Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Inleiding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet. Kies je voor een open of een gesloten gevelbekleding? Wij leggen je de verschillen en voordelen van beide systemen uit.

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. De keuze hangt vooral af van je persoonlijke smaak: wil je een schaduwvoeg of niet?
  2. Kijk goed welke houtsoort stabiel is en welke niet, voor je kiest voor een open of gesloten bekleding.
  3. Een gesloten gevelbekleding is goed voor elke houtsoort.
  4. Een open structuur is meer arbeidsintensief, aangezien je meer werk moet steken in de onderstructuur.
  5. Werk met een geveldoek bij een open gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten bekleding?

Een houten gevelbekleding bestaat altijd uit planken, latten of planchetten die horizontaal of verticaal naast elkaar worden geplaatst. Daarbij zijn er twee manieren om die te plaatsen: met een open of een gesloten voeg. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de afstand tussen de planken of latten. Bij een open gevelbekleding zijn dat enkele millimeters, terwijl er bij een gesloten bekleding nagenoeg geen afstand is of de planken elkaar zelfs overlappen. Er zijn een aantal factoren die je kunnen helpen in je keuze.

Visuele voorkeur

De keuze tussen een open en een gesloten voeg hangt grotendeels af van smaak. Een open systeem kan een strakke of moderne look gevel aan je gevel, terwijl je met een gesloten gevelbekleding een eveneens een strakke, maar ook een landelijke of rustieke uitstraling kan nastreven.

Een voorbeeld van een open bekleding zijn bijvoorbeeld hardhouten latten die je verticaal of horizontaal plaatst met een tussenafstand van enkele centimeters. De schaduw tussen de voegen geeft zowel een speels als een modern effect.

Een gesloten systeem kan echter ook strak zijn. Zo kan je met aansluitende hardhouten planken met een blokprofiel een erg strakke uitstraling creëren. Een landelijke look kan in een gesloten systeem dan weer met overlappende horizontale planken of met Zweedse rabatplanken, bijvoorbeeld in eik of lariks

Stabiliteit

Heb je al je favoriete houtsoort uitgekozen voor je gevel? Dat kan een invloed hebben op je keuze tussen een open of gesloten gevelbekleding. Sommige houtsoorten zitten namelijk vol leven, en vinden het leuk om wat uit te zetten of te krimpen onder invloed van temperatuur en neerslag. Dat wordt ook wel ‘werken’ genoemd. Andere houtsoorten zijn dan weer stabiel en vormvast, en zullen weinig of geen invloed ondervinden van warmte en regen.

Het verschil tussen stabiel en werkend zal vaak bepalen of je gevelbekleding beter open of gesloten kan zijn. De ene gevelplank is namelijk de andere niet. De smalle latten en parallellogrammen die gebruikt worden voor een open gevel, zijn het liefst stabiel, omdat ze anders krom zouden trekken door werking. Bij een gesloten gevel worden altijd bredere planchetten of planken gebruikt. Dat maakt een gevel minder gevoelig voor werking. De planchetten of planken worden bovendien altijd in of over elkaar bevestigd, en hebben zo ruimte voor speling en werking. Bijgevolg is een gesloten gevelsysteem geschikt voor elke houtsoort.

Verschil in plaatsing

Een derde belangrijke keuzefactor is de arbeidsintensiviteit van het plaatsen van een gevel. Het spreekt voor zich dat je gevel sneller bekleed zal zijn met bredere planken dan met dunne latten. Een brede planchet met tand-groefverbinding aan vier zijden hangt zelfs in één, twee, drie op. Je kan dus als doe-het-zelver rekening houden met de tijd die je hebt, en zo kiezen voor een open of een gesloten gevel.

Ook verschillend zijn niet alleen de latten of planken zelf, maar ook wat daarachter zit. De achterliggende structuur of het raamwerk van een open en een gesloten gevelsysteem is namelijk niet altijd gelijk. Zo houd je bij een gesloten systeem het best rekening met een achterliggende structuur van enkele centimeters dik, zodat er een ventilatiespouw ontstaat. Dat is belangrijk om de gevel te laten ‘ademen’ achter de planken. Het kan zijn dat je meerdere panlatten haaks op elkaar moet bevestigen om de ventilatiespouw dik genoeg te maken. Dat is dus wat meer timmerwerk.

Bij een open gevel hoeft de achterliggende structuur niet even dik te zijn, omdat de lucht ook kan circuleren tussen de open voegen. Het is wél aangeraden om een vochtbestendige en UV-werende onderdoek bovenop de panlatten te leggen, om ze te beschermen. Bij een gesloten gevel is een onderliggende doek dan weer geen must. Zowel open als gesloten gevels zijn dus verschillend in plaatsing.

Conclusie

Samengevat zijn er zowel voor- als nadelen bij open en gesloten gevelbekledingen. Hieronder sommen we ze nog even op.

Open gevelbekleding met voeg

- Afstand tussen de planken
- Strakke of moderne uitstraling
- Enkel geschikt voor stabiel hout
- Goede ventilatie
- Achterliggende structuur bedekt met onderdoek

Gesloten gevelbekleding

- Weinig of geen afstand: planken tegen, in of over elkaar
- Rustieke, landelijke of strakke uitstraling
- Geschikt voor alle houtsoorten
- Goede ventilatie indien ruime ventilatiespouw
- Achterliggende structuur niet zichtbaar

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving