Inleiding

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin. Maar wist je dat je ook vlechtschermen kunt kopen met halfronde takken? Zo kan je kiezen uit kastanje, hazelaar of robinia. Deze schermen bieden niet alleen een schitterende tuinafsluiting, maar ze hebben ook een stoere en robuuste uitstraling. Deze dikkere, halfronde takken hebben bovendien voordelen op vlak van duurzaamheid en prijs. Laten we even het uiterlijk, de duurzaamheid en het prijskaartje met elkaar vergelijken.

Hazelaar:
 • Hout van Europese afkomst.
 • Rechtere takken.
 • Meer privacy.
 • Minst duurzaam.
 • Heel budgetvriendelijk.
Bekijk alle hazelaarschermen
Robinia:
 • Europees hardhout.
 • Krommere takken.
 • Iets minder privacy.
 • Meest duurzaam.
 • Ook heel budgetvriendelijk.
Bekijk alle robiniaschermen

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Hazelaar en kastanje hebben mooie rechte takken, voor optimale privacy.
 2. Robinia heeft meer ruwe takken, waardoor ze minder goed aansluiten in het scherm.
 3. Robinia is de duurzaamste houtsoort van de drie.
 4. Door de lagere loonkosten zijn robinia en hazelaar de goedkopere alternatieven.
 5. Wij zijn het meest fan van twee houtsoorten in het bijzonder.

De uiterlijke gelijkenissen en verschillen

Wat betreft het uiterlijk zijn er gelijkenissen, maar vooral een groot verschil. Om deze takken te verwerken in gevlochten tuinschermen, schillen we de takken om ze te ontdoen van de schors. Het resultaat is dat we de naturelle, lichte goudgele kleur van het hout te zien krijgen. Dan is het moeilijk om de drie houtsoorten nog van elkaar te onderscheiden, aangezien er in kleur bijna geen enkel verschil is. De kleur zal na verloop van tijd natuurlijk gaan vergrijzen door verschillende weersomstandigheden, waardoor het verschil tussen de houtsoorten zeker niet meer opvalt.

Als we de vorm van de takken beter bekijken, dan merken we toch een verschil op, vooral tussen hazelaar en kastanje enerzijds en robinia anderzijds. Kastanje en hazelaar groeien meestal heel mooi recht, waardoor ook de takken in het vlechtscherm bijna kaarsrecht zijn. Op die manier sluiten ze goed aan in het scherm en krijg je een schutting die vrij gesloten is. Dit geeft grote voordelen naar privacy toe.
Kijken we naar de takken van robinia, dan zien we meer een organische en ruwe vorm. Dit heeft als gevolg dat de takken net een tikkeltje minder goed aansluiten en wat meer doorkijk toelaten. Dit zorgt wel voor een heel naturelle, robuuste uitstraling.

Welke punten delen we dan uit? We merken dat de meeste van de doe-het-zelvers een gesloten tuinscherm verkiezen. Daarom geven we de gesloten hazelaar- en kastanjeschermen drie punten, en de ruwere en open robiniaschermen twee punten.


Welke schermen zijn het duurzaamst?

Vervolgens moeten we ook even de duurzaamheid van alle schermen toelichten. De logische redenering zou daar zijn: hazelaar het minst, kastanje matig en robinia het meest duurzaam. Zo zou robinia dus automatisch als winnaar uit de bus komen.

We halen er echter nog een tweede belangrijk criterium voor de duurzaamheid bij: de leeftijd van de gebruikte takken. Bij de hazelaarschermen met ronde takken werken we met jong hout, terwijl we bij de schermen met halfronde takken vaak hout van 10-15 jaar oud gebruiken. Dat heeft een positieve invloed op de duurzaamheid, waardoor het bijna evenwaardig is als de modellen uit kastanje en robinia.

Toch zijn kastanje en robinia de duurzaamste houtsoorten en geven we die maar al te graag drie punten op vlak van duurzaamheid. Omdat de duurzaamheid van hazelaar toch afhankelijk is van de leeftijd van de takken, geven we deze versie twee punten. Maar in theorie zou ook hazelaar drie punten mogen verdienen.


Welke gevlochten tuinschermen zijn het goedkoopst?

Ten slotte hebben we het ook even over de prijsverschillen tussen de drie houtsoorten. Wat opvalt is dat kastanje hier het duurste prijskaartje heeft. Dit heeft vooral te maken heeft met het groeigebied van de kastanje en de verwerking van het hout. Wij halen dit type schermen uit Frankrijk en Engeland, waar de loonkosten voor elk scherm hoger liggen. Dit is dus de grootste reden voor de duurdere schermen.

Hazelaar- en robiniaschermen daarentegen hebben een goedkoper prijskaartje, wat opnieuw te maken heeft met de groei- en verwerkingsgebieden van deze houtsoorten. Daar liggen de loonkosten veel lager.

Als we punten moeten uitdelen aan de vlechtschermen op basis van prijs, krijgt de goedkoopste de hoogste score. Hazelaar en robinia krijgen dus drie punten en kastanje twee punten.

Welke houtsoort is het beste voor jouw vlechtscherm?

Nu we deze drie aspecten hebben vergeleken, wat is dan de eindstand? Wel, alle drie de tuinschermen kregen in totaal een score van acht op negen! Elke houtsoort heeft dus een evenwaardige score, omdat elke scherm wel unieke kenmerken heeft die de andere niet hebben.

Om jouw keuze toch iets makkelijker te maken, beperken we ons tot twee houtsoorten in het assortiment van EXZO. Zo hebben we wel robinia en hazelaarschermen, maar laten we kastanje eruit. Hazelaarschermen zijn qua prijs heel interessant, zijn voldoende duurzaam en sluiten heel mooi aan voor optimale privacy. Daarnaast zijn we ook grote fan van robinia vlechtschermen, door hun natuurlijke, robuuste, charmante uiterlijk in combinatie met de gigantische duurzaamheid.

Ben je nog niet helemaal overtuigd van deze gevlochten schermen? Of weet je niet welke te kiezen? Kom dan gerust eens langs in onze showroom. Daar hebben we zowel hazelaar- als robiniaschermen uitgestald staan en je kan ze zelf komen bekijken. Ook gevlochten schermen met ronde takken staan daar te pronken. We bespreken heel graag jouw project zodat je binnenkort trots kan zijn op jouw werk.

Om toch alles even op een rijtje te zetten, vatten we het graag even samen in een tabel:

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving