Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Met de stijgende energiekosten wordt het als maar belangrijker om je woning goed te isoleren. Maar mensen isoleren ook vaak bijgebouwen, zoals tuinhuizen en woonunits. Waarmee kan je dan jouw project beschermen tegen de zomerse hitte of winterse vorst? En waar let je het best op bij je keuze? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen tussen isolatiematten en isolatieplaten. Laten we even de verschillen en het gebruik van beide soorten isolatie onder de loep nemen.
Isolatiematten zijn dikke pakken isolatiemateriaal. Je kent misschien wel de matten uit glasvezel, die prikken als het in contact komt met je huid. Deze matten zijn echter ook beschikbaar op basis van schapenwol, textielwol en houtwol.
De isolatiematten zijn vooral gekend om hun flexibiliteit, hun zachtheid en hun eenvoud voor de plaatsing. Dit maken ze ideaal om tussen de roostering van het dak of in tussenwanden te plaatsen. Ze zijn heel lichtjes indrukbaar, waardoor ze mooi geklemd komen te zitten tussen het houten of metalen regelwerk. Je zult ook merken dat ze een beetje stevig zijn, zodat ze mooi op hun plaats blijven zitten tussen de twee kepers.
Je ziet deze matten heel vaak bij dakisolatie, maar je kan ze ook gebruiken voor valse wanden. Mensen gebruikten ze ook vaak voor het opvullen van leegtes in de vloer, de wand of het dak. Je zolder isoleer je ook best met de zachte isolatiematten, zeker als je een schuin dak hebt. Een stevige roostering uit houten of metalen kepers is wel belangrijk voor een gemakkelijke plaatsing van de isolatiematten.
Naast de isolatiematten hebben we ook vaste en rigide isolatieplaten in ons assortiment. Deze zijn compacter en dunner dan de matten en minder plooibaar of indrukbaar. Ze zijn ook iets lichter, waardoor ze gemakkelijk zijn om te plaatsen. Ze worden vooral gebruikt bij plafonds, muren of wanden waar er geen roostering is of wanneer er te weinig ruimte is voor dikke isolatiematten. Je bevestigt deze panelen tegen de binnenkant van je constructie met isolatieschroeven. Je kan ze dan verder afwerken met een gipsvezelplaat of met pleister, om vervolgens te schilderen of te behangen.
Je kan kiezen tussen verschillende materialen, zoals houtvezel, kurk en gras. Al deze grondstoffen zijn bijzonder ecologisch, waardoor je ook een steentje (of eerder een plaatje) bijdraagt aan het milieu.
Zowel isolatiematten als isolatieplaten kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Het is wel belangrijk op te merken dat deze materialen enkel voor binnen een woning of bijgebouw en vooral voor dak- en wandisolatie dienen. Je kan ze dus niet zomaar buiten gebruiken, want daar heb je ander materiaal nodig.
Zoals eerder gezegd zijn matten erg geschikt voor het opvullen van lege ruimtes, valse wanden, voor vloeren, wanden als daken. Zeker wanneer je een schuin dak op je zolder isoleert, komen isolatiematten goed van pas.
Er zijn echter ook verschillende situaties waarbij de platen toch beter van pas komen. Zo zie je deze vaker bij bijgebouwen, zoals poolhousen en tuinhuizen. Onze eigen timmerman Timo isoleerde op die manier ons bijgebouw in deze aflevering van Timmeren met Timo.
Het kan echter ook zijn dat er gewoon geen plaats is voor een dikke isolatiemat. Dan bieden de dunnere platen de oplossing. Ook wanneer er geen mogelijkheid is om een constructie op te vullen met flexibele isolatiematten, kan je een isolatieplaat bevestigen aan de voorzijde van de constructie.
Een belangrijk kenmerk van de isolatieplaten, is dat ze vooral ook warmte naar onder doorgeven. Als de zon dus op het dak van je bijgebouw schijnt, zal die warmte ook naar onder uitstralen. Bij een open constructie is dit geen probleem, aangezien er al voldoende ventilatie is. Maar bij een dichte zolder bijvoorbeeld kan dit leiden tot een hete zolder.
Hoe dik je de isolatie moet aanleggen, hangt af van hoe goed je de ruimte wilt isoleren. Houd wel de volgende regel in gedachten: hoe dikker de isolatie, hoe meer warmte je kan besparen. Zo zal een dikkere plaat meer warmte vasthouden in de ruimte, wat je ook zult merken op je energiefactuur. Bij het isoleren van een tuinhuis raden we bijvoorbeeld minimaal tien centimeter isolatie aan. Daarom is het beter om in dat geval isolatiematten te gebruiken, want die zijn vaak beschikbaar in diktes van tien centimeter en meer.
Je kan zelfs isolatiematten en -platen combineren voor nog meer isolatie en warmtebehoud. Dan bevestig je gewoon de platen tegen de matten, wat dus zorgt voor een extra laag bescherming. Zo voorkom je ook eventuele koudebruggen.
Is jouw roostering niet dik genoeg voor de gewenste dikte van isolatiematten? Dan kan je enerzijds kiezen voor isolatieplaten, maar je kan ook de houten of metalen roostering dikker maken met extra kepers, waardoor je meer diepte creëert in je roostering.
Naast het project, is de keuze van het isolatiemateriaal ook afhankelijk van andere factoren. Hoe goed wil je bijvoorbeeld het (bij)gebouw isoleren? Zo is een goede isolatie belangrijker bij bijvoorbeeld een zolder of een bijgebouw dat je als praktijk of kantoor gebruikt, dan bijvoorbeeld een tuinhuis. Daarnaast zijn er ook ecologische overwegingen, want kunststoffen isolatieplaten zijn natuurlijk minder ecologisch dan platen uit kurk of gras. Tenslotte houd je ook best je budget goed in de gaten, want sommige materialen zijn duurder dan andere.
Of je kiest voor de dikke, flexibele isolatiematten of de dunne, vaste isolatieplaten hangt af van verschillende factoren. Bij het isoleren van een zolder kies je bijvoorbeeld beter een mat, maar een poolhouse kan je wel bekleden met isolatieplaten. Welke je kiest is dus vooral afhankelijk van project tot project. Zit je even met de handen in het haar? Wij staan je graag met raad en daad bij. Stuur ons een mail of kom eens langs in onze showroom. Samen bespreken we jouw project en kiezen we het correcte materiaal voor jouw toepassing.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO