In­lei­ding

De oprit van je wo­ning, waar je dag in dag uit de wagen par­keert, of het stijl­vol­le ter­ras waar je uren met vrien­den ge­niet. Die on­der­gron­den moe­ten na­tuur­lijk uit een sterk en duur­zaam ma­te­ri­aal zijn ge­maakt. Veel klus­sers en doe-het-zel­vers kie­zen voor na­tuur­steen, omdat ze dan zeker kun­nen re­ke­nen op steen­goe­de kwa­li­teit. Maar niet alle ste­nen zijn even hard en het is de sterk­te die de keuze voor jouw oprit voor een groot deel kan be­pa­len! Van­daag staan we dus even stil bij de hard­heid van op­rit­ste­nen en hoe we die meten.

Hoe meten we de hard­heid van ste­nen?

Om de hard­heid van na­tuur­ste­nen op te meten, moe­ten we even kij­ken naar de we­ten­schap. Hier­voor maken we ge­bruik van de schaal van Mohs, wat gaat van 1 (minst hard) naar 10 (hardst). Met be­hulp van een che­mi­sche stof maken we een kras in de steen en meten met een scle­ro­me­ter de hard­heid. Op die ma­nier komen we tot een clas­si­fi­ca­tie van de ge­steen­ten, van zwak naar sterk. Mis­schien heb je ooit al talk­poe­der ge­bruikt? Die stof be­hoort tot klas­se 1 en is dus het minst hard van alle ge­steen­ten. Dia­mant be­hoort daar­en­te­gen tot de hard­ste ge­steen­ten, met een klas­se 10. Houd er ook re­ke­ning mee dat vanaf klas­se 7 een ge­steen­te wordt ge­re­kend als een edel­steen!

Waar­om is de hard­heid van ste­nen be­lang­rijk?

Nu kan je wel den­ken: een steen is toch een steen? Elke harde steen is toch goed ge­noeg voor een oprit? Nee, het ver­schil in hard­heid is net iets­je be­lang­rij­ker dan je zou den­ken. Op het eer­ste zicht lijkt elke steen­soort goed ge­noeg voor een oprit. Maar houd er re­ke­ning mee dat een auto vaak ton­nen weegt. Een oprit ge­bruik je niet al­leen als plek om op te rij­den, maar ook waar de auto ge­du­ren­de lange tijd zal stil­staan. Een lang­du­ri­ge druk op een spe­ci­fie­ke steen kan dus lei­den tot bar­sten in je oprit.

Ook op een ter­ras staan soms heel zware din­gen: denk maar aan een bloem­pot, vier­kan­te me­ter­bak of een pa­ra­sol­voet. Ook al deze ge­wich­ten zul­len je te­gels dus moe­ten dra­gen. Ge­luk­kig heb je hier min­der te maken met het zware ge­wicht van een wagen.

De hard­heid is ook be­lang­rijk voor na­tuur­lijk de duur­zaam­heid van de ge­steen­ten. Zo zal een oprit uit een ma­te­ri­aal van een ho­ge­re klas­se (5-7) lan­ger mee­gaan en min­der snel kras­sen of be­scha­di­gin­gen ver­to­nen na ver­loop van tijd. Je ter­ras blijft dus nog lan­ger zo­mers mooi!

Wat zijn de hard­ste ge­steen­ten voor de oprit?

Er zijn twee ge­steen­ten die echt de top­per zijn wat be­treft hard­heid, voor­al voor ter­ras­sen en voor een oprit. De eer­ste is gra­niet, met een hard­heid 6 (en soms zelfs 7) op de schaal van Mohs. Dit ge­steen­te is dan wel iets duur­der, maar aan de kwa­li­teit valt echt niet te tip­pen, zeker niet met zo’n hoge klas­se!

Daar­naast mer­ken we dat ba­salt ook bij­zon­der goed is voor een oprit. Deze ge­steen­ten heb­ben een hard­heids­klas­se van 6, wat dus ook goed ge­noeg is voor de be­stra­ting rond je huis.

Een na­deel aan gra­niet en ba­salt is dat ze wel een duur­der prijs­kaart­je heb­ben. Deze ge­steen­ten zijn na­me­lijk af­kom­stig uit het verre China, waar de mij­nen voor­na­me­lijk in het bezit zijn van de over­heid. Hier­door zijn de kos­ten vaak hoger en is het ook duur­der om de ste­nen naar ons ma­ga­zijn in Aal­ter te krij­gen.

Is er een goed­ko­per al­ter­na­tief?

Zijn ba­salt en gra­niet een beet­je te duur voor je bud­get? Dan heb­ben we een even kwa­li­teits­vol en lo­kaal al­ter­na­tief: Bel­gi­sche blauw­steen. Je kent deze mis­schien ook onder de naam ‘ar­duin’. Komt deze naam je be­kend voor? Ja hoor, ook ar­dui­nen sok­kels, die je ge­bruikt voor de basis van je bij­ge­bouw, zijn uit de­zelf­de steen­soort ge­maakt. Dit soort ge­steen­te be­hoort tot klas­se 5 en is dus nog steeds ste­vig ge­noeg voor jouw oprit of ter­ras. En waar in België halen we deze ste­nen? In een steen­mijn in Zin­nik, boven Ber­gen. Het is mede dank­zij de korte af­stand die de ste­nen dus moe­ten af­leg­gen naar Aal­ter, dat we ze goed­ko­per kun­nen aan­bie­den.

En wat met de an­de­re ge­steen­ten?

Er zijn vast ook an­de­re ge­steen­ten waar­van je even de hard­heid wilt weten. Daar­om lijs­ten we hier even de meest voor­ko­men­de ge­steen­ten op samen met hun hard­heid op de schaal van Mohs, ge­sor­teerd van hard naar zacht.

Waar hou ik nog re­ke­ning mee bij de keuze van een ste­nen oprit of ter­ras?

Naast de na­tuur­lij­ke hard­heid van na­tuur­steen, is er ook een ander as­pect be­lang­rijk voor de duur­zaam­heid van jouw be­stra­ting: de on­der­grond. Die moet ste­vig ge­noeg zijn voor al het ge­wicht dat erop komt, maar toch zacht ge­noeg om schok­ken op te van­gen en re­gen­wa­ter te doen weg­stro­men. Zorg dus voor een ste­vi­ge basis met sta­bi­lisé en steen­gruis on­der­aan voor op­ti­ma­le duur­zaam­heid.

Daar­naast zorg je best dat de ste­nen of te­gels vol­doen­de dik zijn. Steen­tjes zo dun als pa­pier zul­len na­me­lijk niet lang over­le­ven onder het ge­wicht van een auto. Hoe dik­ker de steen, hoe gro­ter de duur­zaam­heid en hoe min­der kans je hebt op bar­sten.

Ten slot­te hangt de keuze van­zelf­spre­kend ook af van jouw per­soon­lij­ke smaak. Be­stra­ting kan nogal ver­schil­len van kleur, tex­tuur, pa­troon en af­wer­king. Zo kan je ver­schil­len­de uit­stra­lin­gen be­rei­ken, van mo­dern en strak, tot lan­de­lijk en na­tu­rel. Kijk dus naar je wo­ning, je tuinom­ge­ving en haal in­spi­ra­tie uit an­de­re tui­nen om een steen­soort en af­wer­king te kie­zen die het best bij jouw wen­sen past.

Con­clu­sie

Een ter­ras of oprit aan­ge­legd met na­tuur­steen, dat is al­tijd wel een goed en duur­zaam idee. Voor je jouw ide­a­le steen­soort kiest, raden we wel aan om de hard­heid van de ste­nen in het ach­ter­hoofd te hou­den. Zeker voor een oprit kijk je best voor een steen van klas­se 5 tot 7. Hoe dik­ker de steen, hoe meer duur­zaam­heid en hoe lager de kans op bar­sten als je wagen er uren op staat ge­par­keerd. De vol­gen­de keer vraag je dus zeker naar de schaal van Mohs wan­neer je na­tuur­steen voor jouw wo­ning gaat kopen. De me­de­wer­kers zul­len ver­steld staan van je ken­nis over het vak! 

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving