Wat met je tuin tijdens droge zomers?

Inleiding

Het is nu al beslist: 2022 zal een plekje veroveren in de top 5 droogste jaren sinds 1906. Deze zomer is bijzonder dor en heet, met temperaturen tot 37 graden. Zulke tropische hittes zijn ook voor ons Belgenlandje niet langer een uitzondering. Maar heb je al aan jouw tuin gedacht? Die ziet heel erg af van deze hitte. Hoe kan je voor toekomstige hittegolven en droge perioden jouw tuin het best beschermen? Hier geven we je de beste tips.

Een sterke basis

Een voedzame basis kan al veel doen voor jouw planten tijdens de droogte. Ze houden namelijk van een losse, voedzame, goed gedraineerde bodem, waar ze veel diepe wortels in kunnen schieten. Hoe dieper en hoe meer verspreid de wortels zijn, hoe gemakkelijker de plant vocht en voedingsbronnen in de aarde vindt. Je vermijdt best een bodem gemaakt uit zand, want dat is te doorlatend en laat water en voedingsstoffen gemakkelijk wegstromen. Ook klei vormt geen goede basis, die grondverhardt bij droogte en neemt dan moeilijk water op.

Aarde die wordt blootgesteld aan zonlicht en wind droogt veel sneller uit, maar je kan dit vermijden door een extra laagje voedende mulch tussen de planten te strooien. Dit is een fijngemalen mengsel van wat blaadjes, gras, takken, mos en ander biologisch afval uit de tuin. Deze techniek heeft tal van voordelen: het voorkomt dat water te snel verdampt en reguleert de bodemtemperatuur. Bovendien voorkomt deze beschermde laag dat er onkruid groeit en zo het water, licht en de voeding van jouw mooie planten afneemt.

Heb je toch liever geen biologisch tuinafval aan de basis van je bloemenperkje? Er zijn ook bepaalde planten, zoals bijvoorbeeld vrouwenmantel, die laag aan de bodem groeien en zo ook de grond beschermen tegen zonlicht. Op die manier geven ze jouw planten dezelfde zorg als een laagje mulch. Maar houd er wel rekening mee dat ook deze plant water nodig heeft.

Wanneer geef je je planten water?

Wanneer er watertekort is tijdens een lange droogte, ga je best ook zuinig om met water. Hierdoor weet je misschien niet of, hoeveel en wanneer je je planten water mag geven. Bomen en struikgewas kunnen meerdere weken overleven in de droogte, dus die hoeven geen extra water te krijgen.

Je kleinere gewassen hebben in de tussentijd natuurlijk wel water nodig. Maar wat als je je planten zelf eens liet spreken? Ja hoor, ze kunnen zelf aangeven wanneer ze behoefte hebben aan water. Wanneer de blaadjes slap worden en je bloemen beginnen te verwelken, hebben je planten nood aan water. Zien ze er dus nog fris en monter uit? Dan kan je net zo goed nog even wachten om de gieter boven te halen.

Als je jouw planten water geeft, doe je dat best aan de basis van de steel en niet aan de bladeren. Het zijn namelijk de wortels die het meeste water nodig hebben en verspreiden doorheen de plant. Zorg ook dat je water aanbrengt rond de plant, en niet enkel de basis van de steel. De wortels kunnen namelijk verder rijken dan je denkt. Op die manier zorg je dat de plant voldoende verfrissing heeft om de dag mee door te komen.

Ook geef je best water tijdens de ochtend of ’s avonds. Hete dagen betekenen een vlugge verdamping van water. Door je planten water te geven wanneer de temperaturen het laagst zijn op de dag, voorkom je deze snelle verdamping en kunnen je planten langer genieten van het verfrissende water.

Train je planten

Wist je dat je jouw planten kan trainen? Nee, ze moeten niet naar een plantenschool, maar door ze op een specifieke manier water te geven maak je ze meer resistent tegen droogte. Geef dus maar een keer per week water, maar wel een grotere hoeveelheid. Dit zorgt voor een sterke groei van de wortels dieper in de grond, en kunnen ze meer water ondergronds vinden.

Wat met je gazon?

Je werpt een blik over je mooie gazon, dat langzaamaan bruin kleurt. Je kijkt rond en ziet dat het gras inderdaad niet groener is aan de overkant, maar even bruin en verdort. Wees niet getreurd: jouw gazon is niet dood, maar zal kort na de droogte opnieuw die frisse, groene kleur hebben waar jij zo graag in grasduint. Geef het geen extra water en loop er even niet op. Als dat gras er al een tijdje groeit en niet pas gezaaid is, zal je versteld staan van de veerkracht van je gazon!

De grasmaaier kan ook even een tijd rusten. Je maait het gras best minder en laat het iets langer groeien. Langer gras betekent meer en langere wortels in de grond, waardoor ze meer water en voedingsstoffen uit de grond kunnen absorberen, net zoals bij je andere planten. Dit betekent dus dat jouw gazon beter bestand is tegen een langdurige droogte. Ook hier kan je een laagje mulch aanbrengen om jouw grasland optimaal te voeden en te bevochtigen.

Conclusie

Je kan dus heel wat doen om je tuin gezond te houden tijdens tropisch droge periodes. Ook in volgende zomers zullen deze tips vast nog goed van pas komen. Het is belangrijk om een balans te zoeken tussen het spaarzaam zijn met water en het gezond houden van je planten. Geef dus best slechts een keer per week veel water, aan de basis van de plant en indien mogelijk met regenwater. Het gazon laat je best even met rust en je zult versteld staan van hoe goed je grasland de droogte overleeft.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving