Oud hout is goud: 6 manieren om hout te hergebruiken

Inleiding

Jouw tuin, dat is als een verhaal vertellen. Sommige houtsoorten beschrijven al eens een interessanter verhaal dan anderen. Vooral oud hout heeft soms al tientallen jaren overleefd en vertelt je maar al te graag over zijn doldwaze avonturen. Om die reden is oud hout ook echt goud waard! Het bewijsmateriaal zie je letterlijk op alle planken. Wil jij dus graag oud hout hergebruiken en ben je benieuwd welke historische legende jij in huis haalt? Ontdek dan samen met ons wat de mogelijkheden zijn!

Steenschotten

Klussers willen vaak hun steentje bijdragen aan het milieu. Welk materiaal raden we dan aan voor hun terras? De steenschotten uit azobe of larikshout! Planken en balken worden bij elkaar getimmerd tot een groot, zwaar vierkant, een beetje zoals een dienblad. Maar dit dienblad is niet voor biertjes, maar wel voor stenen uit cement. Ze komen uit ambachtelijke steenfabrieken om de stenen te laten drogen. Nadat de stenen zijn gebakken in de oven, leggen ambachtslui ze op deze houten schotten om verder af te koelen en uit te harden.

Terwijl ze afkoelen verliezen ze nog heel wat vocht en cement, wat op het hout afgeeft. Zo krijgen steenschotten hun typische grijze kleur en cementvlekken waar veel klussers zo grote fan van zijn! Na een aantal jaar worden de schotten uiteindelijk door nieuwe vervangen en worden de oude gebruikt op onze terrassen. Aan het oppervlak van de oude steenschotten zie je wel nog steeds alle cementvlekken, steengruis en bepaalde sporen van de stenen. Stuk voor stuk elementen die bijdragen aan het bijzondere verhaal van je terras!

Barnwood

De anglofielen onder ons kunnen misschien al raden waar dit soort hout vandaan komt. Ja, deze materialen zijn afkomstig van oude schuren van boerderijen (ofwel ‘barn’ in het Engels). De schuren op een boerderij waren vroeger vaak gemaakt uit hout. Deze kleine huisjes gebruikt de boer dan om hooi op te bergen, of als stal voor varkens en koeien. Na tientallen jaren mens, dier, weer en wind te hebben doorstaan, krijgt de houten buitenkant een vergrijsd, verouderd en ruw uiterlijk.

Uiteindelijk worden deze schuren afgebroken, waarna de goede planken worden doorgegeven aan de doe-het-zelvers. Je ziet aan het oppervlak zelfs nog de roestplekken en de spijkers van hun tijd als schuurplank! Je kan ze gebruiken voor verschillende projecten, zoals de wandbekleding binnen of de gevel van je bijgebouw. 

Brut steigerhout

In elke stad en elke gemeente zie je ze wel: bouwvakkers op hoge stellingen om iemands nieuwe thuis steen voor steen op te bouwen. Die stellingen zijn gemaakt uit een metalen kader met dennenhouten planken als vloer. Terwijl de arbeiders met emmers cement heen en weer sjouwen, morsen ze wel eens wat op de houten vloer. Of hun gereedschap valt waardoor de plank beschadigd raakt. Bij het verven komen er ook spetters vrij. Kortom, tijdens het bouwproces blijven deze houten vloeren niet vlekkeloos.

Na twee jaar worden deze houten planken vervangen voor nieuwe, zodat de bouwvakkers altijd een stevige houten vloer hebben. En je kan vast al raden waar de oude planken naartoe gaan: ons magazijn en de gevels van doe-het-zelvers. Alle sporen op de houten planken, van verf, cement, nagels en harde veiligheidsschoenen, geven deze planken hun unieke, typische karakter. Elke plank vertelt zo een eigen verhaal. Ben jij klaar om te luisteren?

Composiet terrasplanken en tuinschermen

Tegenwoordig worden PET-flessen bijna overal hergebruikt. Waar denk je dat jouw zachte fleecetrui uit gemaakt is? Maar wist je dat we gerecycleerd kunststof ook kunnen hergebruiken voor terrasplanken en tuinschermen? We maken een mengeling tussen het plastic, kleurstoffen en houtschilfers uit zagerijen (ook hergebruikt dus!) en persen het geheel tot planken. We kunnen zaagsel en schilfers van verschillende houtsoorten gebruiken, zoals van lariks, den en zelfs van bamboe! Tijdens het persen zorgen we ook nog eens voor een waarheidsgetrouwe afdruk van een houten plank.

Klinkt dit als muziek in je oren? Dan hebben we nog meer milieuvriendelijk nieuws: deze planken zijn uitermate stevig, duurzaam en hebben geen onderhoud nodig. Ze vergrijzen niet zoals normaal hout en zetten ook zeer weinig uit dankzij het toegevoegde kunststof. Je kan met andere woorden nóg langer genieten van je terras, in vergelijking met gewoon hout.

Treinbielzen

Met de trein naar Oostende, tjoeke tjoeke tuut! Daar zoeft de trein over het spoor! Maar het spoor moet al eens vervangen worden en waarom zouden we goed materiaal verspillen? De treinbielzen, de zware, houten balken onder het metalen spoor, gaan we zo hergebruiken voor in de tuin.

Waar kan je treinbielzen dan voor gebruiken? We kunnen verschillende toepassingen voor je bedenken: palen voor de omheining, als damwand, om hoogteverschillen in de tuin op te vangen of om rustieke bloemenperkjes vorm te geven. Of maak er gewoon meubels mee en ga er eens lekker bij zitten. Die treinbielzen komen dus zeker nog handig van pas!

Kurkisolatie

3, 2, 1, Gelukkig Nieuwjaar! De champagne knalt en de kurk gaat de lucht in. Maar wie vangt hem dan op? Ja, want die kan misschien wel handig uitkomen! We kunnen namelijk van alle kurken ook isolatieplaten maken om onze muren te isoleren! Waarom denk je anders dat ze kurk gebruiken om de champagnefles af te sluiten?

Het leven van de kurk begint dus initieel als schors van de kurkboom. Die wordt van de boom getrokken, waarna we de schors kunnen koken om ze te zuiveren en elastisch te maken. Vervolgens worden ze verwerkt tot kurken op flessen, of voor prikborden, in de mode, in muziekinstrumenten, en zo veel meer. Aan het einde van hun leven gaan we ze nog eens hergebruiken om isolatieplaten uit te maken tussen de muren van onze bijgebouwen. Kurk is namelijk niet alleen uitstekend isolatiemateriaal, maar zijn ook niet giftig en volledig biologisch afbreekbaar. Een originele manier om jouw bijgebouw te isoleren, niet?

Conclusie

Zoals je kan zien, zijn er verschillende manieren om grondstoffen te hergebruiken in de tuin. Van houten planken, zaagsel, kunststof, treinsporen tot kurk. In principe kan je ook kokos hergebruiken tot tuinschermen of aluminium tot metalen palen. Op die manier kan je ook je steentje bijdragen aan het milieu en toch genieten van een luxueuze, prachtige tuin. Jouw woning wordt op die manier ook een plek vol verhalen. Telkens wanneer er bezoek over de vloer komt, kan je een nieuw verhaal vertellen over de rijke geschiedenis van je terras, tuinafsluiting of gevel. Dus, welk verhaal vertel jij verder?

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving