Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Inleiding

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht. Er is zo veel variatie in afmetingen, het kader en of je de takken horizontaal of verticaal laat lopen. In dit blogbericht vergelijken we schermen gemaakt uit hazelaartakken met die uit wilgentakken. We hebben ook een aantal gouden tips voor jullie, dus lees snel door!

Hazelaar:
 • Zijn voorzien van een rond kader.
 • Duurzaamheid hangt af van de dikte van de takken.
 • Ronde palen passen hier het best bij.
Bekijk alle hazelaarschermen
Wilgen:
 • Ook voorzien van een metalenkader.
 • Meestal iets dunnere takken.
 • Past goed met vierkante palen.
Bekijk alle wilgenschermen

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Duurzaamheid afhankelijk van dikte van de takken.
 2. Hazelaartakken zijn groen tot rood, maar vergrijzen ook.
 3. Hazelaarschermen hebben een rond kader.
 4. Wilgenschermen hebben verschillende kaders.
 5. Gebruik ronde of vierkante palen.

De duurzaamheid van de schermen

Algemeen kunnen we stellen dat zowel hazelaar- als wilgenschermen een gelijkaardige duurzaamheid hebben. De duurzaamheid van elk scherm hangt echter af van de dikte van de gebruikte takken. Zowel hazelaarschermen als wilgenschermen zijn gemaakt van gevlochten wilgen- of hazelaartakken. Een takje van een centimeter zal uiteraard minder lang meegaan dan takken van twee centimeter. Hazelaartakken zijn over het algemeen wel iets dikker dan wilg. Deze takken gaan niet rotten, maar door de droogte krijgen ze een bepaalde broosheid, waardoor er na verloop van tijd een takje kan breken. Algemeen kunnen we stellen dat deze hazelaar- en wilgenschermen na ongeveer tien jaar hun beste tijd wel gehad hebben. Maar niemand kiest deze houten schermen voor hun duurzaamheid, anders kunnen we even goed gaan voor betonschermen. De meeste mensen kiezen voor deze schermen voor de landelijke uitstraling.

Welke schermen kies ik?

Zoals eerder aangehaald kan er veel variatie zijn tussen verschillende schermen. We gaan even het uiterlijk van de beide schermen nader bekijken. Hierbij zijn drie verschillende factoren belangrijk: de kleur, het kader rond de schermen en welke palen we kunnen gebruiken voor de plaatsing.

Kleur

Als we naar de kleur van de takken kijken, dan merken we dat wilgentakken een groene tot rode kleur hebben. Uiteindelijk worden ze wel bruin en na vele jaren ook grijs. Hetzelfde geldt voor hazelaar: die zijn in het begin bruin en vergrijzen later ook. Op dat gebied is er dus weinig verschil tussen de beide schermen.

Het kader

Elk kader geeft een verschillende uitstraling aan jouw scherm. Bij hazelaar wordt er meestal gebruik gemaakt van natuurlijke, ronde hazelaartakken waarmee het kader alle takken mooi samenhoudt. Dit creëert een heel naturel uiterlijk, dat zowel past binnen een landelijk of een moderne stijl. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar met een strak eiken kader.

Bij wilgenschermen is er meer variatie: een zware, houten omkadering, of twee laten onder- en bovenaan het scherm, of soms een ijzeren, zwart gelakt kader. Elk type heeft zijn eigen uiterlijk, de ene keer wat natureller, de andere keer wat moderner, of robuuster, of stoerder. Dus voor elk wat wils, afhankelijk van jouw wensen.

Hoe plaats ik mijn schermen?

Welk scherm je ook kiest, voor een sterke bevestiging zal je gebruik maken van palen. Meestal plaatsen we de palen tussen de schermen, waar ze dan met schroeven zijdelings worden bevestigd. Hierdoor valt wel meer op dat jouw afscherming bestaat uit verschillende schermen. Wil je niet dat de palen zichtbaar zijn? Dan kan ze je plaatsen achter de schermen. Hiermee wordt de lengte van de takken ook benadrukt en lijkt het alsof alle takken doorlopen. Vooraleer je de schroeven in de schermen en palen bevestigd, vergeet dan zeker niet voor te boren om splijten te voorkomen.

Daarnaast kunnen we een keuze maken tussen ronde en vierkante palen. Hiervoor kijken we best naar de vorm van het kader. Als er daar wordt gewerkt met vierkante of rechthoekige vormen zoals een recht, stoer kader zoals bij wilg, dan adviseren we een rechthoekige paal. Die zijn meestal uit hardhout gemaakt. Hazelaarschermen zijn zeer mooi in combinatie met een ronde paal uit kastanje, omdat het ronde kader dan beter past bij het ruwe en landelijke uiterlijk van de ronde palen.

Ten slotte hoef je je geen zorgen te maken over stabilisé of beton bij het zetten van de palen: je kan ze rechtstreeks in de grond plaatsen, liefst 60 tot 70 centimeter diep.

Conclusie

Zoals je kan zien, zijn er een aantal gelijkenissen en verschillen tussen hazelaar- en wilgenschermen. De duurzaamheid hangt vooral af van de dikte van de takken, waarbij hazelaar vaak iets dikker is dan wilg. De kleur verschilt niet veel, maar wat betreft het kader dat alle takken samenhoudt zijn er wel een aantal verschillen. Hazelaar komt altijd met een mooi afgrond kader, terwijl kaders van wilgenschermen vaker strak zijn. Bij het plaatsen van de schermen in jouw tuin kan je ten slotte kiezen uit vierkante hardhouten palen, of ronde palen uit kastanje.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn dan kan je alle schermen komen bekijken in onze showroom in Aalter. We bespreken hier graag ook jouw project en mocht je nog vragen hebben, dan mag je ons altijd mailen of bellen. En wie weet kan ook jij binnenkort trots zijn op jouw werk.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!
Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving