Halfronde of bezaagde vlechtschermen in robinia? De vergelijking!

Inleiding

Het hout van de robinia is erg duurzaam en wordt soms 'het tropische hardhout van Europa' genoemd. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding, constructiehout, en omheiningen van tuinen en weides. Een van de mooiste toepassingen van robiniahout zijn vlechtschermen. Wij geven je hieronder de eigenschappen en kenmerken van twee verschillende vlechtschermen in robinia en helpen je zo op weg met je keuze.

Halfronde vlechtschermen:
  • Natuurlijke charme.
  • Bevat spinthout en splinters.
  • Elk scherm is uniek.
Bekijk alle halfronde robiniaschermen
Bezaagde vlechtschermen:
  • Strakkere uitstraling.
  • Mooiere afwerking.
  • Minder doorkijk.
Bekijk alle bezaagde robiniaschermen

Video en checklist

De belangrijkste kenmerken:
  1. Duurzaamheidsklasse 1.
  2. Bezaagde latten sluiten mooi op elkaar aan.
  3. Naturelle en robuuste uitstraling.
  4. Uiterst strak en sterk hout voor jouw tuinafsluiting.

Waar komt robinia vandaan?

De robinia is een snelgroeiende boomsoort die in Europa veelvuldig voorkomt. Oorspronkelijk groeide de robinia alleen in de Verenigde Staten, tot de botanist Jean Robin in de 17e eeuw de boom meebracht naar Europa en hem hier plantte. Daarmee weten we ook meteen waar de naam 'robinia' vandaan komt. Robinia wordt ook wel pseudoacacia genoemd, omdat hij scherpe stekels heeft op zijn takken en daarmee een beetje op de acacia lijkt.

Robinia in vlechtschermen

Een van de meest gebruikte toepassingen van robinia is als afsluiting of omheining, waarvan de creatiefste het vlechtscherm is. Daarbij worden latjes robiniahout horizontaal tussen drie verticale steunpalen bevestigd. Doordat de latjes telkens afwisselend voor en achter de steunpalen zitten, lijkt het wel alsof ze zijn gevlochten. Het hout van de robinia is goudgeel van kleur, en heeft een mooie vergrijzing wanneer het buiten gebruikt wordt.

Vlechtschermen hebben een prachtig natuurlijke uitstraling en zijn daarom een meer landelijk alternatief voor de gewone tuinschermen. Je kan ze gebruiken als afsluiting voor je tuin of terras, maar ook als schuttingpanelen of om een gezellige zithoek te creëren. Ze behoren tot de hoogste duurzaamheidsklasse en zullen tot 25 jaar meegaan in contact met grond en aarde. Robinia vlechtschermen worden op twee verschillende manieren gemaakt, met halfronde of met bezaagde latten.

Als je de halfronde of bezaagde vlechtschermen naast elkaar plaatst, dan kan je ze aan elkaar vastmaken met vierkante of ronde palen in de grond. Je kan daarbij de palen tussen de schermen zetten, maar ook erachter, waardoor de gevlochten latten als het ware in elkaar doorlopen.

De vlechtschermen met halfronde takken

De halfronde robinia vlechtschermen zien er het meest rustiek en landelijk uit. Ze worden altijd met de hand gemaakt, waardoor elk scherm uniek is. Als je last hebt van glurende buren die door de latjes heen kijken, dan kan je de schermen laten begroeien met klimplanten. Dat geeft het landelijke karakter van de halfronde latten nog meer charme.

En de bezaagde latten?

Als je liever voor een strakkere afsluiting gaat, maar ook een zwak hebt voor de natuurlijke uitstraling van een vlechtscherm, dan is een robinia vlechtscherm met bezaagde latten perfect voor jou. Anders dan bij het halfronde vlechtscherm zijn de latjes bezaagd, waardoor ze goed op elkaar aansluiten en je er dus minder goed kan doorkijken. Modern, veel privacy, maar toch een landelijke en natuurlijke uitstraling. Ideaal, toch?

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Tuinafsluiting

Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?
Tennisdraad of gelaste draadafsluiting?

De metalen draadafsluitingen aan de rand van een tuin. Ze zijn bijna even talrijk als het aantal mussen in Vlaanderen. Je herkent ze aan de groene of zwarte coating uit kunststof en de stugge structuur.

Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?

Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht?

De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!
De voordelen van een tuinafsluiting die hout en aluminium combineert!

Aluminium: het is een metaalsoort die al zo aanwezig is in ons dagelijkse leven, dat we er soms niet bij stilstaan. De folie om jouw boterhammetjes te bewaren, de antenne van een radio, een verfrissend blikje cola of de buitenkant van je frietketel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van alle spullen uit aluminium.

Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje
Vlechtschermen met halfronde takken: de verschillen op een rijtje

Er is een specifiek product in ons assortiment dat iedereen wel kan bekoren: gevlochten houten tuinschermen. Je kent misschien al de tuinschermen met volle, ronde hazelaar- of wilgentakken, daar hebben we al een uitgebreid blogbericht over. Die naturelle, rustieke uitstraling past wel in elke tuin.

Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?
Hazelaar- of wilgenschermen: welke verschillen zijn er?

Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht.

Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!
Welke heidemat past bij jouw toepassing? De vergelijking!

Heb je in je tuin een stukje van die typische groene tuindraad? Wacht je al jaren tot die verdomde haag dicht en hoog genoeg is gegroeid? Een mooie en snelle oplossing om meer privacy en sfeer in je tuin te creëren, is met een heidemat, de duurzaamste der decoratiematten. Neen, geen decoratie om in je huis te hangen bij je volgende verjaardagsfeestje, maar wel om je tuin te beschermen of op te fleuren.

Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?
Soorten tuinafsluitingen: Welke kies je het best voor jouw tuin?

Nu de lente in het land is, willen we allemaal graag wat meer in onze tuin vertoeven. Of je nu graag tuiniert, relaxt, of in je blootje rondloopt, in de tuin hebben we allemaal het liefst van al wat privacy. Met een afsluiting kan je je behoeden voor glurende buren of voorbijgangers, maar wat is nu de beste oplossing voor jouw tuin?

Doorlopende tuinwand of plankenschermen?
Doorlopende tuinwand of plankenschermen?

Het is een dilemma dat de laatste jaren bij heel wat mensen de kop opsteekt. Kies je voor een plankenscherm of opteer je voor een tuinwand? In de tekst hieronder overlopen we beide mogelijkheden en gaan we op zoek naar de belangrijkste verschillen.

Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!
Welk houten vlechtscherm leeft het langste? De vergelijking!

Een omheining in landelijke stijl is onontbeerlijk voor een rustieke tuinomgeving. In deze trend passen evenzeer vele houtsoorten, maar de grote hoeveelheid opties maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Het is tenslotte steeds opnieuw de afweging maken tussen uitstraling en duurzaamheid.

Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?
Een plankenscherm uit geïmpregneerd grenen, lariks of thermowood?

Een plankenscherm met gleufpalen vervaardigd uit Europees hout valt eenvoudig te plaatsen. Eens de palen correct geplaatst zijn, kan je de planken er meteen gemakkelijk tussen schuiven. Drie van de Europese houtsoorten bij uitstek zijn geïmpregneerd grenen, lariks en thermowood.

6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen
6 types natuursteen om je steenkorf mee te vullen

Stel: je bent van plan om een steenkorf te plaatsen, maar je weet helemaal niet welke steen precies past bij jouw omgeving. Er zijn namelijk heel wat types natuursteen die een match kunnen vormen met jouw exterieur. Geen nood, wij helpen jou graag op weg om de beste keuze te maken.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving