Paardenomheining, schapenafsluiting of metaaldraad voor je weide?

Inleiding

Heb je graag dat jouw paarden, schapen, koeien of geiten niet weglopen? Of heb je geen dieren, maar wil je gewoon je tuin of erf afbakenen? Hoe dan ook is een omheining wat jij nodig hebt. Maar hoe kies je tussen alle bestaande soorten, vormen en groottes van omheiningen? EXZO zet ze even voor jou op een rijtje om je te helpen bij je keuze.

Schapenomheining:
 • Bestaat uit houten spijlen en ijzerdraad.
 • Worden geplaatst met houten palen.
 • Niet alleen voor schapen: ook voor honden, geiten, kippen of konijnen.
 • Keuze uit kastanje of robinia.
Bekijk alle schapenomheiningen
Paardenomheining:
 • Keuze uit twee of drie liggers.
 • Ruwe gekloven liggers of strakke planken.
 • Keuze uit robinia, eik, hardhout of grenen.
Bekijk alle paardenomheiningen
Metalen omheining:
 • Heel stevig en sterk.
 • Wordt gespannen tussen houten palen.
 • Verkrijgbaar in verschillende gewichten.
 • Ook voor grotere buffels en stieren.
Bekijk alle metalen gaasdraden

Visual en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
 1. Schapenomheining bestaat uit houten spijlen.
 2. Een houten schapenomheining kan je gebruiken voor alle middelgrote dieren.
 3. Bij paardenomheiningen kan je kiezen voor twee of drie liggers.
 4. Verschillende uitstralingen mogelijk: geschaafd, fijnbezaagd, en meer!
 5. Een metalen omheining is ideaal voor sterkere dieren, zoals koeien en buffels.
 6. Metalen schapengaas wordt nog steeds geplaatst in combinatie met houten palen.

Schapenomheining: niet alleen voor schapen

Een omheining gemaakt van rechtopstaande, met elkaar verbonden houten latten wordt soms gek genoeg 'schapenomheining' of 'schapenhek' genoemd. Dat is verwarrend, want zo'n omheining dient niet louter voor schapen. Meestal wordt de omheining gebruikt voor kleine tot middelgrote dieren, zoals kippen, konijnen, ganzen, geiten, schapen en honden, en met een stukje extra gaas kunnen zelfs de allerkleinste dieren kunnen zich in de omheining uitleven. Ook zonder dieren zie je de omheining vaak, bijvoorbeeld als tuinomheining, vijveromranding of afsluiting in parken en bossen.

Een schapenomheining, of 'Frans hekwerk', oogt heel rustiek en landelijk, en is bovendien duurzaam en milieuvriendelijk. De meest voorkomende houtsoorten van een schapenomheining zijn namelijk kastanje en robinia, twee ecologische houtsoorten die geen behandeling hoeven en tot 25 jaar kunnen meegaan.

Paardenomheining: voor grote en kleine dieren

Een grotere en robuustere omheining is de paardenomheining. Die bestaat uit stevige opstaande palen die meestal zo'n 2 meter uit elkaar staan en met elkaar worden verbonden door twee of drie horizontale balken of planken, ook wel 'liggers' genoemd. Een paardenomheining is vooral geschikt voor grote dieren, zoals paarden of koeien, maar met een extra draad of gaas kunnen kleinere dieren er ook in vertoeven.

Een paardenomheining bestaat in allerlei houtsoorten. Zo is er de luxueuze, maar erg duurzame eik, het moderne tropische hardhout, het betaalbare en kwaliteitsvolle geïmpregneerd grenen, en het ecologische en robuuste Robinia. Naast de onderverdeling per houtsoort, bestaan paardenomheiningen ook in twee soorten uitvoeringen. Enerzijds zijn er de klassieke, recht gezaagde omheiningen met ronde of vierkante palen en liggers, en de 'post & rail'-omheining, die zijn naam ontleent aan de oude Engelse kasteelweides, waar robuuste omheiningen uit Robinia en kastanje werden gebruikt omdat ze zo stevig en duurzaam waren. De naam 'post & rail' betekent letterlijk 'paal en ligger' en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, omdat de planken gekloofd worden, en er op die manier even robuust en rustiek uitzien als toen.

Metalen omheining: voor alle dieren en mensen

Als het landelijke van een houten omheining jou minder ligt, dan kan je kiezen voor een stevige metalen omheining, die bovendien heel veel variatie en mogelijkheden biedt. Voor kleinere dieren is er bijvoorbeeld het kippengaas of de metalen schapendraad, een dunne draad met respectievelijk zeshoekige en rechthoekige gaten, die je kan plaatsen met houten weidepalen of in combinatie met een houten schapen- of paardenomheining. Zo garandeer je extra veiligheid of stevigheid voor zowel kleine als grote dieren, en voorkom je bovendien beschadiging door knagen. Verder is er de multifunctionele tennisdraad, een gevlochten omheining. Zoals die naam al prijsgeeft, kan je een 'tennisdraad' niet alleen gebruiken om dieren of tuinen te omheinen, maar ook recreatief plaatsen, bijvoorbeeld bij sportterreinen. Omdat een tennisdraad zo veerkrachtig is, wordt hij ook wel eens 'harmonicagaas' genoemd.

De stevigste oplossing in metaal is dan weer een draadpaneel, een harde omheining die net als de schapendraad rechthoekige gaten heeft, maar steviger en onbeweeglijk is. Een draadpaneel bestaat in verschillende varianten. Zo is er het 2D- of 3D-draadpaneel, met horizontale en verticale gelaste draden, en het jungle-draadpaneel, met verticale spijlen. Tot slot is dan de metalen prikkeldraad, die vaak bij een metalen of houten weideomheining wordt gespannen, als extra beveiliging voor dieren.

Conclusie

Samengevat zal je dus met een schapenomheining, paardenomheining of metalen omheining zeker een geschikte oplossing vinden om jouw grond af te bakenen. De schapenomheining geeft een mooie, landelijke uitstraling aan je tuin, weide of dierenpark voor kleinere dieren. Hij is bovendien makkelijk te plaatsen en is milieuvriendelijk. Een paardenomheining biedt dan weer een stevigere beveiliging voor grote dieren, maar in combinatie met een metalen draad zitten kleinere dieren ook veilig, en is de omheining een alternatief voor de schapenomheining. Dankzij de grote variëteit aan houtsoorten, kan een paardenomheining zowel een natuurlijke als strakke of luxueuze uitstraling krijgen. Een metalen omheining heeft eveneens veel mogelijkheden en is vrijwel onverwoestbaar. Hoewel hij er minder natuurlijk uitziet dan een houten omheining, kan je een metalen omheining een landelijk karakter geven door hem te plaatsen aan houten weidepalen, te laten begroeien met klimplanten of een haag, of er een decoratiemat aan te bevestigen. Voor ieder idee een omheining!

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Weide

Schapenomheining in hout of metaal?
Schapenomheining in hout of metaal?

Niets gaat boven wat wollige vriendjes in je tuin. Of heb jij liever kippen, cavia’s, alpaca’s, geiten, koeien, paarden of ezels? Welk dier je ook kiest voor in jouw tuin, iedereen heeft een stevige omheining nodig.

Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen
Tips om de juiste paardenafsluiting te kiezen

Wie graag een trotse hengst of merrie in de weide heeft staan, zal waarschijnlijk zoeken naar de juiste paardenomheining. Je snuffelt onze website af en al snel ontdek je alle mogelijke omheiningen. Er zijn echter zo veel verschillende opties wat betreft vorm, afwerking, houtsoort en bevestiging.

Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?
Welke weidepaal kies je het best voor jouw omheining?

Het maakt niet uit welk seizoen het is, koetjes en schapen in de weide zijn altijd een prachtig uitzicht. Kijk eens hoe ze van dat groene gras genieten en de eerste zonnestralen van de dag op hun huid laten schitteren. Maar wat nog belangrijker is voor het welzijn van je dieren, is een stevige omheining.

Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?
Houten schapenomheiningen: gezaagd of gekloven?

Er bestaan honderd-en-een manieren om je tuin of erf af te sluiten. Je kan kiezen voor een tuinafsluiting of vlechtscherm als je wat privacy wil, maar ook met een omheining kan je je tuin, weide of terrein op een mooie en praktische manier afbakenen. Een van de meest gebruikte omheiningen is een schapenomheining.

Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?
Welke paardenomheining heeft de langste levensduur?

Heb je nood aan een nieuwe omheining om je paarden veilig achter te laten grazen? Er zijn tegenwoordig talloze opties beschikbaar in allerlei diverse uitvoeringen. Maar welke houtsoort gaat nu precies het langste mee om zo optimaal van de afsluiting te kunnen genieten?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving