Inleiding

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht? Maar wat is het belangrijkste onderdeel van elk tuinscherm? Nee, niet de schermen zelf, maar wel de vierkante palen! Hierbij kan je kiezen tussen drie verschillende mogelijkheden: azobe, robinia of geïmpregneerd grenen. Laten we even stilstaan bij deze drie houtsoorten, door hun duurzaamheid, prijs, uitstraling en toepassingen even nader te bekijken.

Azobe:
  • Verkrijgbaar in fijnbezaagde en geschaafde afwerking.
  • Heel hoge duurzaamheid, zelfs in contact met de grond.
  • Erg rechte vorm.
Bekijk alle azobe palen
Robinia:
  • Europese houtsoort.
  • Gaat ongeveer 25 jaar mee.
  • Organische en natuurlijke vorm.
Bekijk alle robinia palen
Geïmpregneerd grenen:
  • Heel budgetvriendelijk.
  • Past goed bij geïmpregneerde tuinschermen.
  • Hebben die typische, groene schijn.
  • Kaarsrechte vorm.
Bekijk alle geïmpregneerd grenen palen

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Azobe en robinia zijn beide even duurzaam.
  2. Azobe is verkrijgbaar in een geschaafde en een fijnbezaagde afwerking.
  3. Geïmpregneerd grenen is het meest budgetvriendelijk.
  4. Plaats je de palen tussen of achter jouw tuinscherm?
  5. Wij houden vooral van de azobe fijnbezaagde palen.

Zijn de palen van je tuinscherm dan echt zo belangrijk?

Ja, wij raden zeker aan om toch ook de keuze van je palen even goed te overwegen als de tuinschermen zelf. Vooral als de palen nog zichtbaar zullen zijn, wil je dat de uitstraling mooi past bij de rest van je tuinafsluiting. Maar wist je dat de duurzaamheid van je tuinafsluiting vooral afhangt van de basisconstructie? Zo zal een tuinscherm duidelijk langer meegaan met palen van een hogere duurzaamheid, ook al kies je voor een minder duurzaam hout voor de schermen zelf. Een stevige basis is van groot belang als je lang wilt genieten van je tuinafsluiting!

Welke vierkante, houten paal is het duurzaamst?

Eerst gaan we de drie houtsoorten vergelijken op basis van hun duurzaamheid. Aangezien azobe familie is van de tropische hardhoutsoorten, hebben deze palen dus van nature een duurzaamheidsklasse 1. Hierdoor gaan deze palen meer dan 25 jaar mee, zelfs in contact met de grond!

De houtsoort robinia komt daar eigenlijk heel dicht in de buurt. Robinia heeft namelijk ook een duurzaamheidsklasse 1 en gaan dus even lang mee. Deze houtsoort is wel van Europese afkomst, in tegenstelling tot het tropische azobe.

Van deze drie houtsoorten, is geïmpregneerd grenen toch het minst duurzaam. Dit naaldhout is al van nature niet bijzonder duurzaam, maar we maken het hout wel beter door de behandeling met chemicaliën. Palen uit geïmpregneerd grenen gaan zo’n 15 jaar mee, wat nog steeds een lange tijd is, maar toch korter in vergelijking met azobe en robinia.


Hoe verschillen deze palen op vlak van uitstraling?

Ook de uitstraling van azobe, robinia en geïmpregneerd grenen verschillen wat. Azobe heeft een prachtige roodbruine kleur, met een subtiele houttekening en geen knopen. Het egale uiterlijk is hier dus een groot pluspunt! Maar je kan hier ook kiezen tussen twee afwerkingen: geschaafd of fijnbezaagd. Fijnbezaagd betekent dat de paal in vorm is gezaagd door een zaagblad met fijne tandjes. We werken het hout niet verder af, waardoor we een iets ruwere textuur hebben met nog kans op splinters. Daarnaast is een geschaafde afwerking netter met een geschuurd oppervlak, zonder splinters. Bovendien zijn deze net dat tikkeltje rechter.

Daartegenover staat robinia. Deze houtsoort heeft een lichtere, goudgele kleur en wel af en toe een knoop, typisch aan de Europese houtsoorten. Het nadeel aan robinia is wel dat deze palen niet 100% kaarsrecht zijn. Ze hebben vaak ook geen perfecte vierkante vorm, wat enorm goed past binnen de natuurlijke tuinomgeving en voor meer creatieve projecten.

Ten slotte hebben we geïmpregneerd grenen. Deze palen hebben ook knopen en een duidelijke houttekening, maar hebben wel een groene schijn dankzij de chemische behandeling. Deze schijn zal na verloop van tijd wel verdwijnen, naarmate dat het hout van nature vergrijst. Deze palen kunnen we wel net wat netter en rechter vormgeven dan robinia.

Welke palen zijn het duurste?

Als we de drie houtsoorten met elkaar vergelijken qua prijs, dan merken we toch een aantal verschillen. Over het algemeen is azobe wel de duurste oplossing, deels omdat deze houtsoort van verdere landen moeten komen. We kunnen wel zeggen dat de fijnbezaagde palen iets goedkoper zijn dan de geschaafde, omdat het ons minder tijd kost om de palen af te werken. Wil je dus een kwaliteitsvolle paal voor een iets lager prijsje, dan kan je altijd kiezen voor de azobe fijnbezaagde palen.

Op de tweede plaats staat robinia opnieuw, met een gemiddelde prijsklasse. Dat heeft opnieuw te maken met de kortere afstand die het hout moet afleggen naar ons magazijn. En de meest budgetvriendelijke optie is geïmpregneerd grenen. Je krijgt dus een goede, duurzame paal voor een prikje van de prijs. Hiermee krijgen mensen met het kleinste budget ook de kans om hun droomtuin vorm te geven.


Hoe verschillen azobe, robinia en geïmpregneerd grenen in toepassing?

Wanneer je een tuinafsluiting wilt plaatsen in je tuin, kan je altijd zelf kiezen of deze palen tussen of achter de panelen moeten zitten. Als de palen tussen de schermen plaatst, wordt je tuinafsluiting heel mooi onderbroken, voor een rustgevend effect. Staan de palen echter achter de schermen, dan lijkt het scherm mooi door te lopen en benadruk je de lengte van de tuin.

Op basis van deze positie van de palen, kies je ook de juiste afwerking van je palen. De geschaafde azobe palen en de rechte geïmpregneerde palen zijn het meest geschikt voor de plaatsing tussen de panelen. Aangezien de palen dan wel nog altijd zichtbaar zullen zijn, kies je best voor de palen met de meest nette afwerking.

Ga je toch het tuinscherm tegen de palen bevestigen, waardoor je de palen uiteindelijk niet meer zal zien? Dan maakt de uitstraling niet veel meer uit en kan je kiezen voor de goedkopere robinia-palen of de fijnbezaagde azobe palen. Ze zijn niet zichtbaar in je uiteindelijke realisatie, maar voorzien je project wel van de nodige stevigheid.

Naast de positie van de palen, is ook de houtsoort en afwerking van de gekozen panelen belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een tuinwand uit tropisch hardhout op het oog? Dan raden we zeker de azobe palen aan, die dezelfde uitstraling en duurzaamheid hebben. Of je dan voor de fijnbezaagde of de geschaafde palen kiest, hangt dan weer af van de positie van de palen. In dezelfde zin zal een tuinwand uit geïmpregneerd grenen het best met geïmpregneerde palen worden aangevuld. Het is op die manier dat je pas echt een gestroomlijnde tuinafsluiting krijgt met een professionele afwerking.
Ten slotte hebben we nog robinia, wat het best past bij een tuinscherm met een natuurlijke uitstraling. Denk hierbij maar aan een tuin uit hazelaar- of wilgentenen, of met gevlochten, halfronde robinia-takken.

Hebben we een favoriet onder de vierkante palen?

Natuurlijk is elk project uniek en zal niet elke paal passen bij elke tuinwand. Toch kunnen we wel zeggen dat azobe onze favoriet is. Deze houtsoort is dan wel de duurste, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt optimaal. En wil je toch graag een beetje besparen, kan je altijd kiezen voor de fijnbezaagde afwerking. De duurzaamheid is van de bovenste plank, de uitstraling is mooi egaal en ze zijn bijzonder veelzijdig in gebruik. Wij gebruikten dan ook deze palen voor ons eigen tuinscherm in de demotuin.


Conclusie

Natuurlijk is elk project uniek en zal niet elke paal passen bij elke tuinwand. Toch kunnen we wel zeggen dat azobe onze favoriet is. Deze houtsoort is dan wel de duurste, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt optimaal. En wil je toch graag een beetje besparen, kan je altijd kiezen voor de fijnbezaagde afwerking. De duurzaamheid is van de bovenste plank, de uitstraling is mooi egaal en ze zijn bijzonder veelzijdig in gebruik. Wij gebruikten dan ook deze palen voor ons eigen tuinscherm in de demotuin.


Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving