Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Inleiding

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin? Raak je een beetje verdwaald in het grote aanbod bestaande schuttingen? Wij maken je wegwijs in de meest voorkomende soorten tuinafsluitingen. We onderscheiden vijf categorieën tuinafsluitingen: het tuinscherm, het plankenscherm, de tuinwand, het vlechtscherm en de decoratiemat.

Visual en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Een tuinscherm zijn kant-en-klare panelen die je tegen palen bevestigt.
  2. Een plankenscherm bestaat uit individuele planken in gleufpalen.
  3. Bij een tuinwand lopen de planken mooi door en zitten de palen verstopt.
  4. Een vlechtscherm bestaat uit gevlochten hazelaar of wilgentakken.
  5. Een decoratiemat is vooral ter versiering van een draadafsluiting, bijvoorbeeld een heidemat.
  6. houd vooral rekening met het materiaal, de duurzaamheid, de uitstraling en natuurlijk jouw eigen smaak!

Een tuinscherm

Een tuinscherm is een kant-en-klare constructie opgebouwd uit horizontale planken, ondersteund door verticale steunplanken, of omgekeerd. Zo wordt een stevig scherm bekomen van een kleine twee meter hoog en breed. Je plaatst de schermen naast elkaar en bevestigt ze aan elkaar door middel van palen van hardhout, beton of aluminium die in de grond zitten. Zo krijg je een volledig en uiterst stevig tuinscherm. De houtsoort van tuinschermen varieert van Europees hout, zoals lariks of robinia, tot tropisch of thermisch behandeld hout. Tuinschermen bestaan bovendien ook in composiet, een combinatie van hout en kunststof, in aluminium of in beton. Je kan de houtsoort of het materiaal van je tuinscherm kiezen op basis van de duurzaamheid, de aanblik en je budget.

Een plankenscherm

Een beetje gelijkaardig aan het tuinscherm is het plankenscherm. Dat bestaat uit horizontale planken die op elkaar worden gestapeld en dankzij een tand-groefverbinding perfect in elkaar passen. Zo'n planken worden ook wel blokhutplanken genoemd, omdat ze ook worden gebruikt voor gevelbekleding. Net zoals bij een tuinscherm worden de planken van een plankenscherm aan elkaar gezet met houten, aluminium of betonnen palen, maar deze keer met een gleuf, waar de planken in schuiven. Een plankenscherm bestaat ook in verschillende houtsoorten en materialen, en bovendien kan je ook kiezen voor reliëf, met planken met een dubbel blokprofiel.

Een tuinwand

Als je liever een doorlopende en vlakke afsluiting hebt, dan ga je het best voor een tuinwand. Die bestaat niet uit afzonderlijke schermen, maar is een geheel van planken over de gehele lengte van de afsluiting. Je ziet daarbij vaak de planken in wildverband: willekeurig en zonder patroon. Een tuinwand heeft ook ondersteunende palen in de grond, maar aan de achterzijde van de planken. In tegenstelling tot een tuinscherm en een plankenscherm worden de planken van een tuinwand dus niet onderbroken en dat geeft een strakke en moderne indruk.

Een vlechtscherm

De creatiefste oplossing voor een tuinafsluiting is een vlechtscherm. Dat bestaat uit fijne takken die tussen houten latten worden geweven, als het ware gevlochten. Vlechtschermen hebben een rustiek en speels uiterlijk en landelijk karakter. Door de vele varianten passen ze in iedere tuin. Zo bestaan er bijvoorbeeld schermen van fijne wilgentakjes, iets dikkere hazelaartakken, of grove halfronde robinialatten. Voor elk wat wils dus. Bovendien kan je vlechtschermen makkelijk zelf vlechten.

Een decoratiemat

Heb je al een metalen omheining, en wil je die liever niet helemaal vervangen door een tuinscherm of tuinwand? Of heb je geen zin om jaren te wachten tot je haag dichtgegroeid is? Dan is een decoratiemat een goede oplossing! Zo'n mat wordt bevestigd aan een bestaande muur of draadomheining en zorgt zo meteen voor meer privacy of een mooier uitzicht. Decoratiematjes worden dikwijls gemaakt uit takjes, zoals van de heideplant of de wilg, maar ook van boomschors, bamboe en riet. Decoratiematten zijn een budgetvriendelijke oplossing en je kan ze bovendien makkelijk zelf plaatsen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving