Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Soms voelt het aan als een sprookje om mensen aan de juiste gevelbekleding te helpen. Meestal kruipen we in de rol van de gelaarsde kat die elke klant wegwijs maakt in het ruim assortiment. Op elk potje past immers een dekseltje of om het in sprookjestermen te zeggen: iedereen heeft wel een glazen muiltje dat past. Mensen worden ook oprecht gelukkig als hun woning een mooie façade heeft.
Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!
Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".
Wil je graag een offerte voor onze gevelbekleding? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.
Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!
Gevelbekleding is de buitenste laag van de gevel en dient in de eerste plaats als bescherming van de bouwschil. Daarnaast heeft gevelbekleding voornamelijk ook een hoge esthetische waarde en is het erg bepalend voor de uitstraling van een woning of gebouw. Wie een nieuwe woning heeft gekocht of een huidige woning wenst te renoveren, kan met gevelbekleding snel het zicht van de woning bepalen of opwaarderen.
Gevelbekleding wordt niet enkel gebruikt bij de afwerking van een huis of kantoorgebouw. Een andere toepassing waarbij gevelbekleding een belangrijke rol speelt, is de afwerking en opbouw van een bijgebouw, tuinhuis of poolhouse. De bouwschil van bijgebouwen is meestal niet zo uitgebreid als die van het hoofdgebouw. Afhankelijk van de toepassing en de nood om het bijgebouw te isoleren, is de gevelbekleding aan de buitenzijde ook vaak zichtbaar aan de binnenzijde.
Tot slot wordt gevelbekleding ook vaak gebruikt om tuinwanden als tuinafscheiding te creëren. Zo kan een tuinafsluiting eigenlijk in één geheel worden opgebouwd, zonder steeds de klassieke afwisseling van palen en schermen te zien.
Er bestaan veel verschillende soorten gevelbekleding waarmee je een buitengevel kan afwerken. In de loop der jaren is het aanbod heel divers geworden en zijn de klassieke vormen van gevelbekleding sterk vernieuwd. De vaakst voorkomende vorm van gevelbekleding blijft, in zowel België als Nederland, een afwerking in gevelstenen. Een gevel in gevelstenen biedt al lang meer opties dan enkel de traditionele rode baksteen. Er zijn tegenwoordig honderden verschillende tinten en formaten op de markt te vinden.
Wie gewonnen is voor de uitstraling van gevelstenen maar een dunnere afwerkingslaag zoekt als gevelbekleding, kan ook kiezen voor steenstrips. Zo behoud je de authentieke uitstraling van bakstenen en heb je bovendien ook het voordeel dat de plaatsing minder tijd in beslag neemt.
Een andere traditionele vorm van gevelbekleding is een houten gevelbekleding. Een gevelbekleding in hout is dankzij de grote verscheidenheid in het aanbod opnieuw helemaal in en aan een échte opmars bezig. Een houten gevelbekleding is te verkrijgen in tal van verschillende houtsoorten en profielen. Denk hierbij aan thermowood gevelbekleding of hardhouten gevelbekleding in latten, triple blokprofielen of planchetten met 4-zijdige tandgroef. Daarnaast heeft een houten gevelbekleding ook tal van voordelen. Hout heeft een zeer natuurlijke en warme uitstraling en is zeer authentiek. Het is ook een hernieuwbare, natuurlijke bron en daardoor de meest duurzame en verantwoorde keuze.
Een belangrijk alternatief van een houten gevelbekleding is een kunststof gevelbekleding. Kunststof is een zeer ruim begrip en er bestaan daardoor veel verschillende vormen van kunststof gevelbekleding. Een gevelbekleding in PVC is een gekende uitvoering van een gevelbekleding in kunststof. PVC gevelbekleding bestaat voornamelijk uit plastic en is een budgetvriendelijke oplossing voor de afwerking van een buitengevel. Bij EXZO vind je in PVC een uitgebreid aanbod terug in Durasid gevelbekleding. Een andere vorm van kunststof gevelbekleding is een gevelbekleding in houtcomposiet. Hierbij wordt een mengeling van kunststof en houtvezels gebruikt om de uitstraling van een houten gevelbekleding zo goed mogelijk na te bootsen. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van vezelcement gevelbekleding waarbij vezelcement wordt gecombineerd met kunststof om een gevelbekleding uit stevig plaatmateriaal te verkrijgen.
Een metalen gevelbekleding heeft een zeer uitgesproken en modernistische uitstraling en wordt voornamelijk gebruikt om van kantoor- of bedrijfsgebouwen een eyecatcher te maken. Bij particuliere woningbouw wordt metalen gevelbekeding voorlopig nog minder gebruikt en moet het eerst nog worden ontdekt door de grote massa. Het prijskaartje van een metalen gevelbekleding ligt in vergelijking met andere soorten aan de hogere kant. Er bestaat metalen gevelbekleding in aluminium, inox, zink of koper.
In Wallonië wordt naast gevelstenen, steenstrips en houten gevelbekleding ook geregeld gewerkt met een leien gevelbekleding. In Vlaanderen en Nederland kennen we leien vooral als dakbedekking. Leien gevelbekleding bestaat zowel in natuurleien als kunstleien.
Tot slot kunnen we ook crepi of gevelbepleistering categoriseren onder de noemer gevelbekleding. Crepi bestaat in minerale en siliconenpleisters en wordt meestal in meerdere lagen aangebracht. Het is een makkelijke manier om een bakstenen bouwmuur te egaliseren en in een moderne look-and-feel te steken.
Gevelbekleding wordt uit heel wat verschillende grondstoffen gemaakt. Het is daardoor heel moeilijk om een gemiddelde prijs te kleven op gevelbekleding. Enkel al in houten gevelbekleding schommelen de prijzen van ca. €30/m² voor de meest budgetvriendelijke houtsoorten tot €200/m² voor de meest exclusieve houten gevelbekleding. De prijs van gevelbekleding hangt dus sterk af van wat je er zelf aan wil besteden. Probeer je vooral niet blind te staren op heel goedkope of dure prijzen, maar tracht vooral om de prijs-kwaliteitverhouding te beoordelen. Vraag je in eerste instantie af waar je van droomt als je de ogen sluit en naar jouw toekomstige of gerenoveerde woning kijkt. Van daaruit kan je vertrekken om de uitstraling waarvan je droomt te koppelen aan het budget dat je wenst te besteden.
Gevelbekleding is zeker het overwegen waard om zelf te plaatsen. Vooral bij een bijgebouw of tuinhuis is het een stuk eenvoudiger dan het lijkt om gevelbekleding te plaatsen. De hoogte waarop de gevelbekleding komt te hangen, is beperkter dan bij de meeste woningen en kan je makkelijker voor eigen rekening nemen. De theorie achter het plaatsen van gevelbekleding is in elk geval heel eenvoudig. Zowel gevelbekleding in kunststof, hout of metaal wordt tegen een achterliggend kaderwerk geplaatst en kan je met een beetje goede wil zeker zelf. Houten gevelbekleding is de makkelijkste vorm om zelf uit te voeren. Hout laat zich heel eenvoudig verwerken en vraagt weinig gespecialiseerd materiaal of vakwerk.
Zie je er zelf geen beginnen aan of wil je een gevel bekleden op hoogte of in een specifieke vorm? Dan kan je uiteraard altijd beroep doen op een timmerman of gevelwerker bij jou in de buurt. Of misschien heb je wel een handige nonkel of neef die je wil helpen?
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO