De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Inleiding  •  Video  •  1. Uiterlijk  •  2. Prijs  •  3. Aanleg  •  4. Onderhoud

Inleiding

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken? Raakt jouw favoriete natuursteensoort snel beschadigd? Welke afwerking past beter bij jouw project? Wij geven jou alvast 4 tips mee om de juiste keuze te maken!

Visual en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:

  1. Natuurstenen kunnen al eens verschillen van kleur en afwerking.
  2. Sommige stenen zijn duurder dan andere, dus hou je budget in de gaten.
  3. De plaatsing gebeurt anders bij elke steensoort.
  4. Elke soort blauwsteen heeft wel wat verzorging nodig.

1. Uiterlijk

De look van de natuursteen is natuurlijk van levensbelang, want je wil graag een blauwsteensoort die je zelf mooi vindt om naar te kijken. Zal de steen passen bij de rest van je tuinomgeving? Wens je een rustiek resultaat, of mag het toch wat moderner zijn?

Hieronder een aantal belangrijke parameters die kunnen helpen:
• Wens je een egale kleur, of mogen er wat kleurschakeringen aanwezig zijn?
• Verkies je een lichte kleur zoals de Chinese tegels of mag het toch wat donkerder zijn zoals de tandur black?
• Welke afwerking verkies je? Zo is eer een onderscheid tussen geschuurd, getrommeld, verzoet of gebouchardeerd (zie foto hieronder).
• Zoek je een grote tegel, of eerder een kleine? Want dit bepaalt meteen of je tegelterras er ruimer of juist krap zal uitzien.

2. Prijs

Duurzaamheid en kostprijs gaan hand in hand, en dat geldt natuurlijk ook voor natuursteen. Welke elementen bepalen nu de prijs? Hier alvast een opsomming:
Beschikbaarheid van het moment: indien er meer onbruikbare steen uit de groeven wordt ontgonnen, zal de blauwsteen duurder worden
• De klasse van de natuursteen: elk type wordt onderverdeeld in een bepaalde categorie. Het spreekt voor zich dat blauwsteen uit een lagere klasse goedkoper is, maar dat deze soort vatbaarder is voor afwijkingen. Raadpleeg steeds op voorhand een expert om te weten te komen of de steen wel bestemd is voor het gebruik dat je zelf voor ogen hebt. Want een natuursteensoort die waar snel slijtage op komt, kan ervoor zorgen dat de reparatiekosten enorm kunnen oplopen.

3. Aanleg

De plaatsing van je natuursteenterras vraagt vanzelfsprekend de nodige kennis omtrent de steensoort, de zetmaterialen, de ondergrond, legmotieven, voegrichtingen... Informeer jezelf grondig vooraleer je meteen een keuze maakt. Zeker wanneer je niet alles in handen wil geven van een professional om kosten uit te sparen.

4. Onderhoud

Onderhoudsvrije blauwsteensoorten bestaan helaas niet. Zowel de dure als goedkopere types natuursteen hebben nood aan verzorging. De mate waarin een soort meer onderhoud nodig heeft, is vooral afhankelijk van de ligging van het terras. De groene aanslag treedt minder op wanneer de stenen in de zuidelijke richting gelegd zijn. Een natuursteenterras dat minder in contact komt met zonlicht of een hogere graad van vochtigheid bezit, krijgt ook vaker last van groene aanslag. Sommige tegels zijn ook van nature minder vatbaar voor groene aanslag, zoals de tegels uit blauwe hardsteen of keramiek.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving