Hand­lei­ding | Hou­ten tuin­af­slui­ting beit­sen voor kleur­be­houd

In­lei­ding

Van­daag geven we onze tuin­wand een be­scher­mend laag­je met beits. Beits is een ge­kleur­de, trans­pa­ran­te of dek­ken­de laag die wordt aan­ge­bracht op hout om de kleur lan­ger te be­hou­den en om het re­sis­ten­ter te maken tegen zon en regen. Het is iets dun­ner en dringt meer door in het hout dan bij­voor­beeld een lak­verf of ver­nis. Beits kleurt en be­schermt het hout ook beter, zon­der de char­man­te struc­tuur ervan uit te wis­sen. Wij raden aan om on­be­han­deld, nieuw hout in het begin zo snel mo­ge­lijk te beit­sen om zo lang mo­ge­lijk te ge­nie­ten van die prach­ti­ge hout­kleur. Er zijn ver­schil­len­de beit­sen op de markt. Ten eer­ste kan je een on­der­scheid maken tus­sen bin­nen- en bui­ten­beits. In het geval van een tuin­wand ge­bruik je dus zeken een bui­ten­beits, omdat die beter be­stand zijn tegen alle weers­om­stan­dig­he­den! Daar­naast kan je ook een trans­pa­ran­te, of een dek­ken­de beits ge­brui­ken. Hier­bij geldt de vuist­re­gel: hoe meer dek­kend, hoe meer be­scher­mend.

Video en be­no­digd­he­den

Be­no­digd­he­den:
  • Rol­lers of verf­kwas­ten
  • Kran­ten­pa­pier of kar­ton
  • Schuur­pa­pier
  • Ont­vet­ter
  • Sun­pri­mer
  • Bui­ten­beits (trans­pa­rant of dek­kend)
Down­load hier onze hand­lei­ding (pdf)

Stap 1: het hout voor­be­rei­den

Stap 1: het hout voor­be­rei­den

Voor we be­gin­nen met het beit­sen van onze tuin­wand, staat er eerst wat voor­be­rei­dings­werk op de plan­ning. Is het hout nog nooit be­han­deld ge­weest? Dan ga je best even over het op­per­vlak met een ont­vet­ter en wat schuur­pa­pier. Laat het op­per­vlak goed dro­gen.


Heb je het hout al eens be­han­deld met een beits of lak? Dan rei­nig je het hout met een tuin­meu­bel­rei­ni­ger en een harde bor­stel. Spoel het ma­te­ri­aal af en boen het op met een zach­te­re bor­stel. Werk af met wat schuur­pa­pier.


Leg wat kar­ton of kran­ten­pa­pier voor de tuin­wand, voor je de pri­mer­laag aan­brengt in de vol­gen­de stap. Dit be­schermt je te­gels of on­der­grond tegen spat­ten.

Tip van Timo

Het is be­lang­rijk om eerst te rei­ni­gen, en dan te schu­ren. Doe je dit om­ge­keerd, dan schuur je het vuil in het hout en kan de beits min­der goed hech­ten. Dus ont­houd goed: eerst boe­nen, dan schu­ren.

Stap 2: de pri­mer

Stap 2: de pri­mer

Wij ge­bruik­ten hier een laag sun­pri­mer voor een goeie hech­ting van de beits. Deze pri­mer was al re­de­lijk vloei­baar, dus we heb­ben hier geen ver­dun­ner aan toe­ge­voegd. Breng de pri­mer aan met een verf­kwast en schil­der in de rich­ting van de ner­ven. Wij ge­bruik­ten hier een verf­bor­stel, omdat onze tuin­wand be­staat uit trip­pel blok­pro­fie­len, en we de beits in elk hoek­je en kant­je wil­len aan­bren­gen. Bij grote en vlak­ke­re op­per­vlak­ken kan je ook ge­bruik maken van een rol­ler.

Stap 3: nu laten dro­gen

Stap 3: nu laten dro­gen

Laat deze pri­mer min­stens 24 uur dro­gen. Na zes uur kan het al stof­d­roog zijn, maar laat het toch de volle 24 uur dro­gen en in­trek­ken voor je aan de twee­de laag be­gint.

Stap 4: het lak­werk be­gint

Stap 4: het lak­werk be­gint

Nu gaan we echt be­gin­nen beit­sen. Breng de beits aan met een verf­kwast of rol­ler in ge­lijk­ma­ti­ge stre­ken. Schil­der op­nieuw met de ner­ven mee en veeg alle drup­pels weg. Zo zorg je voor een mooie af­wer­king.


Over­lap ook nat op nat. Als je natte beits op droge plaat­sen aan­brengt, treedt er een kleur­ver­schil op. Werk dus ge­lijk­ma­tig en zorg dat bij over­lap­pin­gen tus­sen twee pen­seel­stre­ken al­tijd nat op nat wordt ge­werkt.


Laat deze laag op­nieuw min­stens 24 uur dro­gen.

Tip van Timo

Je kan de beits ook ver­dun­nen als je dat wilt. Is je beits sa­men­ge­steld uit water of acryl? Dan kan je dit ver­dun­nen met water. Beits op basis van olie of an­de­re mid­de­len kan je ver­dun­nen met ter­pen­tijn of White spi­rit. Drie delen beits leng je aan met een deel ver­dun­ner. Onze beits was dun ge­noeg, dus heb­ben we geen ver­dun­ner aan­ge­bracht.

Stap 5: her­haal dit een aan­tal keer

Stap 5: her­haal dit een aan­tal keer

Voor ons was door de pri­mer een laag beits al ge­noeg. Je kan ech­ter naar wens meer lagen af­wer­ken voor een nog be­te­re be­scher­ming.


Voor je een vol­gen­de laag beits aan­brengt, raden we aan om het op­per­vlak licht te schu­ren met wat fijn schuur­pa­pier. Ver­vol­gens kan je de twee­de laag aan­bren­gen zoals in stap drie. Als je voor­dien ver­dun­ning toe­voeg­de aan de beits, mag je die nu ach­ter­we­ge laten: de twee­de (en even­tu­eel derde) laag mag je zo op jouw tuin­wand schil­de­ren.


Hoe­veel lagen je moet beit­sen hangt af van jouw pro­ject. Is het de eer­ste keer dat je dit ma­te­ri­aal be­han­delt? Breng dan zeker drie lagen aan. Is jouw pro­ject al eens be­han­deld in het ver­le­den? Dan zou twee lagen moe­ten vol­staan.

Meer hand­lei­din­gen voor Tuin­af­slui­ting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Hand­lei­ding | Hou­ten tuin­scherm plaat­sen

Pri­va­cy in de tuin, dat is heus niet zo moei­lijk als je denkt! Nee, je moet geen vol­le­dig scherm bou­wen uit in­di­vi­du­e­le plan­ken, maar je kan ook kie­zen voor kant-en-klare pa­ne­len om tus­sen de palen te be­ves­ti­gen. Hier­door gaat de hele plaat­sing veel vlot­ter en heb je meer mo­ge­lijk­he­den voor jouw stijl­vol­le tuin­af­slui­ting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Hand­lei­ding | Hoe be­ves­tig je een hou­ten paal op beton?

Het is be­lang­rijk om een tuin­wand of een ge­bin­te ste­vig aan de grond te be­ves­ti­gen. Maar wat als de on­der­grond ge­maakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt ver­an­ke­ren in de aarde? Dan maak je ge­bruik van een me­ta­len paal­hou­der!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Hand­lei­ding | Wil­gen schut­ting vlech­ten

Wat is eco­lo­gisch, duur­zaam, bevat geen na­gels of schroe­ven en wordt al meer dan 2000 jaar ge­bruikt? Dat zijn na­tuur­lijk de tuin­scher­men uit wil­gen­te­nen! Van­daag plaat­sen we een schut­ting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze tech­nie­ken ook ge­brui­ken voor het vlech­ten van een moes­tuin­bak, een tuin­deur, een af­boor­ding en zo veel meer!

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Hand­lei­ding | Ver­ti­ca­le ge­slo­ten tuin­wand tim­me­ren

In de vo­ri­ge af­le­ve­ring van Tim­me­ren met Timo plaat­sten we een ho­ri­zon­ta­le tuin­wand met een open be­kle­ding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het te­gen­over­ge­stel­de: een ver­ti­ca­le tuin­wand met een ge­slo­ten be­kle­ding. Door de lat­ten ver­ti­caal te plaat­sen be­na­druk je de hoog­te van jouw tuin­af­slui­ting en krijg je een erg strak ge­heel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Hand­lei­ding | Ho­ri­zon­ta­le tuin­wand met voeg tim­me­ren

Een stijl­vol­le en mo­der­ne ma­nier om je tuin goed af te slui­ten? In deze hand­lei­ding legt Timo je uit hoe je een tuin­af­schei­ding met hard­hou­ten plan­ken plaatst. Deze vorm van tuin­af­slui­ting is niet al­leen duur­zaam, het hout is ook vorm­vast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Hand­lei­ding | De­co­ra­tie­mat­ten plaat­sen

Op zoek naar meer pri­va­cy zon­der al te veel klus­sen? Zoek niet ver­der! Een de­co­ra­tie­mat is er om jou meer af­zon­de­ring en te­ge­lijk sfeer te be­zor­gen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Hand­lei­ding | Ha­ze­laar­scherm plaat­sen

Vlecht­scher­men in ge­vloch­ten ha­ze­laar­t­ak­ken zor­gen voor een ge­zel­li­ge tuin­af­slui­ting, cre­a­tie­ve schut­ting, of om­ran­ding van een knus­se zit­hoek in je tuin. Met onze hand­lei­ding kan je ze zelf plaat­sen in een hand­om­draai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving