In­lei­ding

Hoe graag je je buren ook ziet, soms heb je be­hoef­te aan wat pri­va­cy in de tuin. De op­los­sing: een tuin­af­slui­ting op de erf­af­schei­ding. Maar jul­lie sma­ken ver­schil­len nogal wat: de een wilt pa­doek, maar de an­de­re ver­kiest een eiken schut­ting. Of de ene wilt een ho­ri­zon­ta­le be­kle­ding, ter­wijl de an­de­re voor ver­ti­caal gaat. Dat kan veel dis­cus­sie en bu­ren­ru­zies met zich mee­bren­gen. Om toch een com­pro­mis te kun­nen slui­ten en als even goede vrien­den door te kun­nen gaan, geven we hier vijf tips om een af­slui­ting te plaat­sen waar jul­lie bei­den trots op zijn.

Plaats een plan­ken­scherm

Een plan­ken­scherm is waar­schijn­lijk de ge­mak­ke­lijk­ste op­los­sing, waar­bij zowel jij als je buren een net­jes af­ge­werk­te tuin­af­slui­ting ver­krij­gen. Met een plan­ken­scherm moet nie­mand kij­ken op de on­af­ge­werk­te ach­ter­kant van de be­kle­ding of enkel de ach­ter­kant van de palen. Je plaatst gleuf­pa­len op de erf­af­schei­ding en schuift de be­kle­ding in de gleu­ven tus­sen de palen.

Wat be­treft de mo­ge­lij­ke be­kle­ding kan je kie­zen tus­sen ver­schil­len­de op­ties. Het meest voor de hand lig­gend zijn de blok­hut­plan­ken met langs beide zij­den een vlak­ke af­wer­king. Zo heb­ben zowel jij als jouw buur iden­tiek de­zelf­de uit­stra­ling van tuin­af­slui­ting. Zijn jul­lie beide eer­der fan van een ge­pro­fi­leer­de be­plan­king met tri­ple of dub­bel blok­mo­tief? Dan kan je sinds kort ook aan de slag met een ther­mo­wood tri­ple plan­ken­scherm waar­bij de plan­ken langs beide zij­des zijn ge­pro­fi­leerd. Zo creëer je op­nieuw een iden­tie­ke af­wer­king voor jul­lie al­le­bei. Is er één buur die het graag vlak houdt en een an­de­re die een ge­pro­fi­leerd mo­tief ver­kiest? Dan kan je kie­zen voor een plan­ken­scherm waar­bij de plan­ken slechts één zijde is in­ge­freesd met een tri­ple of dub­bel pro­fiel.

Een ander voor­deel is dat deze af­slui­ting zeker goed­ko­per is voor jul­lie bei­den. Jij en je buren be­stel­len alle no­di­ge ma­te­ri­a­len en delen ver­vol­gens de kos­ten in twee. Langs de ene kant kan elk gezin dus meer be­spa­ren, omdat je twee bud­get­ten sa­men­legt. Langs de an­de­re kant kan je ook kie­zen voor iets be­te­re kwa­li­teit, aan­ge­zien jul­lie nu ook meer kun­nen spen­de­ren met een ge­meen­schap­pe­lijk spaar­pot­je.


Tuin­scher­men? Be­ves­tig ze tus­sen de palen!

Ook een tuin­scherm is een ide­a­le op­los­sing als je aan beide zij­den de­zelf­de af­wer­king en uit­stra­ling ver­kiest. Tuin­scher­men zijn vol­le­dig kant-en-klare pa­ne­len die je als tuin­af­slui­ting kan ge­brui­ken. Op­nieuw plaats je hier­voor gleuf­pa­len op je erf­af­schei­ding en schuif je de pa­ne­len tus­sen de gleu­ven.
Daar­naast kan je ook op­te­ren om vlak­ke palen zon­der gleuf te plaat­sen en de pa­ne­len te be­ves­ti­gen met L-ij­zer­tjes. In dat geval zal een van de twee buren wel nog de zil­ve­ren be­ves­ti­gings­hoek­jes zien.

Let bij de keuze van je tuin­scherm wel goed op, want som­mi­ge tuin­scher­men heb­ben toch een voor-en een ach­ter­kant. Kies daar­om steeds voor een tuin­scherm dat dub­bel­zij­dig of ge­schrankt is af­ge­werkt. Zo kan je al­le­bei van het­zelf­de uit­zicht ge­nie­ten.

Kies dub­bel­zij­dig vlak­ke be­ton­pla­ten

Vaak raden we aan om be­ton­pla­ten on­der­aan een tuin­af­slui­ting te plaat­sen, zodat de vol­le­di­ge re­a­li­sa­tie lan­ger kan mee­gaan. Maar de mees­te be­ton­pla­ten zijn ver­schil­lend aan beide zij­den: een kant is ruw, en de an­de­re glad. En je wilt na­tuur­lijk niet dat een van de buren op de ruwe kant moet kij­ken. Maar wist je dat we ook be­ton­pla­ten heb­ben die vlak zijn aan beide kan­ten? Kijk zeker eens naar onze an­tra­ciet of wit­grij­ze be­ton­pla­ten. Zo kan elke buur ge­nie­ten van een glad­de af­wer­king aan de on­der­kant van zijn tuin- of plan­ken­scherm.

Ver­schil­len­de smaak? Ga voor een tuin­wand!

Hoe­wel jul­lie beide een tuin­af­slui­ting wil­len, gaat je buur­man het liefst voor prach­ti­ge hard­hou­ten lat­jes met een open voeg­je, maar wil jij graag een vol­le­dig ge­slo­ten af­slui­ting met een tri­ple blok­pro­fiel in hout­com­po­siet. Of jij en je buren heb­ben een ander bud­get dat jul­lie aan de tuin­af­slui­ting wen­sen te spen­de­ren. In dat geval is een tuin­wand de beste op­los­sing. De palen zijn dan wel ge­meen­schap­pe­lijk en wor­den exact op de erf­af­schei­ding ge­plaatst. Ver­vol­gens kan elke buur langs zijn kant een eigen be­plan­king op de palen tim­me­ren. Zo kan nie­mand de palen zien en kun­nen jul­lie beide ge­nie­ten van de prach­ti­ge, zelf­ge­ko­zen be­kle­ding.

Er zijn al­leen maar voor­de­len aan deze me­tho­de. Je deelt uit­ein­de­lijk de kos­ten voor de palen tus­sen jul­lie bei­den, en elk gezin kiest zijn eigen be­kle­ding. Mee­st­al zal de be­kle­ding van de ander ook niet veel uit­ma­ken, want jij­zelf zal er wei­nig van kun­nen zien.

Jul­lie zijn ook bei­den apart ver­ant­woor­de­lijk voor de plaat­sing en het on­der­houd van je eigen be­kle­ding, wat meer cre­a­tie­ve vrij­heid met zich mee­brengt.

Goede af­spra­ken, goede vrien­den

Wan­neer je be­sluit om samen met je buur een tuin­af­slui­ting te plaat­sen, raden we wel aan om goede af­spra­ken te maken en zeker alles goed vast te leg­gen. Welk bud­get wens je te be­ste­den? Wat voor palen wil­len jul­lie zet­ten? Gaan jul­lie voor de­zelf­de be­kle­ding tus­sen de palen, of lie­ver elk een eigen be­kle­ding aan beide zij­den? Wat ge­brui­ken jul­lie voor het on­der­houd en hoe vaak be­han­de­len jul­lie de re­a­li­sa­tie? Zorg dat jul­lie bei­den goed weten wat er te doen staat.

In­dien mo­ge­lijk raden we jul­lie ook aan om samen naar onze show­room te komen om het pro­ject te be­spre­ken. Zo kun­nen we jul­lie het beste hel­pen om het beste com­pro­mis te vin­den tus­sen beide par­tij­en en voelt geen en­ke­le buur zich bui­ten­ge­slo­ten.

Heeft deze pa­gi­na je ge­hol­pen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank over­schrij­ving