Inleiding

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt. In die gevallen zijn er enkele manieren om het geheel enkele millimeters tot zelfs decimeters te verhogen. Maar hoe je je terras dan optilt naar een niveautje? Daar zijn verschillende manieren voor, afhankelijk van het hoogteverschil: 0 tot 3 centimeter, 3 tot 30 centimeter, of meer dan 30 centimeter. We geven jullie enkele oplossingen, afhankelijk van de hoogte en de bestaande basisfundering van je terras.

0-3 centimeter:
  • Werk met extra dikke onderbalken.
  • Breng spiesjes hout of kunststof aan.
  • Leg de stabilisélaag opnieuw aan bij een onstabiele ondergrond.
Bekijk alle onderbalken
3-30 centimeter:
  • Gebruik terrasdragers.
  • Zorg voor een dubbele onderstructuur.
  • Gebruik spieën of kunststof onder de balken.
  • Plaats azobe piketpaaltjes.
Bekijk alles voor de onderstructuur
Meer dan 30 centimeter:
  • Breng een dubbele structuur aan.
  • Gebruik dikkere azobe palen als piketpalen.
  • Breng je structuur aan op muurtjes of tegels.
Bekijk alle azobe palen

Video en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Soms zijn dikkere onderbalken al voldoende.
  2. Gebruik rubberen tegeldragers of spieën voor kleine hoogteverschillen.
  3. Werk met piketpaaltjes voor een verhoging tussen 3 en 30 centimeter.
  4. Met terrasdragers kan je het geheel heel nauwkeurig verhogen.
  5. Combineer verschillende technieken voor een beter en hoger resultaat.

Wanneer is je terras verhogen een goed idee?

Een terras verhogen kan vele schoonheidsfoutjes in je tuin oplossen. De meeste doe-het-zelvers willen namelijk dat hun terras gelijk komt met de dorpel van de achterdeur of een schuifraam. Op die manier kan je in één vlotte beweging de tuin betreden. Maar soms kan het zijn dat je tuin (lichtjes) afloopt, terwijl het terras mooi effen zou moeten lopen. Ook in dit geval komen de technieken om een terras te verhogen goed van pas.

Soms is een verhoogd terras de enige oplossing voor iemands tuin, maar meestal willen doe-het-zelvers een verhoogd stukje om een extra toets te geven aan hun tuin. Zo kunnen we een leuk plekje creëren om wat tuinstoelen op te plaatsen, of een heuse zitlounge dichter bij de wolken.

Er is een klein niveauverschil van 0-3 centimeter

Soms moet je slechts enkele millimeters tot centimeters overbruggen om tot bij je dorpel te komen. Is de basisfundering van je terras mooi effen en stabiel? Dan zijn dikkere, houten onderbalken meestal voldoende. Het grote voordeel aan deze methode, is dat je niet veel extra moeite moet doen om een hoger resultaat te krijgen. Zijn dikkere onderbalken niet beschikbaar? Dan red je het vast wel met rubberen tegeldragers of met vaste terrasdragers onder de onderbalken. Zo krijg je hetzelfde effect.

Wat als je ondergrond niet effen is, maar toch stabiel? Dan raden we aan om deze onderbalken een beetje te nivelleren met behulp van stukjes hout in verschillende diktes of spietjes onder de houten onderbalken. Op die manier zorg je dat jouw terras toch mooi effen loopt, ook al is het verschil slechts enkele millimeters tot centimeters.
Maar misschien heb jij wel een onstabiel terras. Dan zal je moeten overwegen of je de huidige onderbouw wel behoudt of gewoon helemaal vervangt. Wij raden hier het laatste aan, want door een nieuwe stabilisélaag aan te brengen, kan je de juiste hoogte alvast bereiken. Vervolgens kan je je terras gewoon aanleggen met normale onderbalken en terrasplanken.

Er is een niveauverschil tussen de 3 en 30 centimeter

Het komt vaker voor dan je denkt dat je je terras tussen drie en dertig centimeter moet verhogen. Voor we de juiste techniek kiezen, kijken we opnieuw best eerst naar onze huidige situatie van de ondergrond waar ons terras komt.

In het geval van een stevige betonlaag of stabilisé, dan bouwen we hier best op verder met behulp van regelbare terrasdragers. Dit zijn voetjes uit kunststof die je onder de onderbalken plaatst. Zo verhoog je niet alleen het terras al een heel stuk, maar via de onderste schroef kan je ze ook uitschuiven om zo jouw onderstructuur tot op de millimeter nauwkeurig op te tillen. En je kan ze nog altijd uitbreiden met een verlengstuk om nog hogere niveauverschillen van 20 tot zelfs 30 centimeter op te vangen.

Werk je liever niet met de terrasdragers? Dan kan je ook kiezen voor een dubbele onderstructuur. Eerst leggen we verschillende balken elk 40 centimeter evenwijdig naast elkaar en verbinden die met af en toe een tussenstuk. Hierop plaatsen we dan een tweede structuur, dwars op de onderste, om een mooi raster te verkrijgen. Hierdoor krijgen we dus een dubbele onderstructuur voor je terras, waardoor je automatisch het geheel hoger tilt. En je kan de hoogte van de kepers verder afstemmen in functie van het niveauverschil dat je moet overbruggen.

Bij een oneffen fundering kan je op dezelfde manier werken als bij een niveauverschil van 3 centimeter of minder. Dan werk je met spieën of kleine blokjes om de rechtheid van het terras te garanderen.

En wat als je nog geen stabiele bodem hebt, zelfs geen betonplaat of een chapelaag? Of misschien wil je zelfs dergelijke fundering niet leggen? Dan zijn de azobe piketpaaltjes de ideale oplossing! Ze hebben een scherpe punt die je stevig in de aarde klopt op regelmatige afstand. Aan de bovenkant van deze paaltjes bevestig je vervolgens de onderbalken voor je terras, waar je de uiteindelijke beplanking op zal bevestigen. De piketpaaltjes zijn beschikbaar in verschillende lengtes en diktes, waardoor je verschillende hoogtes kunt bereiken.

En zijn deze piketpaaltjes toch niet de juiste oplossing voor jouw terras? Dan zal je toch op een manier een aantal steunpunten moeten creëren. Dit doe je door lokaal een stabilisatielaag te voorzien of toch zeker op bepaalde plekken. Op deze nieuwe gecreëerde steunpunten kan je vervolgens weer een dubbele structuur aanbrengen, zoals we hierboven hebben uitgelegd.


Ik moet meer dan 30 centimeter hoogteverschil opvangen

In sommige gevallen zal je een veel hoger niveauverschil moeten opvangen, van 30 centimeter of zelfs meer. In dit geval zullen de regelbare terrasdragers niet hoog genoeg zijn. Geen nood, want er zijn nog steeds verschillende andere manieren om dit op te lossen. Opnieuw starten we vanuit de huidige situatie, of hoe ons terras er nu op dit moment bijligt.

Wanneer er al een basisfundering ligt uit beton of stabilisé, dan is het aangeraden om hierop kleine muurtjes te bouwen. Vervolgens leggen we op de muurtjes een enkele of een dubbele onderstructuur uit houten balken.

Wie nog geen basisfundering heeft, kan opnieuw werken met de azobe piketpaaltjes of met de dikkere azobe palen als het terras echt veel hoger moet liggen. En je raadt het waarschijnlijk al: hiertegen plaatsen we een enkele of dubbele onderstructuur.

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er verschillende manieren om jouw terras te verhogen, maar je kan ook twee of meer technieken combineren om de juiste hoogte te bekomen. Weet je even niet meer wat jij het best doet voor jouw terras? Of heb je wat advies nodig over jouw verhoogd terras? Dan ben je altijd welkom bij ons in de showroom, waar we graag jouw project in meer diepgang bespreken. En wie weet kan ook jij binnenkort trots zijn op jouw project!

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving