Inleiding

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood. Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken, wat ervoor zorgt dat de ene beter is dan de andere. Wij nemen de proef op de som en vergelijken de houtsoorten met elkaar.

Geïmpregneerd grenen:
 • Behandeld hout voor meer duurzaamheid.
 • Een budgetvriendelijke oplossing.
 • Landelijke uitstraling.
 • Groene schijn zal uiteindelijk verdwijnen.
Bekijk alle grenen tuinschermen
Lariks:
 • Iets duurzamer dan grenenhout.
 • Een luxe uitstraling als eik.
 • Iets duurder dan grenenhout, maar wel nog betaalbaar.
 • Kan uit Europa of uit Siberië komen.
Bekijk alle lariks tuinschermen
Thermowood:
 • Hout behandeld met hitte.
 • Verhoogde duurzaamheid, tot klasse 1.
 • Mooie, zongebruinde kleur.
 • Duurder prijskaartje.
Bekijk alle thermowood tuinschermen

Visual en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Geïmpregneerd grenen is behandeld voor meer duurzaamheid.
 2. Klussers met een krap budget kiezen best voor geïmpregneerd grenen.
 3. Lariks heeft een luxe uitstraling als eik.
 4. Thermowood is de onvervalste topper.
 5. Thermowood is met hitte behandeld voor een hogere duurzaamheid.

Geïmpregneerd grenen: budgetoplossing voor degelijke kwaliteit

Grenen dat onder druk geïmpregneerd is, heeft een duurzaamheidskuur verkregen. Met andere woorden: deze behandeling zorgt ervoor dat het hout opgewaardeerd wordt. De stabiliteit verhoogt hierbij ook zienderogen, maar toch kan het hout in staat zijn om nog wat uit te zetten. Hou er dus rekening mee dat uitzettingsverschijnselen onder invloed van het weer mogelijk zijn (behalve op de kopse kanten). Waar het schoentje knelt voor sommigen, is de levensduur in contact met grond en aarde. Een paal uit geïmpregneerd grenen gaat ongeveer 15 jaar mee in contact met grond en aarde. Maar dat hoeft geen obstakel te zijn, want je kan ook kiezen voor een paal uit beton of aluminium. Geïmpregneerd grenenhout is een budgetoplossing, net omdat de levensduur van het hout in die omstandigheden beperkter is. Al bij al is deze houtsoort op het gebied van prijs en kwaliteit uitstekend. En geen nood, de groene kleur verdwijnt na een tijdje onder invloed van het weer.

Lariks: billijk alternatief voor eik

Een heel pak duurzamer is lariks, die tot de lorkenfamilie behoort. Lariks is een half harde houtsoort en een tikkeltje stabieler dan geïmpregneerd grenen. Let wel: er is een verschil tussen Europees en Siberisch lariks. De Siberische variant is een tikkeltje stabieler, maar ook wel iets duurder. Algemeen gezien is lariks een houtsoort die perfect is als alternatief voor het soms eerder prijzige eik. Fijn aan deze houtsoort is dat het de luxe van eik tracht te benaderen. Lariks wordt geen extra behandeling toebedeeld, wat het een ecologische toepassing maakt. Maar vergis je niet, het blijft Europees hout en dat betekent nog steeds dat er een bepaalde hoeveelheid aan nervositeit binnenin het hout heerst. Qua prijs is deze houtsoort maar een heel klein beetje duurder dan geïmpregneerd grenen, wat ervoor zorgt dat lariks een zeer interessante houtsoort is.

Thermowood: je betaalt voor het neusje van de zalm

Dubbel zo duur als geïmpregneerd grenen is thermowood. Maar qua stabiliteit en duurzaamheid (klasse 1-2) is deze houtsoort een onvervalste topper. Dat komt door de ecologische hittebehandeling die het hout onderging. Deze stoombehandeling zorgt ervoor dat het bacteriële leven in het hout volledig verdwijnt. Het gevolg? Een ontzettend vormvaste plank met een prachtig warme, donkerbruine kleur die de perfectie benadert. Je betaalt dus net iets meer voor thermowood, maar je krijgt er nadien wel alle voordelen bij. Kortom, de vormvaste (en weliswaar iets prijzigere) houtsoort die garant staat voor schuttingen die je langdurig kan gebruiken.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving