Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Inleiding

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe! Misschien heb je deze stokken al gezien in Aziatische tuinen of bij verschillende tuinmeubelen. Maar wist je dat we dit materiaal ook kunnen verwerken tot een terrasplank? Sterker nog, je kan kiezen tussen beplanking uit pure bamboe of uit bamboecomposiet! Maar wat is nu het verschil tussen deze twee soorten? We gaan even de pure bamboe terrasplanken naast bamboecomposiet leggen en ze vergelijken op basis van de fysieke kenmerken, de prijs, de uitstraling en het onderhoud.

Bamboe terrasplanken:
 • Planken met de natuurlijke flair van bamboe.
 • Samengeperste strengels die met lijm worden verbonden.
 • Bijzonder stevige planken.
 • Een prachtige textuur en kleur, uniek voor bamboe.
Bekijk alle bamboe terrasplanken
Bamboe composiet terrasplanken:
 • Een terras met de stevigheid van composiet.
 • Verkrijgbaar in zo veel kleuren en texturen.
 • Dankzij de kunststoffen zijn ze ook nog eens extra duurzaam.
 • Kleinere kans op zonder kans op schimmel of insecten.
Bekijk alle bamboe composiet terrasplanken

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Bamboe terrasplanken worden gemaakt uit lange vezels.
 2. Een bamboecomposiet terrasplank is ook beschikbaar in grijze tinten.
 3. Bamboecomposiet is iets budgetvriendelijker.
 4. Bamboe heeft ongeveer dezelfde textuur als tropisch hardhout.
 5. Een terras uit bamboe zal vergrijzen na verloop van tijd.

De kenmerken van bamboe en bamboecomposiet

Daarnaast kunnen we bamboe en bamboecomposiet ook vergelijken op basis van de fysieke kenmerken. Wat betreft de stabiliteit, stevigheid en duurzaamheid scoren pure bamboe en bamboe composiet even hoog. Ze staan bekend voor hun extreme stabiliteit en een lange levensduur van het materiaal, waardoor ze vaak worden vergeleken met tropisch hardhout. Naast de hoge stabiliteit, behoort dit hout ook tot de hoogste duurzaamheidsklasse, waardoor die zelfs langer dan 25 jaar kan meegaan. En het beste van dit alles? Dankzij de top-kenmerken kan je deze terrasplanken onzichtbaar bevestigen met behulp van clips aan de zijkant.

We kunnen ook nog denken aan de milieuvriendelijkheid van dit materiaal. Bamboe gaat heel lang mee en groeit ook door nadat het is gekapt. En dat gebeurt bijzonder snel, of althans veel sneller dan een boom. Een bamboescheut is na 4 à 5 jaar al klaar voor de oogst, terwijl een boom vaak meerdere tientallen jaren nodig heeft.

Een composiet terrasplank is zelfs nog milieuvriendelijker dan gewone bamboe, aangezien we kunststof kunnen hergebruiken en niet zomaar verloren laten gaan. Bovendien zien we dat composiet terrasplanken net een tikkeltje steviger zijn, wat ze dus ook iets ecologischer maken.


De prijs

Kwaliteit komt ook wel met een zeker prijskaartje en dat zien we ook bij deze terrasplanken. Bamboe is een iets exclusievere grondstof, waardoor de pure terrasplanken ook iets duurder zijn. Gemiddeld betaal je per vierkante meter tussen €110 en €150 euro. Dit is ongeveer dezelfde prijs als de duurdere terrasplanken uit tropisch hardhout, zoals ipé en padouk.

Toch is bamboecomposiet een tikkeltje goedkoper. Dankzij de toevoeging van kunststof bij de bamboevezels drukken we de prijs omlaag, waardoor je kan genieten van een terras uit bamboecomposiet voor €100 per vierkante meter. Op het eerste zicht lijkt dit prijsverschil niet zo groot, maar €10 minder per vierkante meter kan toch snel een groot verschil maken in het totale kostenplaatje aan het einde van de rit.

De uitstraling

Daarnaast verschilt het uiterlijk van pure bamboe terrasplanken ook wat van de bamboecomposietplanken. Als je kijkt naar het oppervlak van een bamboe terrasplank zie je nog fijne lijntjes in het hout, dit dankzij de oorspronkelijk ringen uit de bamboestokken. Zo lijken deze planken optisch wel op hardhouten terrasplanken, maar ze hebben eigenlijk een eigen, unieke identiteit. Ze zijn ook geschaafd voor een nette afwerking zonder splinters. Meteen klaar om te monteren op jouw onderstructuur!

Langs de andere kant hebben bamboecomposiet terrasplanken een iets minder spontane en natuurlijke tekening en zie je de oorspronkelijke ringen niet. Toch kunnen we genieten van 5 verschillende oppervlakken. Bij de ‘cut brown’ zien we een rustieke textuur alsof de planken zijn vormgegeven met een ruw zaagblad. Daarnaast hebben we planken met een gevlamde structuur, waarbij een prachtige golvende tekening zichtbaar is. Deze planken hebben, net zoals de ‘cut brown’, een vlakker oppervlak met fijne nerven aan de ommezijde. Een vierde textuur is die met een doorleefd oppervlak en diepere groeven. De achterkant van deze planken hebben gefreesde lijnen evenwijdig met de lange zijde van de plank.

Het onderhoud van je bamboe terras

Ten slotte verschillen deze terrasplanken nog op vlak van onderhoud. Een terras uit pure bamboe zal na een bepaalde periode een grijzere kleur krijgen. Dit gebeurt van nature, net zoals vele andere houtsoorten. Wil je die oorspronkelijke, warme kleur toch graag behouden? Dan zul je eens per jaar het hout moeten behandelen met een olie, lak of beits specifiek voor bamboe. Dit bevordert bovendien de duurzaamheid van je planken.

Hier is bamboecomposiet wel in het voordeel. Dankzij de kleurstoffen in deze planken heb je minder kans op vergrijzing of verkleuring, waardoor het materiaal jaren lang zijn prachtige kleur behoudt. En dat zonder enige vorm van onderhoud!

Conclusie

Zoals je kan zien, zijn er toch enkele verschillen tussen een terrasplank uit bamboe en een uit bamboecomposiet. Een bamboe terrasplank is erg stabiel en sterk, heeft een naturelle uitstraling, maar kan vergrijzen en is iets duurder in prijs. Bamboecomposiet is en blijft toch een nabootsing van échte bamboe. Ondanks dat we de bamboe composiet terrasplanken in verschillende texturen kunnen aanbieden om de natuurlijke uitstraling na te bootsen, blijft het een mengeling van kunststof en bamboe. Dit is vooral heel leuk voor zij die op zoek zijn naar een grijze of zwarte plank met een waarheidsgetrouwe houtnerfstructuur.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving