Inleiding

Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining. Welk hout gebruik je hiervoor, hoe dik moeten de palen zijn en welke afwerking zorgt voor een luxueuze uitstraling? In dit blogbericht beantwoorden we al jullie vragen, zodat de koetjes straks veilig loeien in de wei.

Let op, hier hebben we het niet over de klassieke paardenomheiningen met verticale palen en horizontale liggers. We bespreken hier de losse, individuele palen die je op regelmatige afstand van elkaar plaatst en later met een metalen schapendraad of prikkeldraad aan elkaar verbindt.

Video en checklist

De belangrijkste criteria:
  1. Behandeld of onbehandeld hout.
  2. Ronde palen hebben een meer natuurlijke uitstraling.
  3. Vierkante palen ogen luxueus en chic.
  4. Dikte kan gaan van 6 tot 20 centimeter.
  5. Dikkere palen gaan langer mee dan dunnere palen.

Voor welke houtsoorten kan ik kiezen?

Palen voor omheiningen worden gemaakt in verschillende houtsoorten. Als we kijken naar hoe duurzaam de palen zijn, dan kunnen we ze opdelen in twee groepen: behandeld hout versus onbehandeld hout. Bij behandeld hout kiezen we voor een houtsoort die oorspronkelijk een lagere duurzaamheidklasse heeft. Dit hout wordt vervolgens verduurzaamd met chemicaliën waarmee we de levensduur aanzienlijk kunnen verhogen. Zo kunnen we nog wel vijftien jaar van deze omheining genieten. Bovendien wordt het hout brandvertragend, schimmelwerend en waterafstotend. Grenen en vuren zijn bekende voorbeelden waarbij deze techniek wordt toegepast.

Dan hebben we ook nog onbehandelde houtsoorten. Denk hier maar aan kastanje, robinia of azobe die zonder behandeling al heel lang kunnen meegaan, zelfs in contact met de grond en vocht. De duurzaamheid verschilt echter van houtsoort tot houtsoort. Kastanje kan bijvoorbeeld vijftien tot vijfentwintig jaar meegaan, maar azobe en robinia kunnen gemakkelijk meer dan vijfentwintig jaar meegaan.

Kies ik ronde of vierkante palen?

Je zou het misschien niet zeggen, maar ook bij weidepalen is de uitstraling heel belangrijk. Wat betreft de vorm heb je de keuze tussen ronde palen en vierkante palen. Ronde palen passen heel goed bij een naturelle omgeving, omdat ze meestal geschild zijn. Of je nu kiest voor robinia, kastanje of grenen, ze hebben allemaal die natuurlijke vorm zoals een boom die zo gegroeid is.

Deze geschilde ronde palen hebben dus een iets ruwer uiterlijk, maar wie graag een iets netter afgewerkte paal heeft, kiest best voor rond gefreesde palen. Deze zijn zo recht als een potlood. Meestal vindt je deze palen in geïmpregneerd dennenhout.

Er is een nog luxueuzer en chiquer alternatief, namelijk vierkante of rechthoekige palen. Hier kan je dan kiezen tussen de houtsoorten azobe, robinia of geïmpregneerd grenen.

Hoe bepaal ik de dikte van mijn paal?

Een laatste belangrijk aspect waar we aandacht aan besteden, is de dikte van de paal. Er bestaan verschillende diktes: palen tussen 6 en 8 centimeter dik, tussen 8 en 10, 10 en 12 of tussen 12 en 14. Sommige palen kunnen zelfs 20 centimeter dik zijn. Als we kijken naar de duurzaamheid van elke paal, dan zal een paal van 10-12 langer meegaan dan een van 8-10. Jouw weidepalen zullen namelijk veel trekkracht en verschillende weersomstandigheden moeten verdragen, dus een dikkere paal zal deze invloeden beter kunnen doorstaan.

Maar niet alleen de duurzaamheid, ook het uiterlijk van je omheining wordt beïnvloed door de dikte van je palen. Een paaltje van 6-8 zal net wat eleganter zijn. Een paal van 10-12 of 12-14 zal veel stoerder en robuuster ogen in de natuurlijke omgeving waar hij wordt gebruikt. Je maakt dus best een afweging tussen de stevigheid en de esthetiek van jouw weideomheining.

Hoe ver moeten de houten palen van elkaar staan?

Klanten vragen soms naar de afstand die ze moeten aanhouden tussen iedere paal. Dat hangt vooral af van de hoogte van het hek. Bij een omheining van 120 centimeter hoog zet je de palen maximum twee meter uit elkaar. Bij schuttingen hoger dan een anderhalve meter, mogen de palen nog maximum anderhalve meter uit elkaar staan.

De stevigheid wordt ook bepaald door hoe diep de palen in de grond staan. Over het algemeen geldt hier de volgende vuistregel: 1/3 van de paal zit onder de grond, de overige 2/3 boven de grond.

Ben je benieuwd naar hoe je deze palen gebruikt voor een schapenomheining met kastanje latjes plaatst? Bekijk dan deze video van Timmerman Timo , en ga snel aan de slag.

Voilà, nu heb je alle nodige kennis voor het bouwen van jouw weideomheining. Zoals je kan zien zijn er verschillende uitstralingen mogelijk: van ruw tot chic, van kleinschalig tot groots. Heb je toch nog hulp nodig met het plannen van jouw weide? Dan kan je ons gerust een mailtje sturen of even langskomen in onze weide… ik bedoel showroom. Hier kan je de verschillende houtsoorten met elkaar vergelijken en voor je het weet is die weide zo geplaatst.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Weide

Schapenomheining in hout of metaal?
Schapenomheining in hout of metaal?

Niets gaat boven wat wollige vriendjes in je tuin. Of heb jij liever kippen, cavia’s, alpaca’s, geiten, koeien, paarden of ezels? Welk dier je ook kiest voor in jouw tuin, iedereen heeft een stevige omheining nodig.

Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen
Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen

Wie graag een trotse hengst of merrie in de weide heeft staan, zal waarschijnlijk zoeken naar de juiste paardenomheining. Je snuffelt onze website af en al snel ontdek je alle mogelijke omheiningen. Er zijn echter zo veel verschillende opties wat betreft vorm, afwerking, houtsoort en bevestiging.

Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?
Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?

Er bestaan honderd-en-een manieren om je tuin of erf af te sluiten. Je kan kiezen voor een tuinafsluiting of vlechtscherm als je wat privacy wil, maar ook met een omheining kan je je tuin, weide of terrein op een mooie en praktische manier afbakenen. Een van de meest gebruikte omheiningen is een schapenomheining.

Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?
Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt.

Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?
Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?

Heb je nood aan een nieuwe omheining om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving