Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Inleiding

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort. We vergelijken ze ook graag met ipé, een andere tropische hardhoutsoort dat vaak wordt gebruikt voor terrassen. Laten we bankirai even beter bestuderen en daarna vergelijken we deze houtsoorten opnieuw op basis van vier criteria: de duurzaamheid, de kleur, de stabiliteit en het prijskaartje.

Bankirai:

 • Goedkoper dan Ipé.
 • Aangename, zacht bruine tot goudgele kleur.
 • Kleine krimp-en-zwel reactie.
 • Dikke planken.

Bekijk alle Bankirai terrasplanken
Ipé:

 • Bijzonder hoge duurzaamheid.
 • Warme bruintint en leuke gevlamde tekening.
 • Stabiliteit is beter dan bij bankirai.
 • Veel variatie in diktes en breedtes.

Bekijk alle ipé terrasplanken

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. In kwaliteit gestegen na de jaren 90.
 2. Warme, bruine tot goudgele kleur.
 3. Ipé heeft een mooie gevlamde structuur.
 4. Ipé is nog net een tikkeltje stabieler.
 5. Bankirai is veel goedkoper dan ipé.
 6. Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten!

Is bankirai hetzelfde als hardhout?

Neen, bankirai en hardhout zijn geen synoniemen van elkaar. Wanneer mensen onze showroom in Aalter komen bezoeken, vragen ze vaak naar bankirai terrasplanken. Dan stellen wij de vraag “Bedoel je bankirai als houtsoort of bedoel je terrasplanken uit tropisch hardhout?” Dan kijken de klanten raar op. Die twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee termen met verschillende betekenissen.

Waar komt deze verwarring vandaan? Vanaf de jaren 60 bestelden mensen al terrasplanken in bankirai, maar ook ‘hardhout’ verwees naar deze houtsoort alleen. Een terras uit hardhout betekende dus een terras uit bankirai. Later veranderde de betekenis van de term ‘tropisch hardhout’ naar een parapluterm voor verschillende houtsoorten, waar bankirai er een van was.

De vergelijking tussen bankirai en ipé

Als we bankirai en ipé met elkaar vergelijken dan zien we wel wat gelijkenissen. Zo zijn ze beide nagenoeg even duurzaam. Bankirai heeft een duurzaamheidsklasse 1 à 2 en zal dus zeker twintig of zelfs vijfentwintig jaar meegaan. Het is ook erg resistent tegen schimmel en bacteriën. Ipé behoort tot klasse 1. Het is zelfs zo hard dat insecten er niet in kunnen en je dus geen zorgen hoeft te maken over houtwormen. Dit gezegd zijnde, zijn er toch meer verschillen op vlak van kleur, stabiliteit en kostprijs. Laten we even deze drie verschillen verder uitdiepen.

De kleur

Als we spreken over kleur, zijn er een aantal verschillen op vlak van bruintint en structuur aan het oppervlak. Bankirai was juist zo populair door zijn warme aangename, zacht bruine tot goudgele kleur. Bovendien heeft bankirai ook geen opvallende tekening. Ipé daarentegen heeft een iets donkerdere kleur en meer variaties van groen, geel of bruin. Ipé heeft ook een gevlamde tekening aan het oppervlak. Net zoals elke houtsoort zullen zowel ipé als bankirai wel na een tijd egaal vergrijzen.

De stabiliteit

Laten we de twee houtsoorten eens vergelijken op vlak van stabiliteit. Hier stellen we de vraag: hoe behoudt een plank zijn vorm na contact met regen en zon? Bankirai is iets minder stabiel dan Ipé. Zo is de krimp-zwelreactie van bankirai net iets groter.

We kunnen dit verschil in stabiliteit op twee manieren opvangen. Ten eerste kunnen we zorgen voor een perfecte droging van het hout. Vooral bankirai heeft een langzame en zorgvuldige droging nodig. Een tweede manier om bankirai stabieler te maken, is door de planken iets dikker te verzagen, zodat de verhouding tussen de breedte en dikte optimaal is. Hierdoor is het evenwaardig aan de iets dunnere ipé terrasplanken.

De prijs

Ten slotte hebben we het over de prijs. Hier is bankirai duidelijk de winnaar. Bankirai is zelfs 25 tot 30% goedkoper dan ipé. Dit is een enorm verschil, zeker als je bijna dezelfde kwaliteit mag verwachten. Dit kan per vierkante meter snel oplopen.

De iets donkerdere kant van bankirai

Bankirai is een gekende houtsoort. Bij sommige mensen roept het woord veel positieve en kwalitatieve associaties op. Anderen hebben een negatievere indruk over deze houtsoort door de situatie in de jaren 90. Toen was er grote vraag naar bankirai terrasplanken. Om tegemoet te kunnen komen aan de grote markt, werden de planken dunner en dunner gezaagd om ze goedkoper te kunnen verkopen. Ze respecteerden ook niet altijd de optimale droogtijd voor het hout om het sneller op de markt te kunnen brengen. Hierdoor daalde de kwaliteit van bankirai en dit had ook invloed op de goede naam van de houtsoort.

De laatste tijd is de kwaliteit van bankirai enorm verbeterd, waardoor je zeker mag vertrouwen op de duurzaamheid en kwaliteit.

Conclusie

Zoals je kan zien is bankirai wel goedkoper dan ipé, maar het is toch iets minder stabiel en de kleur is iets lichter. De voordelen wegen toch op tegen de nadelen, waardoor wij nog steeds grote fan blijven. Of je nu komt voor bankirai, padouk, ipé of een andere tropische hardhoutsoort, we leggen je graag alle verschillen uit en hier kan je ook de verschillende houtsoorten vergelijken. En met onze overzichtelijke handleidingen bij de hand is jouw terras vlotjes klaar voor de eerste barbecue. Mocht je toch nog vragen hebben over jouw project, dan hebben Sandra Kim en Luc Steeno goede raad: “Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten!” En wie weet kan ook jij binnenkort trots zijn op je werk.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?