Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Inleiding

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen! Wij vertellen je wat meer over dat fameuze steigerhout. En wees gerust, het zal je niet doen steigeren.

Steigerhout brut:
  • De ruwste versie van het steigerhout.
  • Bevat nagels, verf, cementplekken en verkleuringen.
  • Ideaal voor de rustieke, landelijke uitstraling.
Bekijk alle steigerhout brutte planken
Geschuurd steigerhout:
  • Oud steigerhout, maar dan netjes opgeschuurd.
  • Iets nettere uitstraling dan de brute planken.
  • Minder vlekken en verkleuringen.
Bekijk al het geschuurd steigerhout
Gedoubleerd steigerhout:
  • Steigerhouten planken in twee gezaagd.
  • Lichtere, dunnere planken.
  • Ook geschikt voor het interieur.
Bekijk het gedoubleerd steigerhout
Verouderd steigerhout:
  • Nieuwe planken dat we een verouderde look geven.
  • Geen vlekken, cementsporen of duidelijke verkleuringen.
  • Exacte look als een vergrijsde plank. 
Bekijk al het verouderd steigerhout
Nieuw steigerhout:
  • Nieuwe planken zonder enige behandeling.
  • Hebben nog die warme bruintint van het hout.
  • Kan je eventueel zelf nog behandelen.
Bekijk alle nieuwe steigerhouten planken

Video en checklist

De belangrijkste kenmerken:
  1. Steigerhout zijn ruwe planken uit de bouwsector.
  2. We kennen 5 soorten: brut, geschuurd, gedoubleerd, oud, nieuw.
  3. Prachtig voor binnen én buiten.
  4. Ideaal als timmerhout.

Steigerhout?

Een ‘steiger’ is niet alleen een vlonder waar boten en schepen aanmeren, maar ook een tijdelijke stellage langs een huis of pand in opbouw. Van die tweede soort ‘steiger’ komt ook ‘steigerhout’ voort. Het zijn planken van dennenhout waarop metselaars, bouwvakkers en dakenwerkers staan terwijl ze in de hoogte bouwen.

“Wat is er dan speciaal aan dennenhouten planken?”, zou je denken. Het is eigenlijk de constante blootstelling aan zonlicht, neerslag en cementvlekken die de planken, en dus het steigerhout, zo uniek maakt. De planken worden in de bouwsector gebruikt, en worden daarna verkocht als steigerhout. Ze hebben dan een unieke, verweerde look waarbij cementvlekken en gebruikssporen nog zichtbaar zijn. Soms wordt steigerhout direct in zijn originele, gebruikte staat opnieuw gebruikt, maar het kan ook eerst nog bewerkt worden. Daarom spreken we van verschillende soorten steigerhout. We sommen ze hieronder even op en leggen het verschil uit.

1. Steigerhout ‘brut’

De naam ‘brut’ zegt het al. Brut steigerhout zijn de robuuste planken die rechtstreeks van de werf komen, meestal na een gebruik van twee jaar. Op de planken zijn duidelijk de grijze verkleuring, kopse scheuren, en vlekken van cement en andere bouwmaterialen te zien. Bij veel planken zie je zelfs kleine metalen plaatjes die men in de bouw gebruikt om die scheuren op de stellingen net te voorkomen. De brute planken worden niet schoongemaakt of opgeknapt, wat deel uitmaakt van hun charme. Bruut steigerhout staat erg mooi aan een landelijke gevel of in een robuust interieur, bijvoorbeeld aan de wand of het plafond.

2. Geschuurd steigerhout

Een variant van het brute steigerhout is geschuurd steigerhout. Daarbij worden de gebruikte, robuuste planken uit de bouw even opgeschuurd voor ze worden verkocht. Dat neemt de stukjes cement en andere vlekken enigszins weg, en maakt de planken iets meer effen en gelijkmatig. Ze hebben echter wel nog steeds dezelfde verweerde look als de brute planken. Ze zien er dus alleen iets netter uit, en staan ook prachtig aan zowel de binnen- als buitenkant van jouw huis.

3. Gedoubleerd steigerhout

Gedoubleerd komt van het Franse woord ‘double’, ofwel ‘dubbel’. Gedoubleerde steigerhouten planken worden overlangs gehalveerd. Je krijgt dan twee keer zoveel planken, omdat ze als het ware worden ‘verdubbeld’ in aantal. Daardoor zijn ze ook slechts anderhalve centimeter dik, in plaats van 3 cm. Gedoubleerde planken worden voornamelijk gebruikt in het interieur, bijvoorbeeld aan plafonds of binnenmuren. Het voordeel van zo’n smalle planken is ten eerste dat ze minder plaats innemen, en ten tweede dat ze lichter zijn, wat de plaatsing vergemakkelijkt.

4. Verouderd steigerhout

Steigerhout werd de laatste jaren erg populair, waardoor de vraag enorm is gestegen. Het wordt echter steeds moeilijker om origineel steigerhout te verkrijgen. Om toch aan de grote vraag te voldoen, moest er dus een alternatief komen. Door dennenhouten planken te behandelen met een speciale soort beits, geef je ze dezelfde kleur en verweerde look als gebruikt steigerhout. Zo bootst men steigerhout als het ware na. De planken worden eigenlijk kunstmatig ‘verouderd’. Daar komt dan ook de naam ‘verouderd steigerhout’ vandaan. Het grote voordeel daarvan is dat het een stuk duurzamer is dan gewoon steigerhout, omdat het niet eerst gebruikt is door bouwvakkers.

5. Nieuw steigerhout

De laatste en minst bewerkte variant is nieuw steigerhout. Dat zijn planken die geen invloed hebben gehad van weersomstandigheden of cement en ook niet worden verouderd. Nieuw steigerhout leent zich erg goed voor timmerwerk. Het wordt dan ook heel vaak gebruikt om meubelen mee te maken. Met een eenvoudige tekening en een hamer in de hand kan je enkele planken nieuw steigerhout snel omtoveren tot een stoel, een loungebank, een bar, een kast, en noem maar op. Zoals de naam al doet vermoeden, ziet nieuw steigerhout er natuurlijk nieuw uit. Om dezelfde verweerde look of een hogere duurzaamheid te verkrijgen, kan je het nieuwe steigerhout natuurlijk ook behandelen, maar dat hoeft niet.

Hier zie je wat loungebanken en een tafeltje van nieuw steigerhout:

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving