Inleiding

Na een stormachtige nacht schuif je de gordijnen open en zie je de ravage die aangebracht is in je tuin. Bladeren overal, tuinstoelen kapot en ook de tuinwand is niet gespaard gebleven. Zeker tijdens de herfst kunnen er felle rukwinden optreden, wat grote gevolgen kan hebben voor je woning. Wat doe je dan, wanneer je tuin eruit ziet als een slagveld na de storm? Geen paniek, in dit blogbericht tonen we de juiste stappen, wat de verzekering wel en niet dekt en hoe je je best voorbereidt op de volgende storm.

Welke verzekering voor een storm?

Bij schade aan jouw tuin of bijgebouw moet je beroep doen op je brandverzekering. Die dekt vaak alle stormschade aan of rond je huis, al dan niet volledig. Zowel dingen die vastzitten als rond je huis zijn geplaatst (zonnepanelen, tuinhuizen en omheiningen), kunnen onder deze verzekering vallen. Tuinmeubelen horen hier meestal niet bij, hoewel je ook die kan verzekeren. Let wel op, want voor dit soort verzekeringen geldt er een vrijstelling, wat betekent dat je sowieso een deel van de schade zelf moet bekostigen.

Verzekeringen verschillen wel van maatschappij tot maatschappij. Sommige dekken alleen de schade aan vaste objecten (zoals tuinhuizen, poolhousen en de omheining), andere vergoeden ook tuinmeubelen en beplantingen. En sommige verzekeringsmaatschappijen komen er zelfs tussen als jouw tuin verder werd beschadigd door losgebroken dieren. Bekijk dus goed welke verzekering voor jou van toepassing is.

Kan je ook een vergoeding krijgen voor je stormschade, zonder een (brand)verzekering te hebben? Dat kan, maar dat is enkel als de gewestregering de storm als een ramp registreert. In dat geval zal je een dossier moeten indienen bij het Vlaams Rampenfonds, die dan de geleden schade gedeeltelijk terugbetaalt. Ook hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden en niet iedereen komt in aanmerking hiervoor.

Heb je geen verzekering en heeft de provincie de storm niet geregistreerd als een officiële ramp? Dan zul je zelf moeten opdraaien voor alle beschadigingen aan je woning en tuin.

Wanneer spreken we van een storm?

We spreken natuurlijk niet van een storm bij aangename, koele zeebriesjes. De meeste Belgische verzekeringen spreken van een storm als de hoogste windsnelheid, gemeten in een KMI-station in de buurt, 80 kilometer per uur bedraagt.

Je zou denken dat je vanaf windsnelheden van 80 kilometer per uur automatisch een vergoeding krijgt, maar dat is niet altijd waar. Zo kan het zijn dat er lokale windstoten waren, die het meetstation even verderop niet registreerde. In dat geval wordt de schade niet vergoed. Hier is wel een uitzondering op: als er meerdere (soortgelijke) gebouwen en woningen in jouw buurt ook zijn beschadigd, dan kan de verzekering er toch tussenkomen.

Let op, want hoeveel de windsnelheid moet bedragen om een compensatie te krijgen van je brandverzekering, hangt soms af van welke verzekering jij hebt en waar je woont. Zo wordt er in Nederland veel sneller gesproken van een storm en moet de windsnelheid slechts minimaal 50 tot 61 kilometer per uur (of windkracht 7) bedragen.

Wat moet ik doen als de storm is gaan liggen?

Er zijn verschillende stappen die je kan ondernemen als je tuin is beschadigd door de storm.
De eerste stap is de documentatie. Voor je kapotte spullen begint op te ruimen, neem je wat overzichts- en detailfoto’s van de schade. Film gerust ook even voor het zekerste terwijl je de beschadigingen toont. Dit is bewijsmateriaal dat je later in het verzekeringskantoor kan gebruiken. Verwittig ook spoedig jouw verzekeringsagent voor meer info en overloop even de concrete stappen om jouw dossier samen te stellen. Hij zal namelijk bepalen hoeveel schade je geleden hebt en dus hoeveel ze je financieel zullen bijstaan.

Als je voldoende bewijsmateriaal hebt vastgelegd, kan je beginnen met de herstelwerken. Daarbij is het aangeraden om eerst de spullen te herstellen die verdere schade kunnen veroorzaken. Is het dak van jouw woning of bijgebouw beschadigd? Dan laat je best eerst een vakman komen om het dak te herstellen. Je wil immers niet dat het binnen regent en er nog meer schade zou ontstaan. Ook takken van bomen die op het punt staan om af te breken, laat je best veilig weghalen, zodat ze geen verdere schade veroorzaken als ze plots wel naar beneden donderen.

Vervolgens laat je een eerste raming maken van de kosten. Zorg hierbij dat je alle schade in deze berekening opneemt.

Hierna kunnen de minder dringende herstellingswerken beginnen. Kijk goed wat er allemaal kapot is en een reparatie nodig heeft. Misschien zijn er beschadigingen die je niet meteen ziet, maar die wel gerepareerd moeten worden. Denk maar aan een losse terrasplank of bepaalde dakpannen die toch iets schever lijken te liggen.

Wat met mijn tuinscherm?

Een tuinscherm staat tussen de percelen van twee of meerdere buren. Wie is er dan verantwoordelijk voor die tuinwand bij stormschade? Meestal valt ook jouw schutting binnen de brandverzekering (meer specifiek binnen de inboedelverzekering, wat onderdeel is van de brandverzekering). Maar omdat ze tussen twee eigendommen staat, krijg je ook maar de helft van de kosten terug. Zowel jouw buren als jijzelf dragen wel een gedeelde verantwoordelijkheid voor de opruiming, reparatie of vervanging van de tuinwand.

Hoe bereid ik me voor op de volgende storm?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom geven we je wat extra tips om je voor te bereiden op de volgende storm. Hier geven we dus enkele maatregelen die je kan nemen VOORDAT de storm begint.

Hoorde je in het nieuws dat er noodweer of hevige rukwinden aan komen? Neem dan op voorhand contact op met een verzekeringsagent om jouw verzekering en de tussenkomst te bespreken. Dan ben je op voorhand zeker van waar je aan toe bent.

Tuinmeubelen en lichte voorwerpen berg je binnen op. Bij hevige rukwinden van meer dan 80 kilometer per uur kunnen spullen makkelijk de lucht in gaan, zelfs tuinstoelen! Sluit de zandbak van je kinderen, leg al het speelgoed in een garage, kelder, bijgebouw of binnen in de woning. Ook tuinstoelen, tafels, banken, hangmatten en tuinkabouters zet je best even binnen. Zeker parasols mogen niet buiten blijven staan, aangezien die heel gemakkelijk wind vangen en gaan vliegen. Kan je sommige spullen toch niet binnen opbergen? Probeer die dan op een bepaalde manier vast te binden aan een vast object, zoals een paal.

Ten slotte denk je best even aan de planten in je tuin. Jonge bomen hebben nog maar weinig wortels in de aarde en staan dus nog niet heel stevig in de grond. Je plaatst dus best een boompaal met een boomband rond de jonge plant om het extra ondersteuning te geven tijdens het gure weer. Doe dit aan de kant van waar de wind vandaan komt. In België en Nederland is dit meestal het zuidwesten. Oude boompalen die onderaan beginnen te rotten of beschadigd zijn, vervang je best zodat ze het tijdens de storm niet begeven. Je kan ook gebruikmaken van een bindbuis of plantenringen om andere planten een handje te helpen.

Heb je een serre? Dan kan je die best even volledig afsluiten. Controleer of alle deuren, ramen en lamellen helemaal gesloten zijn, want zo kan er geen wind binnen en voorkom je schade binnenin de serre. Als de storm is gaan liggen, zet je wel de ventilatie terug open, zodat je dierbare plantjes niet verstikken.

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er zo veel dingen waar je rekening mee moet houden voor en na de storm. Het weer kan erg onvoorspelbaar zijn, waardoor het aangekondigde noodweer uiteindelijk een storm in een glas water blijkt te zijn. Toch zweren wij bij het motto: voorkomen is beter dan genezen. Jouw brandverzekering is hierbij cruciaal. Zorg daarom zeker dat je een goede en waterdichte verzekering hebt. Zo kan ook die elke storm doorstaan. Wanneer jouw tuin schade heeft geleden, film en fotografeer je eerst alle beschadigingen als bewijsmateriaal en geef je voorrang aan de herstellingswerken die het gevaarlijkst zijn. Maar onthoud vooral goed: na storm komt zonneschijn!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving