Inleiding

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren. Decoratiematten bestaan doorgaans uit fijne takjes van planten of bomen die worden samengebonden met een draad en zo een mat vormen. Een van de duurzaamste decoratiematten is de heidemat, of ook wel bekend onder de naam ericamatLees er alles over hieronder.

Heidemat van 1 centimeter:
  • Meest budgetvriendelijke matten.
  • Lagere duurzaamheid.
  • Ideaal om de doorkijk iets te verminderen.
Bekijk alle 1 centimeter heidematten
Heidemat van 2 centimeter:
  • Hogere privacy.
  • Meer heidetakken in elke mat.
  • Je kan wel nog schaduwen door de mat zien.
Bekijk alle 2 centimeter heidematten
Heidemat van 3 centimeter:
  • Al redelijk dik.
  • Meer privacy en minder doorkijk.
  • Goede prijs-kwaliteit.
Bekijk alle 3 centimeter heidematten
Heidemat van 4 centimeter:
  • Optimale privacy.
  • De dikste matten in het assortiment.
  • Heel zichtdicht.
  • Blijven langer meegaan door de hoge dikte.
Bekijk alle 4 centimeter heidematten

Video en checklist

De belangrijkste kenmerken:
  1. Meer afzondering en privacy in de tuin.
  2. Verhoog de natuurlijke sfeer aan je tuinafsluiting.
  3. Mogelijkheid tot begroeiing van klimop.
  4. Snel en makkelijk te plaatsen.
  5. Meerdere diktes en afmetingen.

Waar zijn de ericamatten uit gemaakt?

Wat heeft die mat dan met mijn tante Erica te maken? Gelukkig helemaal niets! Een ericamat wordt namelijk gemaakt van takjes van de heide of dophei. De Latijnse benaming voor de planten van de heidefamilie is Ericaceae, dat op zijn beurt afkomstig is van het Griekse ereikē, oftewel ‘heideveld’. Die benaming is in de volksmond blijven hangen als erica, waardoor je vaak ook ‘ericaplant’ hoort als alternatieve benaming voor de hei, dophei of boomheide. Een ericaplant is een lage struik met lange takken die een beetje doen denken aan die van een kerstboom, met bovenaan de takken veelkleurige bloemen met rode, roze of witte tinten, afhankelijk van het type erica. Naast het gebruik als borderplantje of beplanting van hellingen, worden ericaplanten ook gebruikt en hergebruikt voor decoratiematten. Als je de fijne takjes van de ericaplant naast elkaar legt en samenbindt, dan krijg je een erg mooi, donkerbruin geheel. Dat heet dan een heidemat of ericamat.

Wat hebben heidematten te bieden?

De belangrijkste functie van die heidematjes is het verhogen van de privacy in de tuin of buitenruimte. Zo kan je een mat op een eenvoudige manier tegen een bestaande omheining van bijvoorbeeld draad of gaas hangen. Het geeft je meteen een gevoel van veiligheid en privacy, zonder dat je jarenlang op een groeiende haag of struik moet wachten. Zelfs je metalen schuifpoort kan je makkelijk bekleden met een heidematje. Weg met die glurende buren! Ook als je geen last hebt van loerende voorbijgangers, kunnen heidematten echter iets voor jou zijn. Ze zijn namelijk ook mooi om een bestaande schutting van bijvoorbeeld beton of stenen aan te kleden. Zo heb je meteen een warmer gevoel in jouw tuin.

Zo veel soorten en gewichten!

Heidematten bestaan in veel verschillende vormen, afmetingen en gewichten. Daardoor vind je online en offline een gigantisch aanbod met heel uiteenlopende prijzen. Het is belangrijk om daarbij altijd de kwaliteit en levensduur in acht te houden, want die verhoudt zich vaak recht evenredig tot de prijs. De kwaliteit van een heidemat hangt vaak af van de dikte. Grofweg kunnen we ze verdelen in vier veelvoorkomende diktes, waarbij de dikste meestal de duurzaamste en meest kwaliteitsvolle is.

Matten van 1 tot 2 centimeter dik

Heidematten van 1 cm dik zijn een goedkope en snelle oplossing voor privacy of decoratie in je tuin of erf. Zo’n matjes zijn relatief dun, waardoor ze niet 100 % zichtdicht zijn. Als de buren dus willen, kunnen ze nog steeds een glimp van je tuin opvangen. Dunne heidematjes zijn dan ook ideaal om te laten begroeien met klimplanten en wilde bloemen. Dat geeft een unieke en landelijke charme, en natuurlijk een beetje extra privacy.

Als je liever wat veiliger en meer privé in je tuin zit, dan kan je gaan voor de middelmatige dikte van matten, van zo’n 2 cm dik. Door zo’n matje kan je nog steeds een beetje kijken, maar alleen als je je ogen erg samenknijpt. Het is bovendien logisch dat een heidemat van die dikte iets langer meegaat dan een mat van 1 cm dik. Net zoals die laatste, zijn de matten van 2 cm ook ideaal om te laten begroeien met klimop of andere klimplanten.

En een mat van 3 tot 4 centimeter dik?

Ericamatten van 3 cm zijn voor jouw privacy dan weer een stuk beter. Door zo’n matten kan je niet of amper kijken. Door de grote dikte en hoeveelheid aan takjes zijn 3 cm dikke matten echter wel een stuk zwaarder dan de dunnere varianten. Daarmee moet je rekening houden wanneer je de matten plaatst. De bestaande schutting of draadomheining moet stevig genoeg zijn of bijvoorbeeld een bovenbuis hebben.

Als laatste bestaan er ook ericamatten van 4 cm dik. Dat is de zwaarste en stevigste variant van allemaal. Omdat ze gemaakt worden van Spaanse heideplanten, of ook wel de Erica aragonensis en Erica australis. Die Spaanse soorten zijn erg stevig en winterhard, waardoor de matten die eruit voortkomen ook van erg hoge kwaliteit zijn. Door de grote dichtheid van de takjes zijn Spaanse heidematten bovendien 100% zichtdicht en bieden ze dus een perfecte privacy.

De perfecte afsluiter!

De takjes van alle soorten heidematten, hoe dik ook, zitten steeds erg goed samengebonden met gegalvaniseerde ijzerdraad, die perfect gecamoufleerd zit tussen de donkerbruine takken. Welke dikte of soort je dus verkiest voor jouw tuin of woning, met een heidemat ben je altijd zeker van vele jaren decoratieplezier. En die buren en voorbijgangers? Daar heb je dus geen last meer van!

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving