Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?

Inleiding

Er bestaan honderd-en-een manieren om je tuin of erf af te sluiten. Je kan kiezen voor een tuinafsluiting of vlechtscherm als je wat privacy wil, maar ook met een omheining kan je je tuin, weide of terrein op een mooie en praktische manier afbakenen. Een van de meest gebruikte omheiningen is een schapenomheining. Die naam is misleidend, want zo’n omheining wordt niet alleen gebruikt voor schapen.

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Robinia schapenomheiningen zijn bezaagd.
  2. Kastanje schapenomheiningen zijn gekloofd.
  3. De verschillende spijlen kunnen wel verschillen in tussenafstand.
  4. Robinia is duurzamer dan kastanje.

Schapenomheiningen: voor alle dieren en mensen

Een schapenomheining bestaat uit verticale houten latjes die met elkaar verbonden zijn met een ijzerdraad. Meestal worden houten steunpalen in de grond gebruikt om de omheining te verstevigen. Aangezien de afstand tussen de latten van een schapenomheining meestal vrij klein is – tot zo’n 10 cm –, wordt hij gebruikt voor allerlei dieren, zoals schapen, geiten, honden, kippen of konijnen. Ook als je geen dierenliefhebber bent, kan een schapenomheining voor jou dienen als gewone afsluiting van erven, tuinen en moestuinen, of als bescherming van zwembaden of vijvers.

Wanneer je beslist om een schapenomheining te plaatsen, kan je daarbij kiezen tussen twee houtsoorten: kastanje en robinia. We zetten even de verschillen op een rijtje om je op weg te helpen.

Kastanje schapenomheining

Kastanje is een erg duurzame en ecologische houtsoort. De tamme kastanjeboom groeit namelijk veelvuldig in grote delen van Europa, en zijn hout behoort tot de op één na hoogste duurzaamheidsklasse, waardoor het 15 tot 25 jaar meegaat. Kastanje is een erg levende houtsoort, en dus kunnen de latjes van een kastanje schapenomheining een beetje grillig zijn van vorm, omdat ze worden gekloofd tot latjes van 3 cm dik. Dat geeft de schapenomheining dan weer een natuurlijk ogende, landelijke uitstraling. Kastanje bevat van nature veel looizuur, een tannine die de boom beschermt tegen insecten en ziekten. De houten latjes van een omheining hebben daardoor een bittere smaak, waardoor dieren er liever niet aan knagen, en je dus beschadiging voorkomt. Oorspronkelijk is een kastanje schapenomheining goudbruin van kleur, en vergrijst prachtig na verloop van tijd, en wordt zo prachtig in het landschap opgenomen.

Robinia schapenomheining

Robinia is eveneens erg duurzaam, en wordt gezien als de meest milieuvriendelijke houtsoort van Europa, omdat het in dezelfde hoge duurzaamheidsklasse zit als tropisch hardhout. Als je kiest voor een schapenomheining in robinia, gaat die dus nog langer mee dan een in kastanje. De latten van een robinia schapenomheining zijn, anders dan bij kastanje, gezaagd. Dat zorgt voor een gelijkmatige vorm van alle latjes en oogt dus strakker, maar toch landelijk en natuurlijk. Sommige bestanddelen van de robinia zijn ongezond, waardoor een schapenomheining in robiniahout niet vaak wordt gebruikt om dieren te omheinen. Uiteraard past een strakke, landelijke robinia omheining wel perfect als tuin- of erfafscheiding. Het hout is goudgeel van kleur, en heeft net als kastanje een prachtige vergrijzing.

Conclusie

Samengevat zijn zowel kastanje als robinia dus erg duurzame en milieuvriendelijke houtsoorten. Om voor je schapenomheining te kiezen tussen de twee, moet je vooral rekening houden met de verschillen in uitstraling, gebruik en prijs. Kastanje kan een onregelmatige vorm hebben, kan je zowel voor dieren als voor erven gebruiken en is erg betaalbaar. Robinia heeft dan weer een strakkere uitstraling, wordt vooral decoratief gebruikt en zit in een iets hogere prijsklasse. Welke schapenomheining kies jij?

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Weide

Schapenomheining in hout of metaal?
Schapenomheining in hout of metaal?

Niets gaat boven wat wollige vriendjes in je tuin. Of heb jij liever kippen, cavia’s, alpaca’s, geiten, koeien, paarden of ezels? Welk dier je ook kiest voor in jouw tuin, iedereen heeft een stevige omheining nodig.

Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen
Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen

Wie graag een trotse hengst of merrie in de weide heeft staan, zal waarschijnlijk zoeken naar de juiste paardenomheining. Je snuffelt onze website af en al snel ontdek je alle mogelijke omheiningen. Er zijn echter zo veel verschillende opties wat betreft vorm, afwerking, houtsoort en bevestiging.

Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?
Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?

Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining.

Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?
Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt.

Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?
Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?

Heb je nood aan een nieuwe omheining om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving