Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren? Maar gaat je voorkeur dan uit naar een houten terrasplank of stenen tegels? Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van zo veel verschillende factoren, zoals de duurzaamheid, het plaatsingsgemak, jouw budget en het onderhoud van je terras. En heb je al gedacht aan hoe warm tegels en planken kunnen worden? Laten we even deze stenen tegels en houten planken met elkaar vergelijken. Zo kan jij binnenkort genieten van een zomers terras!
Eerst kijken we naar de prijs van zowel een houten terras als stenen tegels. Over het algemeen hangt de prijs hier vooral af van welke houtsoort of welke steen je exact kiest. Het is dus moeilijk om te zeggen welk materiaal nu veel duurder zal zijn dan de andere. De Europese houtsoorten zijn vaak het goedkoopst en je kan soms een terras uit deze houtsoort al aanleggen voor €50 per vierkante meter. Maar voor dezelfde prijs kan je ook een terras krijgen uit betontegels, kasseien of kleiklinkers. Tropische hardhoutsoorten, keramische tegels en blauwe hardsteen zijn dan weer duurdere bekledingen voor je terras.
Toch kunnen we stellen dat terrastegels iets goedkoper kunnen zijn. Bij een houten terras zal je vaak extra tijd en geld moeten spenderen aan de onderhoud ervan. Dit is niet het geval bij tegels, die je helemaal niet moet behandelen.
Daarnaast kunnen we ook de duurzaamheid van je terras nader onderzoeken. Natuurlijk zijn er opnieuw verschillen tussen de houtsoorten onderling en zijn ook niet alle stenen tegels hetzelfde. Bovendien spelen factoren zoals de weersomstandigheden, de frequentie van het gebruik en de kwaliteit van de plaatsing een belangrijke rol.
Toch zullen over het algemeen stenen tegels langer meegaan dan een houten terrasplank. Een tegelterras garandeert decennialang genot, denk maar aan een drukke kasseistraat in de stad. Hout is daarentegen een organisch materiaal dat soms kan rotten of beschimmelen. Een houten terras heeft dus vaak een beperktere duurzaamheid, maar planken zoals die uit een tropische hardhoutsoort kunnen wel dertig jaar meegaan. Ook een houten terras kan dus bijzonder lang meegaan.
Sommige klussen zijn erg geschikt voor beginnende doe-het-zelvers en voor sommige karweien heb je al iets meer ervaring nodig. Een terras uit houten planken kan je heel vlot zelf in elkaar steken, zelfs als je nog nooit een eigen terras hebt aangelegd. Alles wat je nodig hebt is een onderstructuur uit balken, je bevestigingsmateriaal en natuurlijk de houten planken zelf. Ook wat betreft gereedschap heb je ook niet veel nodig: met een cirkelzaag en een schroefmachine kom je al een heel eind! Ze zijn dus zowel voor doe-het-zelvers als de ervaren plaatsers heel gemakkelijk in elkaar te steken. Maak je een foutje bij de plaatsing, dan is dat ook gemakkelijk nog recht te trekken.
Een stenen terras daarentegen vereist vaak meer ervaring en ook speciaal gereedschap. Niet elke zaag kan namelijk door steen zagen. Daarnaast is het foutenmarge tijdens de plaatsing ook kleiner. Je plaatst de tegels in combinatie met mortel en eens de mortel is uitgehard, gaan die tegels ook niet meer verplaatsen. Dit is zeker positief voor de duurzaamheid van je terras, maar ligt er een tegel verkeerd, dan kan je die niet meer verplaatsen of goed leggen. Daarom is een terras uit tegels meer een project voor de ervaren doe-het-zelvers en klussers.
Het is misschien niet iets waar je snel aan denkt, maar ook de temperatuurvastheid van je materiaal kan een groot verschil uitmaken. Zo zal een terrasplank in hout wel snel opwarmen in de ochtendzon, maar wel aangenaam aanvoelen onder je blote voeten. Ook doorheen de dag blijven de houten planken een aangenaam warme temperatuur behouden, zelfs als de zon er voortdurend op schijnt. En ’s avond koelen de planken heel snel af, waardoor je kan genieten van een verfrissend terras.
Hier zijn stenen terrastegels wel wat in het nadeel, aangezien een tegel trager opwarmt, maar veel meer en langer de hitte vasthoudt. In de blakende zon kunnen tegels dus loeiheet worden om met blote voeten op te lopen. Het duurt ook langer voor ze echt afkoelen, waardoor ze ook ’s avonds nog heet kunnen aanvoelen.
Kortom, tijdens een hete zomer zal het veel aangenamer zijn om op blote voeten op een terras uit houten planken te lopen, dan een terras uit tegels.
Stenen tegels en houten planken verschillen ook nog eens in onderhoud. Zonder onderhoud zal een terras uit houten planken langzaamaan van nature gaan vergrijzen door de blootstelling aan de zon en de regen. Om langer te kunnen genieten van de charmante en warme kleur van het hout, zul je je terras periodiek moeten behandelen met een specifieke houtolie of beits. Dat brengt natuurlijk wel een extra kost met zich mee, zowel in tijd, geld als in werk.
Daartegenover heb je stenen tegels, waar je helemaal geen onderhoud aan hebt. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat het terras goed is aangelegd. Laat beits en lak maar achterwege, want steen blijft zijn kleur behouden en zal ook niet wegrotten of beschimmelen. In dat opzicht hebben stenen tegels dus een groot voordeel.
Maar stel dat je eens een zwaar object, zoals een hamer, laat vallen op vallen op je terras. Dan kan het zijn dat je tegel barst of dat je houten terrasplank beschadigd is. De beschadigde houten plank kan je gemakkelijk en zonder veel moeite losmaken en vervangen. Een terrastegel daarentegen zit vastgemetseld in de vloer en vergt dus heel wat meer werk en precisie om los te maken en te vervangen.
Natuurlijk is ook de uiteindelijke look en uitstraling van je terras erg belangrijk bij de keuze van het materiaal. Wil je jouw terras plaatsen in hout, dan kan je kiezen uit Europese houtsoorten zoals eik, robinia of lariks en de tropische hardhoutsoorten als padoek, tali en afromosia. En wat dacht je van composiet, de uitermate duurzame mengeling tussen hout en kunststoffen? En dan kan je ook nog kiezen tussen brede of smallere planken, planken met gefreesde lijnen of een vlak oppervlak. Al deze factoren zorgen voor een terras met verschillende uitstralingen.
Ook bij terrastegels kan je kiezen uit verschillende soorten, zoals blauwe hardsteen, natuursteen, klinkers, platines en kasseien. Elke steen heeft een eigen kleur, afwerking, grootte en karakter, waardoor je dus zelf kunt kiezen welke steen het best past bij jouw tuin.
Of je nu houten planken of stenen tegels kiest, is vooral een persoonlijke keuze die kan afhangen van verschillende factoren. De belangrijkste zaken om in het achterhoofd te houden zijn wel je eigen budget, de uitstraling en de onderhoudsvriendelijkheid. Natuurlijk zijn er nog factoren die je in het achterhoofd kan houden, zoals de stabiliteit van hout of de waterdoorlaatbaarheid na een hevige storm. Met dit blogbericht wouden we al even de radertjes in je hoofd doen werken, zodat je weet welke kenmerken het belangrijkste zijn bij jouw project.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO