In­lei­ding

Wie even door de Vlaam­se ste­den en ge­meen­ten rijdt, ziet al snel wo­nin­gen met een oprit uit ofwel kie­zel­steen­tjes, ofwel klin­kers. Dit zijn twee echte klas­sie­kers wan­neer het gaat over de aan­leg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaat­sen, dan moet je na­tuur­lijk zelf nog de keuze maken. En er zijn zo­veel soor­ten ge­steen­ten, groot­tes en vor­men, waar­door de keuze soms on­mo­ge­lijk lijkt. Wat zijn de con­cre­te ver­schil­len tus­sen klin­kers en grind voor je oprit? We be­spre­ken graag even met jou alle ver­schil­len, de voor- en de na­de­len. Laten we even die­per in­gaan op de on­der­struc­tuur, de prijs, de wa­ter­door­laat­baar­heid, het loop­com­fort en het on­der­houd van jouw pro­ject.

Grind:

  • Goed­ko­per.
  • Mak­ke­lij­ke­re on­der­grond.
  • Heel wa­ter­door­la­tend.

Be­kijk al het sier­grind
Klin­kers:
  • Sta­biel.
  • Ge­mak­ke­lijk om op te lopen
  • Mak­ke­lijk in on­der­houd.
Be­kijk alle klin­kers

Video en check­list

De be­lang­rijk­ste ver­schil­len:
  1. Grind is ge­mak­ke­lij­ker te plaat­sen.
  2. Grind is goed­ko­per dan klin­kers.
  3. Klin­kers zijn ge­mak­ke­lij­ker om op te lopen.
  4. Met klin­kers is de kans gro­ter op re­gen­plas­sen.
  5. Aan een oprit uit klin­kers heb je geen on­der­houd.

De on­der­grond voor klin­kers en voor grind

Aan de basis van elke oprit is een ste­vi­ge basis nood­za­ke­lijk, of die nu be­staat uit klin­kers of uit kie­zel­steen­tjes. Zo zal je al­tijd be­gin­nen met een laag steen­puin of meng­gra­nu­laat voor de sta­bi­li­se­ring.

De lagen die daar­bo­ven­op komen ver­schil­len wel van grind ten op­zich­te van klin­kers. Zo zal je bij grind hier­op eerst een an­ti­wor­tel­doek aan­bren­gen, om on­kruid­groei tus­sen de steen­tjes te ver­mij­den. Daar­naast kan je ook kie­zen om hier­op kunst­stof mat­ten of ‘grindsta­bi­li­sa­tie’ te leg­gen. Deze extra laag houdt alle steen­tjes beter op hun plaats en ver­hoogt ook nog eens het loop­com­fort. Hier strooi je dan de kie­zel­steen­tjes op en je oprit is ge­bruiks­klaar!

In het geval van een oprit uit klin­kers, heb je ech­ter nog extra lagen nodig. Op het steen­puin moe­ten we een fun­de­ring leg­gen uit sta­bi­lisé en daar­na een leg­bed, waar de klin­ker uit­ein­de­lijk op zul­len rus­ten. Ver­vol­gens zet­ten we alle klin­kers vast met mor­tel en ver­sprei­den we fijn zand tus­sen de voe­gen.

We kun­nen dus wel stel­len dat een oprit uit kie­zel­steen­tjes veel ge­mak­ke­lij­ker zelf aan te leg­gen is dan een uit klin­kers. Deze laat­ste ver­ei­sen vaak nog wat extra werk, ma­te­ri­aal en een gro­ter bud­get. Omdat alles wordt ver­an­kerd met ce­ment, is de fou­ten­mar­ge ook gro­ter. Iets min­der ge­schikt dus voor de be­gin­nen­de doe-het-zel­ver.

Wat is het ver­schil tus­sen klin­kers en grind op vlak van prijs?

Na­tuur­lijk is kost­prijs ook een be­pa­len­de fac­tor wan­neer men­sen het ma­te­ri­aal van hun oprit kie­zen. Toch is de ver­ge­lij­king hier iets moei­lij­ker, aan­ge­zien klin­kers per vier­kan­te meter en kie­zel­steen­tjes in zak­ken van 300 tot 1000 ki­lo­gram wor­den ver­kocht. Toch kun­nen we zeg­gen dat kie­zel­steen­tjes iets goed­ko­per zijn, zeker wan­neer je kijkt naar de plaat­sing van een vol­le­di­ge oprit. In het geval van een oprit uit grind, hou je best re­ke­ning met 105 ki­lo­gram steen­tjes per vier­kan­te meter voor een ste­vi­ge laag van on­ge­veer zeven cen­ti­me­ter dik. Een zak van 1000 ki­lo­gram kost al snel 200 euro, maar je kan er wel iets meer dan 9 vier­kan­te meter mee be­dek­ken.

Ver­ge­lijk dit met de klin­kers, waar­bij je min­stens 900 euro zal be­ta­len voor een oprit van 9 m², en je merkt al snel dat een oprit uit grind veel bud­get­vrien­de­lij­ker is. Zeker als je nog de kost voor alle extra on­der­la­gen en mor­tel hier­bij op­telt.

De wa­ter­door­laat­baar­heid van je oprit

Na een he­vi­ge re­gen­val wil je na­tuur­lijk geen diepe plas­sen aan je wagen. Het is om die reden, dat de wa­ter­door­laat­baar­heid van jouw oprit ook erg be­lang­rijk is. Grind is hier de ab­so­lu­te top­per! Het re­gen­wa­ter loopt na­me­lijk vlot door de steen­tjes door, waar­door je min­der kans hebt op wa­ter­plas­sen. Bo­ven­dien heeft dat grote voor­de­len voor het grond­wa­ter­peil en op lange ter­mijn ook voor je wo­ning.

Bij een klin­ker­op­rit is het toch wel iets­je in­ge­wik­kel­der. Hoe snel re­gen­wa­ter hier kan weg­lo­pen, hangt voor­al af van de hel­lings­graad en waar­mee de voe­gen zijn ge­vuld. So­wie­so kan het water niet door klin­kers weg­lo­pen, dus moet je zor­gen voor een wa­ter­door­laat­ba­re voeg, zoals fijn zand. Daar­naast raden we aan om je oprit een klei­ne hel­ling te geven, maxi­mum 5%, waar­door al het water van de oprit naar een groen gras­perk­je of een ri­ool­put­je kan lopen. Hoe dan ook zien we hier toch een iets gro­te­re kans op re­gen­plas­sen in ver­ge­lij­king met een ter­ras uit grind.

Hoe com­for­ta­bel kun­nen we op de oprit lopen?

Het is mis­schien niet iets waar we met­een aan den­ken, maar naast je wagen par­ke­ren, zal je ook over je oprit moe­ten wan­de­len. Hier zien we dat een oprit uit grind niet 100 % vlak is, en dat er vaak put­ten of on­ef­fen­he­den kun­nen zijn. Bo­ven­dien zijn dit soort op­rit­ten moei­lij­ker om op te lopen in hoge hak­ken. Dit loop­com­fort kan je wel iets ver­be­te­ren dank­zij de grindsta­bi­li­sa­tie, waar we het eer­der over had­den.

Klin­kers daar­en­te­gen zijn vaker iets meer egaal, waar­door ze com­for­ta­be­ler en sta­bie­ler zijn om op te wan­de­len. Er kan nog al­tijd een ni­veau­ver­schil­le­tje zijn tus­sen de voe­gen en de klin­kers, maar he­le­maal niet zo­veel als bij een pad uit steen­tjes. Elke per­soon met hoge hak­ken zal dan ook ge­mak­ke­lijk over de oprit kun­nen wan­de­len, op weg naar de auto.

Hoe on­der­houd je beide op­rit­ten?

Ten slot­te kun­nen we ook nog kij­ken naar het on­der­houd van je oprit. Hier heb­ben we goed nieuws, want zowel kie­zel­steen­tjes als klin­kers zijn heel ge­mak­ke­lijk om pro­per te hou­den. Toch zijn er en­ke­le, klei­ne ver­schil­len. Ligt je oprit uit grind niet zo egaal meer? Dan kan je met een hark be­paal­de put­ten op­vul­len. En de steen­tjes bui­ten de gren­zen van je oprit kan je met een ste­vi­ge bor­stel terug op de oprit vegen.

Aan een oprit uit klin­kers heb je daar­en­te­gen he­le­maal geen on­der­houd. Er kan wei­nig on­kruid groei­en en de klin­kers zul­len al­tijd egaal blij­ven. Is de oprit vuil, dan kan je die wel schoon­ma­ken met een ho­ge­druk­rei­ni­ger of een schuur­bor­stel. Maar bui­ten deze klei­ne taak­jes, is een oprit uit klin­kers op zich he­le­maal on­der­houds­vrij.

Con­clu­sie

Ten slot­te kun­nen we ook nog kij­ken naar het on­der­houd van je oprit. Hier heb­ben we goed nieuws, want zowel kie­zel­steen­tjes als klin­kers zijn heel ge­mak­ke­lijk om pro­per te hou­den. Toch zijn er en­ke­le, klei­ne ver­schil­len. Ligt je oprit uit grind niet zo egaal meer? Dan kan je met een hark be­paal­de put­ten op­vul­len. En de steen­tjes bui­ten de gren­zen van je oprit kan je met een ste­vi­ge bor­stel terug op de oprit vegen.

Aan een oprit uit klin­kers heb je daar­en­te­gen he­le­maal geen on­der­houd. Er kan wei­nig on­kruid groei­en en de klin­kers zul­len al­tijd egaal blij­ven. Is de oprit vuil, dan kan je die wel schoon­ma­ken met een ho­ge­druk­rei­ni­ger of een schuur­bor­stel. Maar bui­ten deze klei­ne taak­jes, is een oprit uit klin­kers op zich he­le­maal on­der­houds­vrij.

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?

An­de­re keu­ze­hulp­blogs over Ter­ras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Ter­ras in mas­sie­ve bam­boe of bam­boe­com­po­siet?

Sam Goor­is zong ooit “Laat het gras maar groei­en”. En wat is toe­val­lig de snelst groei­en­de gras­soort ter we­reld? Ja hoor, dat is bam­boe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een ver­hoogd ter­ras in hout: hoog­te­ver­schil­len op­van­gen

Het ter­ras aan jouw wo­ning, dat ziet er erg stijl­vol uit als het mooi ge­lijk loopt met de dor­pel van je ach­ter­deur of van een schuif­raam. Maar om dat goed te krij­gen, moet je soms het ter­ras wat ver­ho­gen. Of mis­schien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je ter­ras mooi vlak loopt.

Een terras in houten planken of tegels?
Een ter­ras in hou­ten plan­ken of te­gels?

De zon schijnt, tijd om te ge­nie­ten van een stijl­vol­le en za­li­ge tuin. Een ste­vig ter­ras mag hier­bij niet ont­bre­ken! Waar zal je im­mers alle bar­be­cu­e­feest­jes or­ga­ni­se­ren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Ban­ki­rai of ipe terras­planken? De ver­ge­lij­king!

Doet het woord ‘ban­ki­rai’ bij jou een bel­le­tje rin­ke­len? Deze hout­soort is een tro­pi­sche hard­hout­soort die veel wordt ge­bruikt voor een stijl­vol ter­ras aan te leg­gen of voor vlon­ders. Wij ver­tel­len graag aan ie­der­een over de duur­zaam­heid en kwa­li­teit van deze hout­soort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of dou­g­las steen­schot­ten? De ver­ge­lij­king!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schot­land?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Pa­douk of tali terras­planken? De ver­ge­lij­king!

Wat is een fan­tas­tisch bar­be­cu­e­feest, zon­der een mag­ni­fiek hou­ten ter­ras? Welke plan­ken kies je dan? Veel men­sen gaan dan voor pa­douk, omdat het ge­kend staat om zijn zeer hoge duur­zaam­heids­klas­se.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Ter­ras­plan­ken in ther­mo­wood of tro­pisch hard­hout?

Je droomt ervan om je tuin op te smuk­ken met hou­ten plan­ken, dus surf je snel naar de EXZO web­shop om je keuze te maken. Maar al snel be­gint je hoofd te draai­en van alle soor­ten die er be­staan. Na­tuur­lijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog an­de­re fac­to­ren waar je op moet let­ten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste na­tuur­steen tegel kie­zen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak las­tig om weg­wijs te ge­ra­ken door­heen de meer dan 1000 soor­ten blauw­steen. Elk type heeft zijn spe­ci­fie­ke ken­mer­ken, van de Oos­ter­se va­ri­an­ten tot de Bel­gi­sche. Past de steen ook voor de doel­ein­den die je wil be­rei­ken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving