Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Beton is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven: de straat waar je elke dag op rijdt, de palen die zorgen voor de verlichting, de basis van je huis, in de gevel van moderne gebouwen, en zo veel meer! Deze magische steensoort bestaat uit cement, water, zand en grind en is dus bijzonder hard, duurzaam en gemakkelijk te leggen. We zijn dus niet verbaasd dat beton ook meer en meer in de tuin terecht komt: in tuinschermen, voor bijgebouwen, palen voor weideomheiningen en ook bij de constructie van een terras of oprit.
Wanneer klussers door onze webshop grasduinen, bevinden ze zich soms bij de Europese houtsoorten. Dan komen ze bezorgd naar onze showroom en vragen ze: “Oei, er zitten noesten in het hout. Kan dat kwaad?”.
Wie even op onze website rondneust, vindt al snel verschillende toepassingen van padouk. Van een tuinscherm, tot gevelbekleding, toegangspoorten en terrasplanken. “Oh, wat een unieke rode kleur!” denk je al snel.
Het is duidelijk dat veel mensen fan zijn van wat hout in hun tuin. Misschien heb jij wel een terras uit bankirai, een tuinafsluiting uit padoek of een klein bijgebouwtje met eiken bekleding? Maar hoe weet je dan of dat hout niet illegaal gekapt is?
De herfst en de winter zijn perfecte seizoenen om een vuurtje te stoken. Gezellig met de hele familie achter de verwarmende vlammen met een warme chocomelk. Maar soms komt zo’n vuurtje minder van pas, zoals wanneer je nieuwe tuinhuis in lichterlaaie staat.
Het overkomt de beste van ons wel eens. Je begint enthousiast aan een nieuw project en ondanks je nauwkeurige berekeningen heb je te weinig terrasplanken gekocht. Of misschien was een plank toch iets donkerder bruin dan de andere, dus die wou je niet gebruiken.
Voor wie nieuw is in de wereld van bomen en houtsoorten, klinkt de naam robinia waarschijnlijk een beetje exotisch en vreemd, vooral naast de bekende boom-, en houtsoorten, zoals eik, den, of zilverspar. En eigenlijk is robinia wel een beetje exotisch. Lees hieronder enkele boeiende weetjes over robinia, waarmee je heerlijk indruk kan maken op je vrienden en familie.
Bij het bekijken van onze website ben je misschien al gestoten op terrasplanken in bamboe. Iedereen kan zich het karakteristieke uitzicht van bamboe voor de geest halen: een holle buis die geel of zwart is, supersnel groeit, en makkelijk buigt. Hoe kan het dat daarvan dan terrasplanken gemaakt worden?
Robinia is de onbetwiste koning in het land van het Europese hardhout, zoveel is zeker. De ecologische houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 1 en gaat daarmee minstens 25 jaar mee in contact met grond en aarde. Bijgevolg wordt deze pseudo-acacia vaak gebruikt bij constructies die zich in of op de bodem bevinden.
Het kan gebeuren dat je voor eenzelfde toepassing, bijvoorbeeld als constructiehout, producten met een gelijkaardig uitzicht tegenkomt die toch een andere naam dragen. Dat geldt zeker en vast voor grenen (foto's hieronder) en vuren (foto bovenaan), die er bijna hetzelfde uitzien, maar toch verschillen hebben. Ook de verschillen wat betreft de fysieke eigenschappen zijn niet altijd even duidelijk vermits ze beiden tot dezelfde duurzaamheidsklasse 4 behoren en beiden een impregnatie ondergaan waardoor ze dus verduurzamen en vaak een groene kleur krijgen.
Kokosnoten zijn heel nuttige vruchten. Naast het feit dat ze heel lekker zijn in een cocktail of een bounty, wordt de olie ook gebruikt in shampoos, crèmes en conditioners. Waar veel mensen dan weer niet bij stil staan is dat de kokosbast en -vezels uitstekend materiaal zijn voor het vervaardigen van een tuinscherm of -afscheiding.
Stel: je bent bezig met het opknappen van een huis en de gevel is niet om aan te zien door algen en vuiligheid. En dat is nog niet alles: er is er ook doorslaand vocht aanwezig. Panikeer niet, want in dit geval is het gewoon belangrijk dat je je gevel een impregneerbeurt krijgt.
Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je bestelt een plank en op de zijkanten bevinden zich scheurtjes. Dat wil niet zeggen dat het hout van slechte kwaliteit is, maar dat de natuur aan het werk is geweest. Maar waarom gaat hout precies scheuren?
Je hebt het zeker en vast al eens opgemerkt: na het aanschaffen van een gloednieuwe rol kastanjeomheining zie je bruine plekken op het ijzerdraad. Roest is het allerminst, want de ijzerdraad is perfect gegalvaniseerd. Hier gaat het wel degelijk om plekken van looizuur die uit het hout is gekomen.
De oprit van je woning, waar je dag in dag uit de wagen parkeert, of het stijlvolle terras waar je uren met vrienden geniet. Die ondergronden moeten natuurlijk uit een sterk en duurzaam materiaal zijn gemaakt. Veel klussers en doe-het-zelvers kiezen voor natuursteen, omdat ze dan zeker kunnen rekenen op steengoede kwaliteit.
Hard, extreem stabiel, duurzaam, en toch betaalbaar. Daarvoor is de tropische hardhoutsoort iroko vooral gegeerd. Maar wist je dat achter die exotische naam ook een verhaal zit?
Terrasplanken vind je tegenwoordig in verschillende diktes, breedtes en houtsoorten. Ook de keuze voor het al dan niet leggen van een vlonderplank met ribbels aan de bovenzijde behoort tot de mogelijkheden. Op esthetisch gebied zorgt het al dan niet voor een unieke uitstraling en sommigen zeggen dat het voor meer grip zorgt.
Jouw tuin, dat is als een verhaal vertellen. Sommige houtsoorten beschrijven al eens een interessanter verhaal dan anderen. Vooral oud hout heeft soms al tientallen jaren overleefd en vertelt je maar al te graag over zijn doldwaze avonturen.
Niet gevonden wat je zocht? Laat het ons zeker weten!
Léon Bekaertlaan 3 E, 9880 Aalter |
|
Tijdens de openingsuren |
|
BE 0688 738 206 |
Showroom & afhalingen:
Maandag - vrijdag:
9u tot 12u30 & 13u30 tot 17u
Zaterdag:
9u tot 12u30
Gesloten op zon- en feestdagen
Opgelet!
We zijn gesloten op 23 december 2024 tot en met 1 januari 2025.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO