties:
- Wij gebruikten een nagelpistool en lijm. Breng lijm aan de achterkant van de planken of tegen de palen. Gebruik een waterpas om de eerste plank mooi recht te hangen en een plankenspanner om de plank op zijn plaats te houden terwijl je de nagels in de plank schiet.
- Met schroeven en een boormachine: bevestig de planken met schroeven aan de palen. We raden in dit geval aan om voor te boren in zowel de bekleding als de paal, om splijting van het materiaal te voorkomen. Je doet dit best aan elke paal twee keer, voor extra stevigheid. Kijk best voor inox schroeven die mooi passen bij de planken, voor de mooiste afwerking.
- Sommige bekledingen komen met clips. Hierdoor zijn geen schroeven of spijkers nodig en klik je de panelen vast in elkaar. Bovendien lijnt alles mooi op.


LET OP: Heb je gekozen voor houtsoorten zoals steigerhout, douglas of geïmpregneerd hout? Dan kies je best voor schroeven om de bekleding te bevestigen. Deze houtsoorten zetten namelijk veel uit en krimpen veel in. Met schroeven verzeker je een stevige en nagenoeg onzichtbare bevestiging doordat het verzonken is in het hout. Zo zal je tuinscherm weer en wind kunnen doorstaan!


Tip van Timo

Hier hebben we gekozen voor een horizontale plaatsing, maar je kan de planken ook verticaal plaatsen. Hierdoor benadruk je de hoogte van je tuinwand. Voor deze methode installeer je eerst een horizontaal lattenwerk, zodat de planken dan verticaal hierop kunnen worden gemonteerd.

Stap 5: de tweede rij

Stap 5: de tweede rij

Nu beginnen we aan de tweede rij. Om een gelijke voeg tussen alle planken te verzekeren, gebruikten we kleine blokjes hout of kaleerblokjes van 7 mm dik. Je kan ze kopen, of je kan een restplankje verzagen in deze maat. Leg die op de bovenkant van iedere plank, waar iedere volgende plank op kan rusten.

Stap 6: We blijven doorgaan.

Stap 6: We blijven doorgaan.

Herhaal stap 4 voor de overige rijen, tot je helemaal bovenaan bent.

Stap 7: De finishing touch

Stap 7: De finishing touch

Er zijn verschillende manieren waarop je de bovenkant van je tuinwand kan afwerken. Zo kan je bijvoorbeeld op de palen nog een plank of planchet bevestigen om ook de bovenkant mooi af te werken. Hierdoor zijn de palen minder zichtbaar van boven af.Wij hebben gekozen om geen afwerking bovenaan toe te voegen.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving