Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Inleiding

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder! Deze bevestig je zowel aan de ondergrond als de palen en ze zorgen dat de houten palen stevig vastzitten. Stem de afmeting van de vierkante palen wel goed af op de grootte en stevigheid van je constructie. Wij maakten voor deze handleiding gebruik van palen met een afmeting van 7 op 7 centimeter. De dikte van de paal en de bijhorende paalvoet zal je zelf moeten bepalen, maar we helpen je maar al te graag om de juiste keuze te maken! En je zult zien dat het plaatsen van de palen en paalhouders een koud kunstje is!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Vierkante palen
  • Paalhouders
  • Potlood
  • Boorhamer
  • Schroefmachine
  • Waterpas
  • Betonschroeven
  • RVS of inox houtschroeven
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Bestaande betonvloer schoonmaken.

Stap 1: Bestaande betonvloer schoonmaken.

Voor we kunnen beginnen aan onze paal te plaatsen, moeten we eerst de voer wel schoonmaken. Gebruik een veegborstel om steentjes, bladeren, stof en ander vuil even weg te poetsen, zodat niets in je weg ligt tijdens het klussen.

Stap 2: Afstand opmeten en aftekenen.

Stap 2: Afstand opmeten en aftekenen.

Bepaal waar je de houten paal wil plaatsen en waar je dus ook de paalhouder zal installeren. Zorg hier wel voor een stabiele ondergrond zonder helling. Markeer met potlood op het beton door de vier openingen aan de voet van de paalhouder waar de betonschroeven zullen komen.

Stap 3: De diepte op de boor aftekenen en boren.

Stap 3: De diepte op de boor aftekenen en boren.

Op die vier markeringen gaan we nu een gat boren. Hierbij maak je gebruik van een boorhamer, dit zijn boormachines met een pulserende werking geschikt voor betonnen oppervlakken. Boor mooi loodrecht in het beton, zodat ook de schroeven later mooi loodrecht de grond in gaan. Omdat onze gebruikte betonverankering 12,5 centimeter lang is, zullen wij ook ongeveer 12 centimeter diep boren.

Stap 4: De paalhoudervoet bevestigen met keilankers.

Stap 4: De paalhoudervoet bevestigen met keilankers.

Plaats de paalhouder op de juiste plaats, met de openingen in de voet over de geboorde gaten in het beton. Vervolgens klop je vier betonschroeven in de grond met een hamer, tot wanneer de paalhouder stevig vastzit. Daarna kan je de moeren nog extra aandraaien met een moersleutel.


Tip van Timo

Ligt jouw terras toch op een helling? Dan kan je met kleine spieën onder de paalhouders de helling opvangen en zorgen dat de palen mooi recht kunnen staan.

Stap 5: De paal aftekenen, voorboren en vastmaken.

Stap 5: De paal aftekenen, voorboren en vastmaken.

Plaats de houten paal in de paalvoet en zorg dat deze kaarsrecht staat met een waterpas. Duid met potlood de openingen van de paalvoet aan op de houten paal, twee aan elke zijde. Haal de paal weer uit de paalhouder en boor de aangeduide gaten voor. Zorg dat je een boor iets kleiner is dan de diameter van de uiteindelijke schroeven die je gaat gebruiken.


Plaats de paal in de paalhoudervoet en zorg dat de voorgeboorde gaten overeenkomen met de openingen in de paalhoudervoet. Schroef de paal stevig vast met de houtschroeven. Wij raden schroeven aan uit RVS of inox, zodat ze niet gaan roesten na een hevige regenbui. Wij gebruikten ook moeren om de schroeven stevig op hun plaats te houden.

Tip van Timo

Is je paalhouder groter dan de paal en heb je dus wat speelruimte tussen de paal en de paalhouder? Dan kan je met enkele kleine spieën deze ruimte opvangen en de paal toch stevig vastzetten.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving