Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Inleiding  •  Video  •  Eerst kleur bekennen!  •  De prijs  •  Hout leeft!  •  Vormvastheid  •  Blijf stabiel  •  Fysieke sterkte  •  Conclusie

Inleiding

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt. Thermowood of tropisch hardhout: welke kies je nu? En waar moet je op letten als je de twee vergelijkt? We nemen deze houtsoorten even onder de loep en vergelijken ze op basis van 6 verschillende kenmerken. Welke is het beste? Je komt het allemaal te weten in dit blogbericht!

Thermowood:
 • Grote duurzaamheid.
 • Thermisch behandeld.
 • Bijzonder ecologisch.
 • Soms goedkoper dan hardhout.
Bekijk alle thermowood terrasplanken
Tropisch hardhout:
 • Hoge duurzaamheid.
 • Niet (of weinig) behandeld.
 • Grote keuze in houtsoorten.
 • Exclusiever en vaak iets duurder.
Bekijk alle hardhouten terrasplanken

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Beide hebben een bijzonder hoge duurzaamheid.
 2. Beide houtsoorten zijn zeer stabiel, maar thermowood wint toch!
 3. Thermowood is ook vormvaster.
 4. Wie een krapper budget heeft, kiest best voor thermowood.
 5. Hardhout is echt hard en heeft dus een betere fysieke sterkte.

Eerst kleur bekennen!

Ten eerste verschilt de kleur van de twee houtsoorten. Thermisch behandeld hout heeft een mooie, warme bruine tint door de thermische behandeling. Bij dit proces wordt het hout in een speciale oven langdurig verhit. Er worden echter geen chemicaliën gebruikt om dit resultaat te verkrijgen. Alle houtsoorten hebben hebben een gelijkaardige, warme kleur, of je nu kiest voor thermowood den, thermo essen of thermo ayous.

Als we een plank tropisch hardhout doorzagen, kunnen we de oorspronkelijke kleur van het hout zien: dit kan een gele, bruine, oranje of zelfs rode kleur zijn.

Na verloop van tijd begint hout natuurlijk te vergrijzen door de blootstelling aan zon en regen. Sommige houtsoorten vergrijzen sneller of meer. Er is echter weinig verschil tussen thermowood en tropisch hardhout: ze vergrijzen min of meer gelijkaardig.

Hier zie je een afsluiting uit thermo Ayous triple (een voorbeeld van thermowood).

De prijs

Wie een kleiner budget heeft, kiest het best voor thermisch behandeld hout. Deze houtsoort is namelijk een stuk goedkoper dan tropisch hardhout. Hiervoor zijn twee redenen: (1) de afkomst en (2) de groei van het hout .

Tropisch hardhout wordt ingevoerd uit verre landen zoals Brazilië, Indonesië, en een aantal landen in Centraal- en West-Afrika. Het is dus duurder om dit hout tot bij ons te krijgen. Bovendien groeien de bomen waaruit deze planken worden vervaardigd trager. Dat reflecteert zich in de prijs.

Thermowood daarentegen komt uit duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa en wordt gehaald uit snelgroeiende houtsoorten, zoals den. Om deze redenen wordt thermowood ook gezien als een houtsoort met een geringere voetafdruk.

Hout leeft!

Omdat hout een natuurlijk product is, heeft het een bepaalde levensduur, wat meestal wordt aangegeven in de duurzaamheidsklasse. Deze klassen gaan van 1 tot 5: 1 is hierbij het duurzaamst, en 5 het minst duurzaam. Als we thermowood en tropisch hardhout met elkaar vergelijken, is er echter weinig verschil in klasse. Beide vallen in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Dit betekent dat ze wel twintig of vijfentwintig jaar kunnen meegaan.

Thermowood is ideaal om buiten te gebruiken: door het verhittingsproces veranderen de suikers en het hars van structuur. Je nieuwe gevelbekleding of terras zal dus niet op het menu staan van houtetende insecten.


Bewonder even dit prachtige terras uit Ipé (een voorbeeld van tropisch hardhout)!

Vormvastheid

Wanneer een plank hout wordt blootgesteld aan weersomstandigheden zoals zon en regen, neemt het vocht op of af. Hierdoor kan het hout krimpen of uitzetten, wat uiteindelijk de vorm van de plank verandert. Tropisch hardhout kan hier goed tegen en is dus heel vormvast. Toch is thermowood hier opnieuw de winnaar: die neemt tot 50% minder vocht op dan andere houtsoorten.

Blijf stabiel

We leggen even een plank op de grond in de zon en de regen. Gaat die plank na een tijdje dan mooi recht blijven? Of begint die omhoog te krullen? Tropisch hardhout is bekend voor zijn stabiliteit door het drogingsproces, waardoor het lang duurt vooraleer het hout schotelt. Thermowood is echter opnieuw de winnaar. Omdat thermowood behandeld is met stoom en hitte, is het beter bestand tegen schotelen en het hout zal zo het langst mooi recht blijven.

Fysieke sterkte

Ten slotte gaan we kijken hoe sterk een bepaalde houtsoort is. Bij tropisch hardhout zegt de naam het zelf al: dit hout kan tegen een stootje!

Voor thermowood gebruiken we zachte of half-harde houtsoorten, waardoor deze iets minder sterk is dan tropisch hardhout. Bovendien is deze houtsoort iets minder bestand tegen buigingen.

Dit is een terras met planken uit padoek (een voorbeeld van tropisch hardhout).

Conclusie

Zoals je ziet komt er meer kijken bij de keuze van het ideale materiaal. Wanneer we thermowood en tropisch hardhout met elkaar vergelijken, komt thermowood wel als winnaar uit de bus. Welke houtsoort je best gebruikt, hangt echter af van jouw persoonlijke smaak en project. Heb je hulp nodig bij het leggen van deze puzzel? Kom gerust langs in onze showroom of contacteer ons telefonisch of via mail voor advies.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving