Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?” Dat dacht ik toen ik voor het eerst het woord ‘steenschotten’ hoorde. Neen, ze komen niet uit Schotland, en ze zijn niet alleen gemaakt uit steen. Het is een veelzijdig materiaal dat wordt gerecycleerd uit de steenproductie. Ze zijn niet alleen zeer duurzaam, maar ook hun fysieke sterkte maakt deze schotten ook zeer aantrekkelijk. Wij maakten de vergelijking tussen azobe en douglas. Laten we even kijken wat steenschotten precies zijn, waarvoor ze worden gebruikt en welke houtsoort de beste is.
Steenschotten zijn houten planken die zijn gebruikt bij de ambachtelijke steenproductie. Bij het maken van betonstenen worden de stenen gedroogd op planken, waardoor er veel warmte, vocht, steengruis en cement op de planken terechtkomen. Deze cementplekken en het vergrijsd uiterlijk is precies wat deze schotten ook zo kenmerkt.
Omdat de steenschotten vooral worden gebruikt om zware betonstenen op te stapelen, moeten deze planken veel gewicht kunnen verdragen. Daarom worden deze schotten meestal samengesteld uit verschillende planken, die bij elkaar worden gehouden met sterke staaldraden aan de binnenkant, en aan de zijkant met metalen U-profielen.
Steenschotten worden gekenmerkt door hun duurzaamheid, sterkte en waterbestendigheid. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Ook de mooie, robuuste, verweerde look is een reden waarom veel mensen kiezen voor dit materiaal. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een industriële uitstraling geeft aan jouw exterieur.
Ben je geen fan van deze cementplekken op het materiaal? Dan kan je die wegspoelen met een tuinslang met een mondstuk op de hoogste druk, of met een hogedrukreiniger op de laagste druk. In het laatste geval gebruik je best niet te veel druk, anders loop je het risico dat de houtvezels beschadigd raken. Daarna kan je met een harde borstel de laatste cementresten wegpoetsen. Laat de schotten drogen en dan kan je ze gebruiken zoals gewoonlijk.
Dan kunnen we nog eens het onderscheid maken tussen steenschotten uit Azobe en uit Douglas. We gaan deze twee eens vergelijken op basis van drie verschillende puntjes: duurzaamheid, fysieke sterkte en het uiterlijk.
Geen twijfel mogelijk over de duurzaamheid: azobe is op dit vlak beter dan douglas. Azobe gaat gemakkelijk dertig tot zelfs veertig jaar mee. Bij douglas mag je een levensduur van tien tot vijftien jaar verwachten.
Azobe is ook een tropische hardhoutsoort, wat de hoge duurzaamheid ook verklaart. Aan deze kwaliteit hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje. Zo zal azobe vaak iets duurder zijn dan Douglas.
Bij de fysieke sterkte stellen we ons de vraag “Welke kracht kunnen de steenschotten verdragen?”. We zien dat azobe steenschotten vaker worden gebruikt voor de bekleding van paardenstallen, omdat die meer impact kunnen verdragen dan douglas. Maar douglas is door zijn dikte van vier tot vijf centimeter nog steeds heel stevig. Hier is dus ook weer de toepassing bepalend voor de keuze van de houtsoort.
Oorspronkelijk heeft douglas meer knopen en vlammen in de structuur, en heeft azobe een egaler oppervlak. Ook wat betreft kleur heeft azobe een rode kleur, en douglas een meer oranjeachtige kleur. Dit verschil in structuur en kleur ga je eigenlijk niet meer merken door het verweerde en grijze uiterlijk van de schotten.
Steenschotten zijn heel veelzijdig en kunnen voor verschillende projecten worden gebruikt. Denk maar aan de bekleding van dierenverblijven en paardenstallen, afsluitingen, tafelbladen, terrassen, vloeren, grondkering, en zo veel meer.
Het is geen probleem als de steenschotten in contact staan met de grond. Voor het aanleggen van jouw terras raden we wel aan om een houten roostering te leggen als basis, zodat het optimaal kan ventileren.
De toepassing zal uiteindelijk de keuze bepalen welke houtsoort je het best kiest: azobe of douglas.
Zoals je kan zien, zijn steenschotten een modern en duurzaam materiaal. Als we azobe met douglas vergelijken, dan lijkt azobe wel als winnaar uit de bus te komen, maar de keuze kan nog volledig afhangen van jouw project. Mocht je toch wat hulp wensen bij de keuze van jouw steenschotten, dan nodigen we je graag uit in onze showroom in Aalter. Hier kan je het materiaal eens bekijken en helpen we je graag op weg met jouw plannen.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO