Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Inleiding
Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.
Tuinwand:
- Strak en clean.
- Geen onderbreking door palen.
- Meer creativiteit in afwerking.
- Kies zelf jouw houtsoort en verband!
Plankenscherm:
- Gemakkelijk en zeer snel om te plaatsen.
- Beschikbaar in verschillende houtsoorten.
- Perfect in combinatie met gleufpalen.
- Brengt een mooie structuur in de tuin.
Visual en checklist
De belangrijkste verschillen:
- Een tuinwand straalt klasse uit en is heel strak.
- Plankenschermen kan je combineren met verschillende gleufpalen.
- Met een tuinwand heb je meer vrijheid in afwerking.
- Kies zelf jouw verband bij een tuinwand.
- Of kies jij liever een tuinscherm?
Een tuinwand biedt heel veel keuze en creativiteit
Over het algemeen wordt een tuinwand als een bijzonder strakke en moderne tuinafsluiting gezien. Het is namelijk een schuttingsysteem waarbij de beplanking niet onderbroken wordt door zichtbare palen. De staken worden met een tussenafstand van 75 cm à 1 meter van mekaar geplaatst naar gelang de houtsoort. De bekleding wordt aan de voorzijde van de palen geplaatst en creëert op die manier één doorlopend geheel. De juiste tussenafstand tussen de palen is zeer belangrijk bij een wand. Dit waarborgt de stevigheid en sterkte van de constructie en beperkt ook enorm de mogelijkheid tot leven van het hout.
Wat de afwerking betreft, heb je als doe-het-zelver met een tuinwand volledig vrij spel. Je kan kiezen om de beplanking in wildverband naar eigen wens in te delen. Je kan bovendien het profiel en de houtsoort gebruiken waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wil je werken met een lijn- en schaduwspel of meer reliëf creëren dan bij een gewone planchet? Dan kan je ook gewoon kiezen voor een dubbel, triple of quattro blokprofiel. De planken kunnen eveneens zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd. Wanneer je verticaal wenst te bekleden, hou je best wel rekening met een extra lattenstructuur om de bekleding aan te bevestigen. Verder kan je met een wand ook de keuze maken tussen een open of gesloten systeem. Bij een open systeem kies je ervoor om te werken met een voeg tussen de latten of parallellogrammen. Een gesloten systeem is volledig afgesloten dankzij de tand- en groefverbindingen.
Een plankenscherm biedt eenvoud en structuur
Een plankenscherm is in de meeste ogen net dat tikkeltje klassieker dan een tuinwand en kennen we allemaal. De planken worden door gleufpalen onderbroken en iedere plank wordt in een passende gleuf geschoven. Als een puzzelstukje vallen ze in mekaar met de planken onder en boven. Dankzij de eenvoud in deze constructie valt een plankenscherm gemakkelijk zelf te plaatsen. Doordat gleufpalen meestal standaardbreedtes hebben van 21 mm, 30 mm of 48 mm is de keuzewaaier bij de beplanking net iets kleiner. Wat de gleufpalen betreft, heb je wel een ruime keuze tussen betonpalen, aluminium palen en houten palen. Bij betonpalen heb je ook het voordeel dat er een gepaste gleuf is voorzien om de betonplaat tussen te bevestigen.
Zijn er nog andere opties?
Naast de tuinwand of het plankenscherm zou je ook kunnen opteren voor een derde optie: kant-en-klare tuinschermpanelen. Deze kunnen in de meeste gevallen op beide wijzen gemonteerd worden. Hiermee kan je dus eigenlijk nog alle kanten uit.
Heeft deze pagina je geholpen?
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.