In­lei­ding

Wij heb­ben zo een vu­ri­ge pas­sie voor hout, dat soms de vonk wel eens over­slaat. Dan krij­gen we ge­brand hout. Door het hout licht of zwaar­der te ver­bran­den krij­gen we niet al­leen een unie­ke af­wer­king, maar ook een meer duur­zaam ma­te­ri­aal dat regen en wind kan door­staan. De vele voor­de­len van deze tech­niek zijn al be­kend bij de Ja­pan­se be­vol­king, maar dan onder de naam ‘Shou Sugi Ban’ (焼杉板) of ‘Ya­k­i­su­gi’ (焼杉). Klink het al­le­maal een beet­je als Chi­nees of Ja­pans? Laten we even alle ge­hei­men van deze tech­niek ont­ra­fe­len en een reis maken door prach­ti­ge Ja­pan­se ste­den.

Zwar­te plan­ken:
  • Keuze uit de Kyoto, Osaka en Sen­dai.
  • Duur­za­me zwar­te kleur en leuke tex­tuur.
  • Met kor­re­li­ge struc­tuur of met de ner­ven bloot.
Be­kijk alle zwart­ge­bran­de plan­ken
Brui­ne plan­ken:
  • Keuze uit de Ku­ma­mo­to, Sap­po­ro en Nara.
  • Min­der lang ge­brand.
  • Kan je be­han­de­len met hout­olie of beits.
Be­kijk alle bruin­ge­bran­de plan­ken

Video en check­list

De be­lang­rijk­ste ken­mer­ken:
  1. Zwaar ver­bran­de plan­ken zien zwart.
  2. Licht ver­bran­de plan­ken heb­ben een lich­te­re brui­ne, kleur.
  3. Be­na­druk de prach­ti­ge hout­te­ke­ning met de Sap­po­ro.
  4. Met een olie kan je lan­ger ge­nie­ten van die unie­ke kleur en tex­tuur.
  5. Kies je voor Si­be­risch la­riks of spar­ren­hout?

Keur­merk van de Vi­kin­gen

De tech­niek om hout te ver­bran­den be­staat al eeu­wen. Zelfs de Vi­kin­gen ge­bruik­ten de tech­niek om hun boten beter te be­scher­men en te ver­duur­za­men. Ook van­daag de dag is ge­brand hout nog erg tren­dy, niet al­leen voor de duur­zaam­heid, maar ook voor het mooie ui­ter­lijk. Het is dank­zij deze duur­zaam­heid dat dit hout niet al­leen voor bin­nen, maar ook voor bui­ten kan wor­den ge­bruikt. Denk maar aan ge­vel­be­kle­din­gen voor wo­nin­gen, pool­hou­ses en zelfs poor­ten. Zo zie je maar dat deze unie­ke plan­ken veel toe­pas­sin­gen ken­nen.

Zo veel mo­ge­lijk­he­den met ge­brand hout!

Maar ge­bran­de plan­ken zijn niet al­leen ver­krijg­baar in een git­zwar­te kleur. Door het hout op een an­de­re ma­nier te bran­den, te bor­ste­len of te oliën, zul­len we een heel ander re­sul­taat be­ko­men. Als we het hout kort ver­bran­den, krij­gen we een don­ker­brui­ne kleur. Een lange ver­bran­ding re­sul­teert eer­der in een zwar­te tint. Daar­naast kun­nen we de ty­pi­sche ver­kool­de tex­tuur be­hou­den, of juist af­bor­ste­len om de hout­struc­tuur met ner­ven en kno­pen op­nieuw zicht­baar te maken. Door het hout te be­han­de­len met een olie zul­len we lan­ger ge­nie­ten van die unie­ke kleur, of juist de kleur aan­pas­sen. Wat be­treft hout­soor­ten kan je kie­zen tus­sen Si­be­risch la­riks of spar­ren­hout. Ten slot­te kan je nog kie­zen tus­sen ver­schil­len­de vor­men, zoals af­zon­der­lij­ke lat­jes, plan­chet­ten of Z-pro­fie­len.


Kies je voor zwar­te of brui­ne plan­ken?

Al deze ver­schil­len­de mo­ge­lijk­he­den komen mis­schien wat over­wel­di­gend over. Daar­om dat we een op­de­ling maken tus­sen zwar­te plan­ken die voor een lan­ge­re tijd zijn ge­brand en brui­ne plan­ken die kor­ter zijn bloot­ge­steld aan een vlam. Alle plan­ken, on­ge­acht het type, wor­den ge­brand in een spe­ci­a­le oven bij tem­pe­ra­tu­ren van meer dan 1200°C. Er zijn drie ver­schil­len­de af­wer­kin­gen per tint, die we stuk voor stuk gaan be­spre­ken.

Zwar­te plan­ken: Kyoto, Osaka en Sen­dai

We be­gin­nen met de Kyoto, wat ook de meest be­ken­de af­wer­king is. Deze plan­ken zijn zowel aan de voor- als ach­ter­kant ge­brand, maar de focus ligt toch op de voor­kant. Door de lange ver­bran­ding krijg je een mooie, kor­re­li­ge houts­kool­struc­tuur die we ver­der be­scher­men door mid­del van een na­tu­rel­le olie voor een uni­for­me kleur over heel de plank. Deze ver­kool­de tex­tuur is ook de af­wer­king die je het mees­te ziet in Japan. Deze unie­ke struc­tuur zal door­heen de tijd licht­jes ver­we­ren, waar­door de don­ker­brui­ne, ge­bran­de kleur naar boven komt. Zo krijg je een mooie spe­ling tus­sen de zwart­ge­bla­ker­de stuk­ken van de plank en de don­ker­brui­ne plek­jes.

Een twee­de soort bij de zwar­te plan­ken is de Osaka, ver­noemd naar de druk­ke, hippe stad in de buurt van Kyoto. Net zoals bij de vo­ri­ge soort wor­den de plan­ken lang ge­brand, maar ver­vol­gens bor­ste­len we de kor­re­li­ge, ver­bran­de struc­tuur weg. Nu blijft enkel de zwar­te kleur over en kun­nen we de ner­ven en kno­pen beter zien. Het ge­volg is dus een be­lijn­de te­ke­ning die goed zicht­baar is op de zwar­te ach­ter­grond. Deze af­wer­king is zo sterk dat je er zelfs met een ho­ge­druk­rei­ni­ger op kan spui­ten zon­der de plank te be­scha­di­gen. Wil je het hout extra gaan be­scher­men, dan kan je ze lak­ken met een olie met Uv-fil­ter die je om de tien jaar op­nieuw aan­brengt. De zwar­te kleur zal eerst glan­zend zijn, maar zal na ver­loop van tijd wel mat­ter gaan wor­den.

De derde soort van de zwar­te plan­ken noe­men we Sen­dai. Deze wor­den net zoals de vo­ri­ge af­wer­kin­gen eerst lang ge­brand, ver­vol­gens ge­bor­steld en ten slot­te op­nieuw ge­brand. Zo heb­ben we weer die ty­pi­sche houts­kool­struc­tuur die we ook be­scher­men met een olie. Maar wat is nu het ver­schil met de Kyoto? Door­dat er bij de Sen­dai een zwar­te tus­sen­laag is, zal na ver­we­ring van de kor­re­li­ge struc­tuur de plank nog steeds mooi zwart zijn, ter­wijl bij de Kyoto eer­der don­ker­brui­ne stuk­ken naar boven zul­len komen.

Brui­ne plan­ken: Sap­po­ro, Nara, Ku­ma­mo­to

Je zou het mis­schien niet zeg­gen, maar de brui­ne plan­ken wor­den nog steeds ge­brand zoals bij de zwar­te plan­ken, het­zij min­der lang en in­ten­sief. Hier ga je dus geen kor­re­li­ge hout­struc­tuur aan­tref­fen, maar wel een zwart­ge­bla­ker­de te­ke­ning die te­voor­schijn komt.

Een eer­ste voor­beeld van deze brui­ne plan­ken is de Sap­po­ro. Om te be­gin­nen, ver­bran­den we het hout licht­jes om die don­ker­brui­ne kleur te ver­krij­gen, maar daar­na gaan we hier met een bor­stel over om de don­ke­re ner­ven en kno­pen meer tot hun recht te doen komen. Ten slot­te be­han­de­len we het met een olie zodat de ori­gi­ne­le kleur van het hout toch nog naar boven komt en we een heel mooi con­trast krij­gen tus­sen de ge­bran­de hout­struc­tuur en de lich­ter brui­ne lij­nen tus­sen ie­de­re nerf. Plan­ken met deze Sap­po­ro-af­wer­king zijn ide­aal voor bin­nen te ge­brui­ken. Wil je het toch als ge­vel­be­kle­ding (of elke an­de­re toe­pas­sing voor bui­ten) ge­brui­ken, dan raden we toch aan om het ma­te­ri­aal te be­han­de­len met een trans­pa­ran­te Uv-fil­ter, en dat eens om de drie à vier jaar. Zo zal die mooie brui­ne kleur niet ver­grij­zen en be­hou­den we lan­ger dat ty­pisch con­trast.

Ver­noemd naar de stad van de vrede, de Nara plan­ken zijn de ide­a­le op­los­sing voor een na­tuur­lij­ke en duur­za­me be­kle­ding voor zowel bin­nen als bui­ten. Na een lich­te bran­ding, wor­den ook deze plan­ken ge­bor­steld en ver­vol­gens ge­o­lied. Ze zijn wel lan­ger ge­brand dan bij de Sap­po­ro, maar net niet zo lang als bij de zwar­te soor­ten. Hier­door krijg je een don­ker­brui­ne, bijna zwar­te af­wer­king. Het bor­ste­len zorgt er op­nieuw voor dat de ty­pi­sche hout­te­ke­ning mooi tot ui­ting komt. De zwart­ge­bla­ker­de af­wer­king is ook die­per in het ma­te­ri­aal ge­brand, waar­door het ook lan­ger zal mee­gaan in alle weers­om­stan­dig­he­den bui­ten. Je kan wel een extra be­scher­men­de laag olie aan­bren­gen, maar dit is al­leen elke vijf tot zeven jaar nodig.

De laat­ste soort van de bruin­ge­bran­de plan­ken noe­men we Ku­ma­mo­to. Net zoals de vo­ri­ge ver­sies zul­len we het hout eerst bran­den, dan bor­ste­len en ver­vol­gens oliën. Maar het ver­schil is dat de focus niet ligt op de ver­bran­ding, maar wel op de bor­ste­ling. Ze wor­den na­me­lijk twee­maal ge­bor­steld, om die mooie hout­te­ke­ning mooi naar voren te doen komen. Hier kie­zen we ook voor een olie die eer­der een grijs­brui­ne tint heeft. Een laat­ste stap is het po­lijs­ten van het hout, waar­door we een prach­ti­ge pa­ti­ne krij­gen en een com­bi­na­tie tus­sen het ge­brand hout en de kleur van de olie. De focus is hier dus nog meer op de hout­struc­tuur en het ver­schil in tex­tuur.

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?

An­de­re keu­ze­hulp­blogs over Ge­vel­be­kle­ding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zij­di­ge of 4-zij­di­ge tand-groef plan­chet­ten?

Wie legt er nu niet graag een puz­zel in de avond? Zo ont­span­nend en leuk om te zien hoe elk stuk­je per­fect in el­kaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n mak­ke­lij­ke puz­zel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Du­ra­s­id ge­vel­be­kle­ding: Urban, Fo­res­ta, Ori­gi­nal of Na­tu­ral?

Je wo­ning of een stijl­vol bij­ge­bouw is na­tuur­lijk niets zon­der een prach­ti­ge gevel. Je hebt mis­schien al ge­dacht aan hout, maar het jaar­lijk­se on­der­houd schrikt je toch wat af. En je wilt de­cen­nia­lang ge­nie­ten van die warme, char­man­te kleur van een hou­ten be­kle­ding.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De op­bouw van ge­vel­be­kle­ding: tips voor je lat­ten­struc­tuur

Je wil graag je gevel op­smuk­ken met een hou­ten latje, plan­che­tje of plank­je, maar je vraagt je af hoe dat pre­cies in zijn werk gaat? Wij hel­pen je graag op weg met een es­sen­ti­eel on­der­deel van ge­vel­be­kle­ding: de ach­ter­lig­gen­de lat­ten­struc­tuur, of ook wel het re­gel­werk ge­noemd. De ach­ter­lig­gen­de struc­tuur is de basis voor een ie­de­re hou­ten ge­vel­be­kle­ding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het ver­schil tus­sen ge­schaafd, ge­schuurd of fijn­be­zaagd hout?

“Had je die lat­ten graag fijn­be­zaagd of ge­schaafd?” “Deze terras­planken zijn ge­schuurd en klaar voor ge­bruik.” “Met een ge­bor­stel­de plan­chet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke stei­ger­hout kies jij? De grote ver­ge­lij­king!

Vraag jij je ook af wat stei­ger­hout en aan­leg­stei­gers met el­kaar te maken heb­ben? Be­grijp je niet goed wat het ver­schil is tus­sen een plank van stei­ger­hout en een ‘ge­wo­ne’ plank? Ge­daan met twij­fe­len!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het ver­schil tus­sen open en ge­slo­ten ge­vel­be­kle­ding

Stel je voor: je hebt be­slo­ten om voor een prach­ti­ge look te gaan en de gevel van je huis of bij­ge­bouw in hout te be­kle­den. Je hebt je fa­vo­rie­te hout­soort ge­ko­zen en je kan niet wach­ten om je ma­te­ri­a­len te be­stel­len. Maar dan wordt jou een vraag ge­steld waar je het ant­woord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Ge­vel­be­kle­ding met open lat­ten­struc­tuur of ge­slo­ten blok­pro­fiel?

Denk je eraan je gevel te be­kle­den met het mooie ef­fect van fijne hou­ten lat­jes? Dan kan je daar­bij kie­zen tus­sen een open of een ge­slo­ten lat­ten­struc­tuur. Wij hel­pen je even op weg bij de ver­schil­len en voor­de­len van beide sys­te­men.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dub­bel of tri­ple blok­pro­fiel? Wat is het ver­schil?

Plan je je gevel te be­kle­den of nieuw leven in te bla­zen met hout, maar raak je niet wijs uit de tal­lo­ze mo­ge­lijk­he­den van plan­ken, plan­chet­ten en pro­fie­len? Als ge­vel­be­kle­ding met een blok­pro­fiel jou wel wat lijkt, dan hel­pen wij je al­vast een stap­je voor­uit, en leg­gen uit hoe je kiest tus­sen de ver­schil­len­de blok­pro­fie­len: enkel, dub­bel, tri­pel, of vier­dub­bel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type ge­vel­be­kle­ding past bij jou? Een over­zicht van de pro­fie­len

Ge­vel­be­kle­ding is er in alle soor­ten en maten. Vaak is het niet ge­mak­ke­lijk om het over­zicht te be­wa­ren door­dat er zo­veel mo­del­len op de markt zijn. Toch is het be­lang­rijk om van begin af aan de juis­te keuze te maken, want een ge­vel­be­kle­ding plaats je voor een lange pe­ri­o­de.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving