Inleiding

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren? Maar gaat je voorkeur dan uit naar een houten terrasplank of stenen tegels? Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van zo veel verschillende factoren, zoals de duurzaamheid, het plaatsingsgemak, jouw budget en het onderhoud van je terras. En heb je al gedacht aan hoe warm tegels en planken kunnen worden? Laten we even deze stenen tegels en houten planken met elkaar vergelijken. Zo kan jij binnenkort genieten van een zomers terras!

Een houten terras:
 • Mooie uitstraling.
 • Veel variatie in houtsoorten en materialen.
 • Goed project voor beginners.
 • Vereist weinig gereedschap.
Bekijk alle terrasplanken
Een terras uit tegels:
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • Gemakkelijk om op te lopen.
 • Warmt goed op bij warm weer.
 • Bijzonder duurzaam en verkleurt niet.
Bekijk alle terrastegels

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. De prijs hangt af van de houtsoort en de soort tegel.
 2. Stenen tegels zijn duurzamer.
 3. Aan een tegelterras heb je minder onderhoud.
 4. Houten planken worden minder heet tijdens de zomer.
 5. Fouten bij een houten terras zijn makkelijker recht te trekken.

De prijs van de bekleding

Eerst kijken we naar de prijs van zowel een houten terras als stenen tegels. Over het algemeen hangt de prijs hier vooral af van welke houtsoort of welke steen je exact kiest. Het is dus moeilijk om te zeggen welk materiaal nu veel duurder zal zijn dan de andere. De Europese houtsoorten zijn vaak het goedkoopst en je kan soms een terras uit deze houtsoort al aanleggen voor €50 per vierkante meter. Maar voor dezelfde prijs kan je ook een terras krijgen uit betontegels, kasseien of kleiklinkers. Tropische hardhoutsoorten, keramische tegels en blauwe hardsteen zijn dan weer duurdere bekledingen voor je terras.

Toch kunnen we stellen dat terrastegels iets goedkoper kunnen zijn. Bij een houten terras zal je vaak extra tijd en geld moeten spenderen aan de onderhoud ervan. Dit is niet het geval bij tegels, die je helemaal niet moet behandelen.

De duurzaamheid van hout versus steen

Daarnaast kunnen we ook de duurzaamheid van je terras nader onderzoeken. Natuurlijk zijn er opnieuw verschillen tussen de houtsoorten onderling en zijn ook niet alle stenen tegels hetzelfde. Bovendien spelen factoren zoals de weersomstandigheden, de frequentie van het gebruik en de kwaliteit van de plaatsing een belangrijke rol.

Toch zullen over het algemeen stenen tegels langer meegaan dan een houten terrasplank. Een tegelterras garandeert decennialang genot, denk maar aan een drukke kasseistraat in de stad. Hout is daarentegen een organisch materiaal dat soms kan rotten of beschimmelen. Een houten terras heeft dus vaak een beperktere duurzaamheid, maar planken zoals die uit een tropische hardhoutsoort kunnen wel dertig jaar meegaan. Ook een houten terras kan dus bijzonder lang meegaan.

De plaatsing van een houten of een stenen terras

Sommige klussen zijn erg geschikt voor beginnende doe-het-zelvers en voor sommige karweien heb je al iets meer ervaring nodig. Een terras uit houten planken kan je heel vlot zelf in elkaar steken, zelfs als je nog nooit een eigen terras hebt aangelegd. Alles wat je nodig hebt is een onderstructuur uit balken, je bevestigingsmateriaal en natuurlijk de houten planken zelf. Ook wat betreft gereedschap heb je ook niet veel nodig: met een cirkelzaag en een schroefmachine kom je al een heel eind! Ze zijn dus zowel voor doe-het-zelvers als de ervaren plaatsers heel gemakkelijk in elkaar te steken. Maak je een foutje bij de plaatsing, dan is dat ook gemakkelijk nog recht te trekken.

Een stenen terras daarentegen vereist vaak meer ervaring en ook speciaal gereedschap. Niet elke zaag kan namelijk door steen zagen. Daarnaast is het foutenmarge tijdens de plaatsing ook kleiner. Je plaatst de tegels in combinatie met mortel en eens de mortel is uitgehard, gaan die tegels ook niet meer verplaatsen. Dit is zeker positief voor de duurzaamheid van je terras, maar ligt er een tegel verkeerd, dan kan je die niet meer verplaatsen of goed leggen. Daarom is een terras uit tegels meer een project voor de ervaren doe-het-zelvers en klussers.

Hoe warm steen en hout kunnen worden

Het is misschien niet iets waar je snel aan denkt, maar ook de temperatuurvastheid van je materiaal kan een groot verschil uitmaken. Zo zal een terrasplank in hout wel snel opwarmen in de ochtendzon, maar wel aangenaam aanvoelen onder je blote voeten. Ook doorheen de dag blijven de houten planken een aangenaam warme temperatuur behouden, zelfs als de zon er voortdurend op schijnt. En ’s avond koelen de planken heel snel af, waardoor je kan genieten van een verfrissend terras.

Hier zijn stenen terrastegels wel wat in het nadeel, aangezien een tegel trager opwarmt, maar veel meer en langer de hitte vasthoudt. In de blakende zon kunnen tegels dus loeiheet worden om met blote voeten op te lopen. Het duurt ook langer voor ze echt afkoelen, waardoor ze ook ’s avonds nog heet kunnen aanvoelen.

Kortom, tijdens een hete zomer zal het veel aangenamer zijn om op blote voeten op een terras uit houten planken te lopen, dan een terras uit tegels.


Hoeveel onderhoud je hebt aan je terras

Stenen tegels en houten planken verschillen ook nog eens in onderhoud. Zonder onderhoud zal een terras uit houten planken langzaamaan van nature gaan vergrijzen door de blootstelling aan de zon en de regen. Om langer te kunnen genieten van de charmante en warme kleur van het hout, zul je je terras periodiek moeten behandelen met een specifieke houtolie of beits. Dat brengt natuurlijk wel een extra kost met zich mee, zowel in tijd, geld als in werk.

Daartegenover heb je stenen tegels, waar je helemaal geen onderhoud aan hebt. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat het terras goed is aangelegd. Laat beits en lak maar achterwege, want steen blijft zijn kleur behouden en zal ook niet wegrotten of beschimmelen. In dat opzicht hebben stenen tegels dus een groot voordeel.

Maar stel dat je eens een zwaar object, zoals een hamer, laat vallen op vallen op je terras. Dan kan het zijn dat je tegel barst of dat je houten terrasplank beschadigd is. De beschadigde houten plank kan je gemakkelijk en zonder veel moeite losmaken en vervangen. Een terrastegel daarentegen zit vastgemetseld in de vloer en vergt dus heel wat meer werk en precisie om los te maken en te vervangen.

De uitstraling van tegels versus hout

Natuurlijk is ook de uiteindelijke look en uitstraling van je terras erg belangrijk bij de keuze van het materiaal. Wil je jouw terras plaatsen in hout, dan kan je kiezen uit Europese houtsoorten zoals eik, robinia of lariks en de tropische hardhoutsoorten als padoek, tali en afromosia. En wat dacht je van composiet, de uitermate duurzame mengeling tussen hout en kunststoffen? En dan kan je ook nog kiezen tussen brede of smallere planken, planken met gefreesde lijnen of een vlak oppervlak. Al deze factoren zorgen voor een terras met verschillende uitstralingen.

Ook bij terrastegels kan je kiezen uit verschillende soorten, zoals blauwe hardsteen, natuursteen, klinkers, platines en kasseien. Elke steen heeft een eigen kleur, afwerking, grootte en karakter, waardoor je dus zelf kunt kiezen welke steen het best past bij jouw tuin.

Conclusie

Of je nu houten planken of stenen tegels kiest, is vooral een persoonlijke keuze die kan afhangen van verschillende factoren. De belangrijkste zaken om in het achterhoofd te houden zijn wel je eigen budget, de uitstraling en de onderhoudsvriendelijkheid. Natuurlijk zijn er nog factoren die je in het achterhoofd kan houden, zoals de stabiliteit van hout of de waterdoorlaatbaarheid na een hevige storm. Met dit blogbericht wouden we al even de radertjes in je hoofd doen werken, zodat je weet welke kenmerken het belangrijkste zijn bij jouw project.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving