Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt. Thermowood of tropisch hardhout: welke kies je nu? En waar moet je op letten als je de twee vergelijkt? We nemen deze houtsoorten even onder de loep en vergelijken ze op basis van 6 verschillende kenmerken. Welke is het beste? Je komt het allemaal te weten in dit blogbericht!
Ten eerste verschilt de kleur van de twee houtsoorten. Thermisch behandeld hout heeft een mooie, warme bruine tint door de thermische behandeling. Bij dit proces wordt het hout in een speciale oven langdurig verhit. Er worden echter geen chemicaliën gebruikt om dit resultaat te verkrijgen. Alle houtsoorten hebben hebben een gelijkaardige, warme kleur, of je nu kiest voor thermowood den, thermo essen of thermo ayous.
Als we een plank tropisch hardhout doorzagen, kunnen we de oorspronkelijke kleur van het hout zien: dit kan een gele, bruine, oranje of zelfs rode kleur zijn.
Na verloop van tijd begint hout natuurlijk te vergrijzen door de blootstelling aan zon en regen. Sommige houtsoorten vergrijzen sneller of meer. Er is echter weinig verschil tussen thermowood en tropisch hardhout: ze vergrijzen min of meer gelijkaardig.
Hier zie je een afsluiting uit thermo Ayous triple (een voorbeeld van thermowood).
Wie een kleiner budget heeft, kiest het best voor thermisch behandeld hout. Deze houtsoort is namelijk een stuk goedkoper dan tropisch hardhout. Hiervoor zijn twee redenen: (1) de afkomst en (2) de groei van het hout .
Tropisch hardhout wordt ingevoerd uit verre landen zoals Brazilië, Indonesië, en een aantal landen in Centraal- en West-Afrika. Het is dus duurder om dit hout tot bij ons te krijgen. Bovendien groeien de bomen waaruit deze planken worden vervaardigd trager. Dat reflecteert zich in de prijs.
Thermowood daarentegen komt uit duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa en wordt gehaald uit snelgroeiende houtsoorten, zoals den. Om deze redenen wordt thermowood ook gezien als een houtsoort met een geringere voetafdruk.
Omdat hout een natuurlijk product is, heeft het een bepaalde levensduur, wat meestal wordt aangegeven in de duurzaamheidsklasse. Deze klassen gaan van 1 tot 5: 1 is hierbij het duurzaamst, en 5 het minst duurzaam. Als we thermowood en tropisch hardhout met elkaar vergelijken, is er echter weinig verschil in klasse. Beide vallen in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dit betekent dat ze wel twintig of vijfentwintig jaar kunnen meegaan.
Thermowood is ideaal om buiten te gebruiken: door het verhittingsproces veranderen de suikers en het hars van structuur. Je nieuwe gevelbekleding of terras zal dus niet op het menu staan van houtetende insecten.
Bewonder even dit prachtige terras uit Ipé (een voorbeeld van tropisch hardhout)!
Wanneer een plank hout wordt blootgesteld aan weersomstandigheden zoals zon en regen, neemt het vocht op of af. Hierdoor kan het hout krimpen of uitzetten, wat uiteindelijk de vorm van de plank verandert. Tropisch hardhout kan hier goed tegen en is dus heel vormvast. Toch is thermowood hier opnieuw de winnaar: die neemt tot 50% minder vocht op dan andere houtsoorten.
We leggen even een plank op de grond in de zon en de regen. Gaat die plank na een tijdje dan mooi recht blijven? Of begint die omhoog te krullen? Tropisch hardhout is bekend voor zijn stabiliteit door het drogingsproces, waardoor het lang duurt vooraleer het hout schotelt. Thermowood is echter opnieuw de winnaar. Omdat thermowood behandeld is met stoom en hitte, is het beter bestand tegen schotelen en het hout zal zo het langst mooi recht blijven.
Ten slotte gaan we kijken hoe sterk een bepaalde houtsoort is. Bij tropisch hardhout zegt de naam het zelf al: dit hout kan tegen een stootje!
Voor thermowood gebruiken we zachte of half-harde houtsoorten, waardoor deze iets minder sterk is dan tropisch hardhout. Bovendien is deze houtsoort iets minder bestand tegen buigingen.
Dit is een terras met planken uit padoek (een voorbeeld van tropisch hardhout).
Zoals je ziet komt er meer kijken bij de keuze van het ideale materiaal. Wanneer we thermowood en tropisch hardhout met elkaar vergelijken, komt thermowood wel als winnaar uit de bus. Welke houtsoort je best gebruikt, hangt echter af van jouw persoonlijke smaak en project. Heb je hulp nodig bij het leggen van deze puzzel? Kom gerust langs in onze showroom of contacteer ons telefonisch of via mail voor advies.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO