Inleiding

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Tuinwand:
 • Strak en clean.
 • Geen onderbreking door palen.
 • Meer creativiteit in afwerking.
 • Kies zelf jouw houtsoort en verband!
Bekijk alle tuinwanden
Plankenscherm:
 • Gemakkelijk en zeer snel om te plaatsen.
 • Beschikbaar in verschillende houtsoorten.
 • Perfect in combinatie met gleufpalen.
 • Brengt een mooie structuur in de tuin.
Bekijk alle plankenschermen

Visual en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Een tuinwand straalt klasse uit en is heel strak.
 2. Plankenschermen kan je combineren met verschillende gleufpalen.
 3. Met een tuinwand heb je meer vrijheid in afwerking.
 4. Kies zelf jouw verband bij een tuinwand.
 5. Of kies jij liever een tuinscherm?

Een tuinwand biedt heel veel keuze en creativiteit

Over het algemeen wordt een tuinwand als een bijzonder strakke en moderne tuinafsluiting gezien. Het is namelijk een schuttingsysteem waarbij de beplanking niet onderbroken wordt door zichtbare palen. De staken worden met een tussenafstand van 75 cm à 1 meter van mekaar geplaatst naar gelang de houtsoort. De bekleding wordt aan de voorzijde van de palen geplaatst en creëert op die manier één doorlopend geheel. De juiste tussenafstand tussen de palen is zeer belangrijk bij een wand. Dit waarborgt de stevigheid en sterkte van de constructie en beperkt ook enorm de mogelijkheid tot leven van het hout.

Wat de afwerking betreft, heb je als doe-het-zelver met een tuinwand volledig vrij spel. Je kan kiezen om de beplanking in wildverband naar eigen wens in te delen. Je kan bovendien het profiel en de houtsoort gebruiken waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wil je werken met een lijn- en schaduwspel of meer reliëf creëren dan bij een gewone planchet? Dan kan je ook gewoon kiezen voor een dubbel, triple of quattro blokprofiel. De planken kunnen eveneens zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd. Wanneer je verticaal wenst te bekleden, hou je best wel rekening met een extra lattenstructuur om de bekleding aan te bevestigen. Verder kan je met een wand ook de keuze maken tussen een open of gesloten systeem. Bij een open systeem kies je ervoor om te werken met een voeg tussen de latten of parallellogrammen. Een gesloten systeem is volledig afgesloten dankzij de tand- en groefverbindingen.

Een plankenscherm biedt eenvoud en structuur

Een plankenscherm is in de meeste ogen net dat tikkeltje klassieker dan een tuinwand en kennen we allemaal. De planken worden door gleufpalen onderbroken en iedere plank wordt in een passende gleuf geschoven. Als een puzzelstukje vallen ze in mekaar met de planken onder en boven. Dankzij de eenvoud in deze constructie valt een plankenscherm gemakkelijk zelf te plaatsen. Doordat gleufpalen meestal standaardbreedtes hebben van 21 mm, 30 mm of 48 mm is de keuzewaaier bij de beplanking net iets kleiner. Wat de gleufpalen betreft, heb je wel een ruime keuze tussen betonpalen, aluminium palen en houten palen. Bij betonpalen heb je ook het voordeel dat er een gepaste gleuf is voorzien om de betonplaat tussen te bevestigen.

Zijn er nog andere opties?

Naast de tuinwand of het plankenscherm zou je ook kunnen opteren voor een derde optie: kant-en-klare tuinschermpanelen. Deze kunnen in de meeste gevallen op beide wijzen gemonteerd worden. Hiermee kan je dus eigenlijk nog alle kanten uit.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving