Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Inleiding

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis. Beits kleurt en beschermt het hout ook beter, zonder de charmante structuur ervan uit te wissen. Wij raden aan om onbehandeld, nieuw hout in het begin zo snel mogelijk te beitsen om zo lang mogelijk te genieten van die prachtige houtkleur. Er zijn verschillende beitsen op de markt. Ten eerste kan je een onderscheid maken tussen binnen- en buitenbeits. In het geval van een tuinwand gebruik je dus zeken een buitenbeits, omdat die beter bestand zijn tegen alle weersomstandigheden! Daarnaast kan je ook een transparante, of een dekkende beits gebruiken. Hierbij geldt de vuistregel: hoe meer dekkend, hoe meer beschermend.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Rollers of verfkwasten
  • Krantenpapier of karton
  • Schuurpapier
  • Ontvetter
  • Sunprimer
  • Buitenbeits (transparant of dekkend)
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: het hout voorbereiden

Stap 1: het hout voorbereiden

Voor we beginnen met het beitsen van onze tuinwand, staat er eerst wat voorbereidingswerk op de planning. Is het hout nog nooit behandeld geweest? Dan ga je best even over het oppervlak met een ontvetter en wat schuurpapier. Laat het oppervlak goed drogen.


Heb je het hout al eens behandeld met een beits of lak? Dan reinig je het hout met een tuinmeubelreiniger en een harde borstel. Spoel het materiaal af en boen het op met een zachtere borstel. Werk af met wat schuurpapier.


Leg wat karton of krantenpapier voor de tuinwand, voor je de primerlaag aanbrengt in de volgende stap. Dit beschermt je tegels of ondergrond tegen spatten.

Tip van Timo

Het is belangrijk om eerst te reinigen, en dan te schuren. Doe je dit omgekeerd, dan schuur je het vuil in het hout en kan de beits minder goed hechten. Dus onthoud goed: eerst boenen, dan schuren.

Stap 2: de primer

Stap 2: de primer

Wij gebruikten hier een laag sunprimer voor een goeie hechting van de beits. Deze primer was al redelijk vloeibaar, dus we hebben hier geen verdunner aan toegevoegd. Breng de primer aan met een verfkwast en schilder in de richting van de nerven. Wij gebruikten hier een verfborstel, omdat onze tuinwand bestaat uit trippel blokprofielen, en we de beits in elk hoekje en kantje willen aanbrengen. Bij grote en vlakkere oppervlakken kan je ook gebruik maken van een roller.

Stap 3: nu laten drogen

Stap 3: nu laten drogen

Laat deze primer minstens 24 uur drogen. Na zes uur kan het al stofdroog zijn, maar laat het toch de volle 24 uur drogen en intrekken voor je aan de tweede laag begint.

Stap 4: het lakwerk begint

Stap 4: het lakwerk begint

Nu gaan we echt beginnen beitsen. Breng de beits aan met een verfkwast of roller in gelijkmatige streken. Schilder opnieuw met de nerven mee en veeg alle druppels weg. Zo zorg je voor een mooie afwerking.


Overlap ook nat op nat. Als je natte beits op droge plaatsen aanbrengt, treedt er een kleurverschil op. Werk dus gelijkmatig en zorg dat bij overlappingen tussen twee penseelstreken altijd nat op nat wordt gewerkt.


Laat deze laag opnieuw minstens 24 uur drogen.

Tip van Timo

Je kan de beits ook verdunnen als je dat wilt. Is je beits samengesteld uit water of acryl? Dan kan je dit verdunnen met water. Beits op basis van olie of andere middelen kan je verdunnen met terpentijn of White spirit. Drie delen beits leng je aan met een deel verdunner. Onze beits was dun genoeg, dus hebben we geen verdunner aangebracht.

Stap 5: herhaal dit een aantal keer

Stap 5: herhaal dit een aantal keer

Voor ons was door de primer een laag beits al genoeg. Je kan echter naar wens meer lagen afwerken voor een nog betere bescherming.


Voor je een volgende laag beits aanbrengt, raden we aan om het oppervlak licht te schuren met wat fijn schuurpapier. Vervolgens kan je de tweede laag aanbrengen zoals in stap drie. Als je voordien verdunning toevoegde aan de beits, mag je die nu achterwege laten: de tweede (en eventueel derde) laag mag je zo op jouw tuinwand schilderen.


Hoeveel lagen je moet beitsen hangt af van jouw project. Is het de eerste keer dat je dit materiaal behandelt? Breng dan zeker drie lagen aan. Is jouw project al eens behandeld in het verleden? Dan zou twee lagen moeten volstaan.

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren
Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving