Inleiding

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse. Er is echter een goedkoper en minstens even goed alternatief hiervoor: tali! Het is even duurzaam, maar minder bekend. Zonde, want de realisaties uit deze houtsoort mogen zeker gezien worden! We leggen beide houtsoorten even naast elkaar, op basis van zes kenmerken: de duurzaamheid, de stabiliteit, de vormvastheid, de kleur, de prijs en de fysieke sterkte.
Welke valt als winnaar uit de bus?

Padoek:
  • Duurzaamheidsklasse 1.
  • Typische roodbruine kleur.
  • Uitstekende droging, dus grote stabiliteit.
Bekijk alle padoek terrasplanken
Tali:
  • Terrasplanken kunnen worden bevestigd met clips.
  • Warme, bruine houttint.
  • Meer budgetvriendelijk!
Bekijk alle tali terrasplanken

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Beide houtsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1.
  2. Tali is voordeliger.
  3. Padouk: het tropisch hardhout bij uitstek.
  4. In vormvastheid geen verschil.
  5. De koraalrode kleur van padouk.

De voordelen van padouk

Wat is padouk?

Padouk is een tropische hardhoutsoort afkomstig uit Afrika. Het is een veelzijdig materiaal, dat niet alleen voor terrasplanken wordt gebruikt, maar ook voor gevelbekleding of tuinschermen. Zoals eerder aangehaald staat padouk bekend als een zeer duurzame houtsoort: namelijk duurzaamheidsklasse 1. Het is ook gerenommeerd als een zeer fysiek sterke, slijtvaste en krasbestendige houtsoort. Mede dankzij deze duurzaamheid en sterkte is padouk zeer populair, wat zich jammer genoeg ook reflecteert in het prijskaartje. We zien de prijs zo stijgen met de jaren. Padouk terrasplanken kosten al snel €112,15 per vierkante meter!

En de stabiliteit?

Een ander aspect waar we padouk op kunnen beoordelen is de stabiliteit. Hiermee bedoelen we de bewegelijkheid van het hout nadat de planken zijn bevestigd aan je terras. Elk hout heeft van nature interne spanning, maar deze spanning kunnen we bijna volledig wegwerken door het hout goed te drogen. We spenderen veel aandacht aan de droging van ons hout, waardoor onze padouk-planken heel stabiel zijn.

Stel dat we een plank aan de regen en de zon blootstellen, blijft die plank dan nog mooi rechthoekig? Of begint die krom te trekken? Dit noemen we de vormvastheid van het materiaal. Dit is voor ons ook belangrijke informatie! Het bepaalt namelijk of we de planken van ons terras moeten vastschroeven van bovenaan in het oppervlak, of dat we clips kunnen gebruiken voor een snelle montage en een feilloos resultaat. Opnieuw door de droging kan padouk worden gemonteerd met clips.

Zijn er ook nadelen aan padouk terrasplanken?

Tot nu toe scoorde padouk heel erg goed, maar veel mensen schrikken toch af van de kleur van het hout. Deze is van nature oranjerood, of ook wel koraalrood genoemd. Vandaar dat men in het Frans deze houtsoort ook ‘Corail’ noemt. Dit is ook het grootste verschil tussen padouk en afrormosia, een andere Afrikaanse, duurzame houtsoort: afrormosia heeft een meer lichtbruinere kleur. Ben je geen fan van de rode kleur van padouk? Na een aantal maanden vervaagt ook deze kleur: het wordt eerst meer bruin, om vervolgens na ongeveer een jaar mooi te vergrijzen zoals andere houtsoorten. Het goede nieuws is wel dat deze verkleuring en vergrijzing geen invloed heeft op de duurzaamheid of de krasbestendigheid van het hout!

Hier zie je een terras uit padouk terrasplanken.

En wat is nu tali?

Hoewel tali een iets iets minder bekende houtsoort is, kunnen we het bij verschillende projecten gebruiken. Veel klanten vinden de warme, lichtbruine kleur van de tali terrasplanken heel aantrekkelijk. Renaat uit Erpe-Mere bijvoorbeeld maakte een zwembadterras in tali. Het is niet alleen zeer stijlvol, maar de planken drogen snel en zijn niet glad. Ideaal dus voor rond het zwembad. En Koen uit Brugge gaf een bijzondere twist aan zijn tuin: hij maakte een verzonken terras, volledig bekleed met tali planken. Het resultaat mag er zijn, Koen!

Op sommige vlakken lijken tali en padouk erg op elkaar. Ten eerste is tali een houtsoort met een evenwaardige duurzaamheidsklasse als padouk: klasse 1. Door de goeie droging scoort tali ook op vlak van stabiliteit en vormvastheid even goed als padouk. Hierdoor kunnen ook tali terrasplanken nagenoeg onzichtbaar vastgemaakt worden aan je terras, met de clips langs de zijkant van de plank.

Hiernaast zie je het verzonken terras uit tali terrasplanken door Koen uit Brugge.

De betaalbare kwaliteit van tali

Hoewel padouk in prijs stijgt, is tali het perfecte, goedkopere alternatief. Het is minder populair en wordt minder gekocht en hierdoor stijgt de prijs minder snel. Terrasplanken in ons assortiment kosten rond €69,95 een groot verschil als je dat vergelijkt met de padouk!

Ook op vlak van krasgevoeligheid en slijtvastheid is tali de winnaar: deze staat als zeer slijtvaste houtsoort bekend. Oorspronkelijk werd tali zelfs gebruikt voor druk belopen parketten op openbare plaatsen binnen, maar het materiaal heeft uiteindelijk ook de wereld van het exterieur veroverd. Dit is ook de reden waarom we hier Tali verkiezen als winnaar boven padouk.

Welke is het beste?

Op vlak van duurzaamheid, stabiliteit en vormvastheid scoren tali en padouk even hoog. Wat betreft andere aspecten zoals kleur, prijs en fysieke sterkte is er echter een groter verschil, wat maakt dat we bij EXZO grote fans zijn van tali terrasplanken. Padouk heeft ook een aantal voordelen en deze houtsoort zal altijd een warm plekje hebben in ons hart. Heb je nog vragen over deze houtsoorten? Of zit je met de handen in het haar over welke planken je het best kiest? In onze showroom hebben we tal van voorbeelden uitgestald, waar je naar hartenlust verschillende materialen kan vergelijken. We staan te popelen om jullie nieuwe projecten te bespreken en jullie creaties te aanschouwen, of het nu uit tali of padouk is. Laat die barbecue maar komen!

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving