Inleiding

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium. Maar wist je dat er ook zo veel toepassingen zijn voor de tuin? Denk dan maar aan tuinmeubilair, stabilisatieprofielen, raamkozijnen, palen, accessoires voor bijgebouwen, en zo voort. Laten we even de populariteit van dit materiaal in de tuin verder bekijken. Daarna overlopen we ook even de onderlinge verschillen in kwaliteit tussen verschillende aluminium palen.

Aluminium palen:
 • Heel lichte palen, dus gemakkelijk te plaatsen.
 • Mooi contrast met het hout.
 • Grote stevigheid om jouw tuinscherm recht te houden.
 • Bijzonder duurzaam, ook in contact met vochtige grond.
Bekijk alle aluminium palen
Aluminium afwerkingsprofielen:
 • Werken de boven- en onderkant van je scherm mooi af.
 • Houden alles mooi op zijn plaats.
 • Geven een mooi contrast tussen het hout en het vlakke metaal.
 • Beschermen de onderste planken tegen rotting en vuil.
Bekijk alle aluminium profielen

Video en checklist

De belangrijkste voordelen:
 1. Een stijlvol contrast tussen aluminium en hout in een tuinscherm.
 2. Aluminium duurzamer en lichter als paal.
 3. Prijs van aluminiumpalen afhankelijk van de dikte, lengte en de interne verstevigingen.
 4. Aluminium verkleurt of vervaagt niet.
 5. Afwerkingsprofielen voor een moderne toets.

Wat zijn de voordelen van aluminium?

Veel mensen kennen al de vele voordelen van aluminium, zoals het lichte gewicht, de lage prijs en de onderhoudsvriendelijkheid. Daarom zijn er heel wat mensen fan van aluminium in tuintoepassingen. Aluminium gaat heel lang mee, omdat het bestand is tegen roest en resistent is tegen zonlicht en vocht. Het is bovendien waterdicht, wat extra interessant is voor afwerkingsprofielen voor jouw tuinscherm. Maar het staat ook geweldig chic in combinatie met hout, zeker bij jouw tuinwand of plankenscherm. De veelheid aan kleuren waarin aluminium beschikbaar is, maakt dit het perfecte materiaal voor elke stijl.

Bovendien is aluminium ook nog milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord. Dat komt niet alleen door de verbazingwekkend lange levensduur, maar vooral omdat het volledig recyclebaar materiaal is. Zelfs het herwerkingsproces kost weinig energie.

Welke soorten aluminium bestaan er?

We kunnen een onderscheid maken tussen brut aluminium en behandeld aluminium. Niet elk type kan namelijk buiten worden gebruikt.

Brut aluminium is onbehandeld metaal, zonder een laagje beschermende coating. In theorie kan je deze wel buiten toepassen, al zien we zien het brut aluminium in de praktijk toch meer bij binnengebruik. Door de blootstelling aan zuurstof komt er namelijk op natuurlijke wijze een oxidelaagje vrij. Dat extra laagje beschermt het aluminium tegen krassen, water of vocht en andere invloeden van buitenaf. Toch zijn er nog tal van negatieve invloeden die de duurzaamheid van het onbehandelde aluminium teniet doen: chloor, zout, andere metalen, bepaalde zuren of vuil.

Behandeld aluminium is daarentegen extra beschermd door een laagje anodische oxidatie. Hierdoor is het beter bestand tegen alle invloeden en daardoor beter geschikt voor buiten. Alle palen en afwerkingsprofielen uit ons assortiment zijn gemaakt uit behandeld aluminium.


Waarom kiezen voor aluminium palen?

Voor ons zijn er vier grote voordelen aan het gebruik van aluminiumpalen, in vergelijking met andere palen.
Ten eerste is er het gewicht. Dankzij het lichtere gewicht, zijn ze makkelijker te vervoeren en te plaatsen. Zeker als je vergelijkt met een zware betonpaal.

Ten tweede is er de uitmuntende duurzaamheid. Een aluminium paal gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld een houten exemplaar. Hout vraagt soms ook om een behandeling of onderhoud om er lang van te kunnen genieten. Aluminium is echter volledig onderhoudsvrij en er is, naast de coating bij de productie, geen nood aan extra verduurzamingsmiddelen.

Als derde puntje moeten we natuurlijk ook even de kleur bespreken. Daar waar hout een heel naturelle uitstraling heeft en na verloop van tijd gelijkmatig zal vergrijzen, zal aluminium mooi zijn kleur behouden. Het zal dus niet gaan vervagen of verkleuren. Het is net die combinatie van het kleurvaste aluminium met de natuurlijke kleur van hout, die een heel mooi contrast oplevert.

Ten slotte bekijken we de prijs van deze palen. In ons assortiment hebben we drie verschillende soorten aluminiumpalen, met elk een ander prijsniveau. Het is vooral het gewicht van de palen die de prijs bepaalt. Dat is namelijk afhankelijk van drie verschillende factoren: de dikte van het gebruikte aluminiumprofiel, de verstevigingen binnenin (namelijk een of twee verstevigingen) en de lengte van de paal. Deze drie kenmerken zorgen voor een andere kwaliteit en dus ook voor een andere prijs.

En wat zijn aluminium afwerkingsprofielen?

Om onze houten tuinwand tot in de puntjes af te werken en extra te beschermen, kunnen we de boven- en onderkant ook voorzien van een afwerkingsprofiel. Dat zijn latjes uit aluminium die je over het hout schuift. Op die manier beschermen ze jouw project extra tegen vocht. Je versterkt ook het stijlvolle contrast tussen het aluminium en de houten bekleding. Je kunt ze installeren bovenop een klassiek vast tuinpaneel of op een plankenscherm, maar zelfs bij een vlakke, doorlopende houten tuinwand waar geen palen zichtbaar zijn kunnen ze voor een strakke meerwaarde zorgen.


Aluminium: echt topmateriaal!

Zoals je kan zien biedt aluminium echt veel voordelen voor jouw tuinproject, van een lichte en stevige paal tot een stijlvol afwerkingsprofiel voor jouw omheining. Ben je toch niet helemaal zeker welke palen je best kiest? In de showroom staan alle mogelijke palen en profielen mooi uitgestald en kijken we samen naar welke van deze aluminiumproducten het best combineerbaar is met jouw project. Een ding is zeker: met aluminium hoef je je geen zorgen te maken over een stevig en prachtig project.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving