Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

Inleiding

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?” Dat dacht ik toen ik voor het eerst het woord ‘steenschotten’ hoorde. Neen, ze komen niet uit Schotland, en ze zijn niet alleen gemaakt uit steen. Het is een veelzijdig materiaal dat wordt gerecycleerd uit de steenproductie. Ze zijn niet alleen zeer duurzaam, maar ook hun fysieke sterkte maakt deze schotten ook zeer aantrekkelijk. Wij maakten de vergelijking tussen azobe en douglas. Laten we even kijken wat steenschotten precies zijn, waarvoor ze worden gebruikt en welke houtsoort de beste is.

Azobe steenschotten:
 • Van alle opties het duurzaamst.
 • Grotere fysieke sterkte.
 • Een tropische hardhoutsoort.
Bekijk alle azobe steenschotten
Douglas steenschotten:
 • Iets goedkoper qua kostprijs.
 • Milieuvriendelijker.
 • Qua uitstraling en afwerking geen verschil met azobe.
Bekijk alle douglas steenschotten

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Steenschotten als recuperatieproduct.
 2. Azobe is duurzamer dan Douglas.
 3. Azobe is sterker en vaak gebruikt voor paardenstallen.
 4. Weinig verschil in uiterlijk.
 5. Ook toepasbaar voor jouw terras.

Wat zijn steenschotten?

Steenschotten zijn houten planken die zijn gebruikt bij de ambachtelijke steenproductie. Bij het maken van betonstenen worden de stenen gedroogd op planken, waardoor er veel warmte, vocht, steengruis en cement op de planken terechtkomen. Deze cementplekken en het vergrijsd uiterlijk is precies wat deze schotten ook zo kenmerkt.

Omdat de steenschotten vooral worden gebruikt om zware betonstenen op te stapelen, moeten deze planken veel gewicht kunnen verdragen. Daarom worden deze schotten meestal samengesteld uit verschillende planken, die bij elkaar worden gehouden met sterke staaldraden aan de binnenkant, en aan de zijkant met metalen U-profielen.

Steenschotten worden gekenmerkt door hun duurzaamheid, sterkte en waterbestendigheid. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Ook de mooie, robuuste, verweerde look is een reden waarom veel mensen kiezen voor dit materiaal. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een industriële uitstraling geeft aan jouw exterieur.

Ben je geen fan van deze cementplekken op het materiaal? Dan kan je die wegspoelen met een tuinslang met een mondstuk op de hoogste druk, of met een hogedrukreiniger op de laagste druk. In het laatste geval gebruik je best niet te veel druk, anders loop je het risico dat de houtvezels beschadigd raken. Daarna kan je met een harde borstel de laatste cementresten wegpoetsen. Laat de schotten drogen en dan kan je ze gebruiken zoals gewoonlijk.

Azobe of douglas steenschotten?

Dan kunnen we nog eens het onderscheid maken tussen steenschotten uit Azobe en uit Douglas. We gaan deze twee eens vergelijken op basis van drie verschillende puntjes: duurzaamheid, fysieke sterkte en het uiterlijk.

Duurzaamheid

Geen twijfel mogelijk over de duurzaamheid: azobe is op dit vlak beter dan douglas. Azobe gaat gemakkelijk dertig tot zelfs veertig jaar mee. Bij douglas mag je een levensduur van tien tot vijftien jaar verwachten.

Azobe is ook een tropische hardhoutsoort, wat de hoge duurzaamheid ook verklaart. Aan deze kwaliteit hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje. Zo zal azobe vaak iets duurder zijn dan Douglas.

Fysieke sterkte

Bij de fysieke sterkte stellen we ons de vraag “Welke kracht kunnen de steenschotten verdragen?”. We zien dat azobe steenschotten vaker worden gebruikt voor de bekleding van paardenstallen, omdat die meer impact kunnen verdragen dan douglas. Maar douglas is door zijn dikte van vier tot vijf centimeter nog steeds heel stevig. Hier is dus ook weer de toepassing bepalend voor de keuze van de houtsoort.

Het uiterlijk

Oorspronkelijk heeft douglas meer knopen en vlammen in de structuur, en heeft azobe een egaler oppervlak. Ook wat betreft kleur heeft azobe een rode kleur, en douglas een meer oranjeachtige kleur. Dit verschil in structuur en kleur ga je eigenlijk niet meer merken door het verweerde en grijze uiterlijk van de schotten.

Welke steenschotten kies jij nu het best?

Steenschotten zijn heel veelzijdig en kunnen voor verschillende projecten worden gebruikt. Denk maar aan de bekleding van dierenverblijven en paardenstallen, afsluitingen, tafelbladen, terrassen, vloeren, grondkering, en zo veel meer.

Het is geen probleem als de steenschotten in contact staan met de grond. Voor het aanleggen van jouw terras raden we wel aan om een houten roostering te leggen als basis, zodat het optimaal kan ventileren.

De toepassing zal uiteindelijk de keuze bepalen welke houtsoort je het best kiest: azobe of douglas.

Conclusie

Zoals je kan zien, zijn steenschotten een modern en duurzaam materiaal. Als we azobe met douglas vergelijken, dan lijkt azobe wel als winnaar uit de bus te komen, maar de keuze kan nog volledig afhangen van jouw project. Mocht je toch wat hulp wensen bij de keuze van jouw steenschotten, dan nodigen we je graag uit in onze showroom in Aalter. Hier kan je het materiaal eens bekijken en helpen we je graag op weg met jouw plannen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving