Hoe kies je de perfecte deur voor jouw bijgebouw?

Inleiding

Een deur is misschien, naast het basisgebinte en de bekleding, een van de belangrijkste dingen die je moet kiezen voor jouw tuinproject. Aangezien het de toegang is tot jouw bijgebouw, mogen we hier ook niet over een nacht ijs gaan. Maar hoe zie je dan het verschil tussen alle modellen? Kies je voor dubbel of enkel? Welke deur is het meest geschikt voor mijn toepassing? Hier geven we je een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt bij jouw keuze!

Is een goede isolatie van je bijgebouw belangrijk?

Een eerste vraag die we stellen, is of een goede isolatie in je bijgebouw belangrijk is of niet. Bij een tuinhuis voor fietsen, tuingereedschap, de grasmaaier en andere spullen is isolatie misschien minder belangrijk. Een enkele deur, bekleed met een enkele laag hout en met enkel glas, zou dan wel voldoende zijn.

Een tuingebouw met goed geïsoleerde wanden (zoals een tuinkantoor, een familieruimte of een tuinhuis met kleien potten) kan wel genieten van een meer geïsoleerde deur. Als je zo veel moeite steekt in het isoleren van je bijgebouw, zou het zonde zijn als alle warmte via de deur naar buiten ontsnapt. Daarom kies je best voor een deur met extra isolatie binnenin en met dubbel glas. Maar houd er dan wel rekening mee dat deze deuren ook een hoger prijskaartje hebben.

Een dubbele of enkele deur?

Deuren zijn zowel enkel als dubbel te verkrijgen. Een enkele deur is smaller en is net genoeg om met één persoon tussen te kunnen. Dit is goed voor kleinere bijgebouwen of als een kleine deur voldoende is om te passeren.

Een dubbele deur kan echter veel handiger zijn. Je kan beide deuren wagenwijd openzetten om met fietsen, grote machines of lange parasols te passeren. En heb je geen dubbele deuren nodig, dan kan je een helft vastzetten. Natuurlijk is een dubbele deur breder en kan je het dus enkel toepassen bij grote bijgebouwen. Maar houd wel rekening met het hogere prijskaartje van een dubbele deur en dat die ook iets meer werk vragen in onderhoud (tussentijds schoonmaken of beitsen). 

Wel of geen raam?

Sommige houten deuren zijn voorzien van glas, anderen zijn gemaakt uit alleen maar hout. Wie kiest voor een raampje, dan heb je twee opties: enkel of dubbel glas. Enkel glas is goedkoper, maar dubbel glas heeft wel een hogere isolatiewaarde en is over het algemeen sterker. Met een raam heb je uitzicht op de tuin vanuit het bijgebouw, krijg je binnen een betere lichtinval en zie je meteen van buitenaf of iemand in je tuinkantoor zit. Voor de sloddervossen onder ons is de rommel binnen wel gemakkelijker zichtbaar. Toch ook iets om over na te denken.

Maar er zijn ook voordelen aan een deur zonder raam. Het hout van de bekleding loopt gewoon door en de deur valt minder op tegen de gevel van het bijgebouw. Ook in onderhoud vermindert voor een groot stuk, want je moet geen extra ramen lappen en kan de deur volledig behandelen met olie of beits zoals de rest van je bijgebouw.

Vuren of douglas?

We hebben verschillende deuren in ons assortiment, ook modellen uit verschillende houtsoorten. Zo kan je kiezen uit douglas en vurenhout. Beide zijn Europese houtsoorten, waardoor ze een duidelijke, golvende houttekening hebben met af en toe een knoop.

Vurenhout heeft wel een lichtere, bijna goudgele kleur, maar is gemakkelijk te beitsen of te overschilderen. Aangezien dit hout een iets lagere duurzaamheidsgraad heeft, is onderhoud met beits of lak wel aangeraden. Toch zijn we grote fan van de veelzijdigheid van deze houtsoort, waardoor ook de meeste modellen in ons assortiment beschikbaar zijn in vurenhout.

Douglas heeft een meer exclusief karakter, met een warmere, bruine tint en dus ook een luxueuze uitstraling. Dit hout is ook net een tikkeltje duurzamer, waardoor ze langer zal meegaan. Deze aspecten vertalen zich dan ook snel in de totale kostprijs, maar aan de kwaliteit valt bijna niet te tippen. 

De stijl

Onze deuren komen standaard in een volledig pakket, met raam, scharnieren en deurkozijn bijgeleverd. Het kozijn kan zo veel verschillende uitstralingen hebben: een mooi recht en strak kader of juist meer detail. Ook de voorzetroedes (de latten die ter decoratie voor het raam worden getimmerd) kunnen wel een verschil maken. Een strak kader met een simpele voorzetroede past dan misschien meer bij een modern en simpel bijgebouw. En dan heb je nog de scharnieren, die in combinatie met een opgeklampte deur een erg landelijke uitstraling geven. 

Buiten of binnen?

Waar wil je de deur plaatsen: in een buiten- of in een binnenmuur? Dat is misschien geen onbelangrijke vraag. Plaats je een deur tegen de gevel van je bijgebouw? Dan is isolatie, een enkele of dubbele deur en de aanwezigheid van een raampje namelijk wel belangrijker. Bij een deur die je binnenin een bijgebouw plaatst, is isolatie iets minder belangrijk.

Bovendien hebben sommige deuren geen cilinderslot. Een dergelijk slot kan wel handig zijn bij een deur aan de gevel, voor optimale veiligheid tegen inbrekers. Het is echter minder noodzakelijk bij een deur van een binnenruimte naar de volgende.

Conclusie

Wanneer je dus een leuke deur wilt uitkiezen voor jouw project is het uiterlijk dus niet het belangrijkste. De isolatiewaarde, het aantal ramen, de houtsoort, een enkele of dubbele deur, en zo voort; het zijn stuk voor stuk kenmerken waar je best op let. Maar wie nog nooit een deur heeft geplaatst, moet geen schrik hebben: al onze deuren komen in een handig pakket met alle materialen reeds inbegrepen. Het moeilijkste is dus om een doordachte keuze te maken uit ons ruime assortiment.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving