Panlatten / Stoflatten

Bouw je een eigen bijgebouwtje in de tuin? Een overkapping, een overdekt tuinhuis of een poolhouse? Dan zijn panlatten en stoflatten een erg belangrijk element van jouw project. Je gebruikt ze vooral voor het dak van je project, maar sommige klussers passen ze ook toe op de gevel. Daarom zijn deze houten latten ook iets goedkoper, omdat ze toch verstopt zitten en de uitstraling dus niet veel uitmaakt. Toch vormen ze de perfecte basis voor zowel stormpannen, tegelpannen, golfplaten als dakpanplaten.

Meer weten?

Meer weten?

Wat zijn panlatten of stoflatten?

Panlatten worden meestal horizontaal gebruikt op het dak van een gebouw. Ze vormen de basis voor de dakpannen, vandaar de naam. Onderaan de dakpannen zie je dan ook vaak een lipje, wat mooi inhaakt op de horizontale panlatten. Deze houten latten moeten wel een bepaalde kracht kunnen verdragen, niet alleen voor je dakbekleding, maar ook zodat je erop kunt staan of steunen terwijl je het dak bekleedt.

Een groot voordeel aan deze panlatten, is dat ze een optimale ventilatie voorzien in het dak. Ze creëren namelijk, in combinatie met de tengellatten, een open ruimte tussen het dakbeschot en de dakpannen, waardoor vocht netjes kan opdrogen en geen schimmel vormt binnenin je project.

Uit welke houtsoorten kan je kiezen voor jouw panlatten en stoflatten?

Bij EXZO kan je kiezen tussen twee verschillende panlatten en stoflatten. Enerzijds hebben we die uit geïmpregneerd naaldhout, waardoor je die typische groene schijn krijgt. Dit is meestal wel de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Dit zijn de soort panlatten die de meeste vakmannen ook gebruiken.

Wens je toch liever een lat met een mooiere uitstraling? Dan kan je kiezen voor vurenhout. Dit zijn kepers met een iets natuurlijkere uitstraling, maar ze zijn nog steeds zeker geschikt als basis van het dak van je bijgebouw. We raden dit soort panlatten vooral aan als de onderstructuur toch nog op een bepaalde manier zichtbaar zal zijn, zoals wanneer je het dakbeschot nog kan zien als je binnen staat.

Hoe bevestig je deze panlatten of stoflatten?

Een dak bestaat meestal uit een onderdak met tengellatten op. Deze tengellatten liggen verticaal over het dak. Vervolgens bevestig je hierop de stoflatten met nagels. Die liggen dus horizontaal op de tengellatten, waardoor je een typisch raster krijgt. Timmer ze simpelweg op de tengellatten met nagels en je dak is klaar voor de uiteindelijke dakbekleding.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevensAanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze panlatten / Stoflatten? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevensMijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtjeBancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving