Vlek­ken of stre­pen op je sok­kels? Geen pro­bleem!

In­lei­ding

Heb je on­langs bui­ten in je tuin een bij­ge­bouw­tje of over­kap­ping ge­plaatst? Dan heb je de bal­ken waar­schijn­lijk op sok­kels gezet, want dat be­schermt som­mi­ge hout­soor­ten tegen op­stij­gend vocht en aarde. Je hebt we­ken­lang ge­zwoegd om je con­struc­tie tot in de punt­jes af te wer­ken, en dan zie je plots le­lij­ke stre­pen en vlek­ken op je sok­kels. Help!

Weg met de regen

Als je de stre­pen ziet ver­schij­nen, hoef je je al­vast geen zor­gen te maken. Je hebt niets ver­keerd ge­daan, en je sok­kels of bal­ken zijn al zeker niet ver­drie­tig. Het uit­lo­pen­de looi­zuur is een na­tuur­lijk fe­no­meen. Als je sok­kels bui­ten staan, dan moet je al­leen even ge­duld heb­ben. Als de stre­pen ver­schij­nen, zul­len ze na­me­lijk ook van­zelf weer weg­gaan. De regen spoelt ze na ver­loop van tijd let­ter­lijk weg.

Be­stand tegen vlek­ken

Wist je trou­wens dat ar­duin of blauw­steen re­la­tief be­stand is tegen vlek­ken in het al­ge­meen? Houd je bij­voor­beeld een bar­be­cue onder het dak van je bij­ge­bouw en komt er een spatje olie of ander vet op de sok­kels? Geen zor­gen, want vet­vlek­ken drin­gen niet door tot de blauw­steen, in te­gen­stel­ling tot vele an­de­re ste­nen. Je kan vet­vlek­ken dus nor­maal ge­zien ook prima ver­wij­de­ren met een na­tuur­steen­rei­ni­ger.

De op­los­sing!

Het kan ook zijn dat jouw sok­kels niet bloot­ge­steld wor­den aan regen of an­de­re weer­om­stan­dig­he­den, bij­voor­beeld als ze ge­deel­te­lijk bin­nen of onder het dak van je bij­ge­bouw staan. In dat geval kan je de sok­kels pro­be­ren be­han­de­len. Ook als je lie­ver niet ge­dul­dig wacht tot de vlek­ken door de regen ver­dwij­nen, kan je een be­han­de­ling pro­be­ren.

Daar­voor is ech­ter geen een­dui­dig pro­duct of aan­ge­we­zen op­los­sing. Wat wél vast­staat, is dat je ab­so­luut ont­kal­kings­mid­de­len en zure schoon­maak­pro­duc­ten moet ver­mij­den. Blau­we sok­kels zijn na­me­lijk ge­maakt van blauw­steen of blau­we na­tuur­steen, die rijk zijn aan kalk. Een ont­kal­ker is dus uit den boze, want het kan de sok­kels erg be­scha­di­gen. Ook an­de­re zure schoon­maak­mid­de­len met een hoge pH-waar­de, die bij­voor­beeld azijn of ci­troen be­vat­ten, kan je beter ach­ter­we­ge laten. Wel kan je een niet-bij­ten­de rei­ni­ger voor na­tuur­steen of blauw­steen pro­be­ren, ver­krijg­baar in de mees­te doe-het-zelf- of schoon­maak­za­ken. Ge­bruik zo’n pro­duc­ten al­tijd ver­dund in water. Lees daar­voor al­tijd de in­struc­ties op de ver­pak­king van het pro­duct. Dep voor­zich­tig een ge­drenk­te doek op de vlek­ken.

Een an­de­re mo­ge­lij­ke op­los­sing is de sok­kels licht schu­ren met een schuur­ma­chi­ne. Ook een zach­te schim­mel­rei­ni­ger zou zijn werk goed doen.

Geen pa­niek!

Sa­men­ge­vat zijn vlek­ken op blau­we ar­dui­nen sok­kel dus niets om je zor­gen over te maken. Ze gaan er van­zelf uit door de regen of zijn even­tu­eel te be­han­de­len met een na­tuur­steen­rei­ni­ger.

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving