Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
De ideale plek om al jouw tuingereedschap achter slot en grendel te bewaren? Een houten tuinberging of tuinhuis! En wat is een stijlvolle tuin, zonder een bijpassend berghok? Zowel fietsen, grasmaaiers, tuingereedschap als brandhout voor de winter kunnen veilig en droog worden opgeborgen. En je kan jouw tuinhuis volledig vormgeven naar jouw stijl, door je eigen vorm, dak en materiaal te kiezen. Misschien kan je zelfs een raampje toevoegen? Er zijn zo veel mogelijkheden waardoor jij je project echt volledig kunt vormgeven naar jouw wensen en smaak.
Een tuinhuis is een gebouw dat ontworpen is om gebruik van te maken in de tuin. In de klassieke benadering is een tuinhuis voornamelijk een praktische plaats waar je tuingereedschap en tuinmeubelen kan opbergen. Tegenwoordig merken we echter op dat een tuinhuis steeds vaker een verlengde is geworden van de woning. Veel mensen willen van een tuinhuis ook een tuinkamer maken en koppelen graag het nuttige aan het aangename. Het woord heeft daardoor een veel ruimere betekenis gekregen dan pakweg 30 jaar geleden.
Er bestaan heel veel verschillende soorten tuinhuizen. Doordat het toepassingsgebied van een tuinhuis veel ruimer is geworden, is het aanbod over de jaren heen heel divers geworden. Bovendien heeft de tuinhuizenmarkt zich sterk ontwikkeld in allerhande maatwerk om de consument van een passende oplossing te voorzien.
Een tuinhuis wordt tegenwoordig in allerlei verschillende vormen, formaten en grondstoffen geproduceerd. Laat ons eerst even de verschillende grondstoffen van naderbij bekijken.
Een houten tuinhuis is op vandaag nog steeds de meest populaire keuze bij wie een nieuw tuinhuis zoekt. Het is ten eerste de grondstof waarin de grootste diversiteit te verkrijgen valt. Er zijn namelijk tal van houtsoorten waarin je een houten tuinhuis kan afwerken. Op de andere voordelen van een houten tuinhuis en waarom het nog steeds de populairste keuze is, komen we iets verderop in deze tekst uitgebreid terug.
Naast een tuinhuis in hout, is ook een metalen tuinhuis veelgevraagd. Een tuinhuis in metaal is namelijk onverwoestbaar. Het wint daardoor enorm aan populariteit in de markt bij wie een tuinhuis wil kopen om voornamelijk de grasmaaier, hark en tuinslang in op te bergen. Een metalen tuinhuis is daardoor over het algemeen veelal een stevige tuinberging. De keuze op esthetisch vlak is eerder beperkt en je kiest vooral uit praktische overwegingen om al jouw tuinwerktuigen netjes op te bergen.
Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk ook gedeeltelijk bij een tuinhuis in kunststof. Net zoals metaal, is kunststof een grondstof met een uitstekende levensduur. Het kan tegen een stootje en heeft weinig last van aantasting door bodemvocht. Een kunststof tuinhuis wordt daardoor ook nog steeds overwegend gekocht door wie voornamelijk een praktische oplossing zoekt voor al dat tuingereedschap. Toch is er in kunststof ondertussen ook de mogelijkheid om een meer esthetisch ontwerp aan te kopen. Veelal begint een modern tuinhuis in kunststof nog steeds met een houtskelet als basis. Dat houtskelet wordt vervolgens betimmerd met planken in composiet, een mix van hout- of bamboevezels en kunststof. Op die manier kan je toch de voordelen van kunststof inzetten in een moderne uitvoering van een tuinhuis.
Een aluminium tuinhuis is eigenlijk een variant van een metalen tuinhuis, maar dan eerder gericht op modern gebruik. Een tuinhuis in aluminium wordt vooral gekozen door wie op zoek is naar een zeer strak en modern design. Aluminium tuinhuizen passen daardoor perfect bij strakke nieuwbouwwoningen als verlengde van de woning in de tuin.
Naast een onderscheid in grondstoffen, kunnen we tuinhuizen ook onderverdelen in bepaalde modellen. De eerste versie, een klein tuinhuis, is al vaak aan bod gekomen in deze tekst en dient voornamelijk als extra opbergruimte in de tuin.
Een andere tuinhuisvorm die steeds vaker wordt gekozen, is een tuinhuis met overkapping. Tuinhuizen met overkapping combineren het praktische doel van een tuinhuis met een open ontspanningsruimte. Onder de overkapping van een tuinhuis wordt vaak een lounge of buitenkeuken geplaatst. Op die manier kan je nog steeds al jouw tuingereedschap en tuinmeubilair kwijt in het gesloten deel van het tuinhuis. Relaxen van een aperitiefje doe je onder de overkapping. Zo zit je lekker in de schaduw in de zomer en tegelijkertijd beschut wanneer het regent.
Verder is er voornamelijk een verschil in de dakbedekking van een tuinhuis. Kies je voor een tuinhuis met zadeldak? Dan komt het tuinhuis vaak wat hoger uit en heb werk je het bovenaan af met dakpannen of leien. Koop je een tuinhuis met een plat dak? Dan is de dakbedekking van het tuinhuis veelal een epdm of roofing. De keuze van het dak hangt vaak ook samen met de uitstraling van het tuinhuis. Een zadeldak oogt landelijk en past dus mooi bij een pastorijwoning of hoeve. Met een tuinhuis met plat dak kan je nog steeds alle kanten uit. Hier is het voornamelijk de gevelbekleding die bepaalt of het tuinhuis eerder landelijk of modern oogt.
Een ander tuinhuistype is het blokhut tuinhuis. Hierbij wordt het tuinhuis opgebouwd volgens het houtstapelbouwprincipe. De planken zijn voorzien van een tand en groef waardoor ze perfect in mekaar passen. In België kennen we dit systeem voornamelijk vanuit de chaletbouw. Het is voornamelijk een populaire keuze bij doe-het-zelvers. Door de planken op te stapelen, bouw je in een mum van tijd een stevig tuinhuis. Een blokhut tuinhuis is eerder een klassieke vorm om een tuinhuis in op te bouwen. Tegenwoordig zijn er ook menig doe-het-zelvers die zelf aan de slag gaan met modernere modellen. Denk maar aan de eenvoud van een prefab tuinhuis, waarbij de wanden en de dakstructuur in gehele fabricaten worden aangeleverd.
Zoals we reeds bespraken, wordt een tuinhuis voor meer doeleinden gebruikt dan enkel als opbergruimte. Uiteraard staat opbergruimte nog steeds met stip op nummer één op de prioriteitenlijst van wie een tuinhuis wil kopen. Wie wil er immers geen plek in de tuin waar je makkelijk bij je grasmachine of tuinslang kan?
Een ander toepassingsgebied van een tuinhuis is een ontspanningsruimte. We bespraken al kort welke meerwaarde een tuinhuis met overkapping heeft om in je tuin te relaxen. Een andere mogelijkheid is dat je een volledig gesloten tuinhuis gaat inrichten om te ontspannen. In dat geval denk je best ook na over de isolatie van je tuinhuis. Als je er een mancave of tuinkamer wil van maken, is het leuk dat je ook ’s winters gebruik kan maken van deze ruimte. Denk maar al aan een gezellige bar of eetruimte waar je vrienden of familie kan ontvangen. Dat is gezelligheid troef!
Tot slot worden tuinhuizen steeds vaker ingericht als werkruimte. Sinds telewerken de norm is, zoeken veel mensen een oplossing om werk en privé enigszins gescheiden te houden. Dat kan perfect met een tuinhuis dat ingericht wordt als tuinkantoor. Opnieuw denk je bij deze toepassing er best aan om jouw tuinhuis te isoleren. Anders bibber je ’s winters telkens achter jouw computerscherm. Een werkruimte kan naast een kantoor uiteraard ook de vorm van een atelier aannemen. In dat geval kan een tuinhuis ook de perfecte hobbyruimte zijn. Of je professioneel of recreatief bezig bent met pottenbakkerij, mechaniek, sport, kunst of een andere passie maakt helemaal niet uit.
Er zijn verschillende voordelen aan een tuinhuis uit hout. Een eerste voordeel is een uitgebreid gamma aan houtsoorten waaruit iemand die een houten tuinhuis wil kopen, kan kiezen. Er zijn tal van houtsoorten die geschikt zijn om een tuinhuis op te bouwen. Op die manier kan je als koper makkelijk een houtsoort kiezen die bij jouw wensen past op vlak van uitstraling, kwaliteit en prijs.
Wat nog een groot voordeel is om voor een houten tuinhuis te kiezen, is de eenvoudige bewerking ervan. Ben je een doe-het-zelver? Dan kan je met houten planken, balken en kepers zelf een tuinhuis in mekaar timmeren naar eigen schets. Je kan dus vrij eenvoudig en goedkoop door de juiste onderdelen bij mekaar te kopen en zelf te verzagen en bewerken, een tuinhuis naar eigen smaak bouwen.
Voor wie doe-het-zelven niet echt een optie is, maar toch specifieke wensen heeft voor zijn of haar tuinhuis, is het een groot voordeel dat er bij houten tuinhuizen veel maatwerk mogelijk is. Tuinhuisfabrikanten spelen handig in op de vraag van de consument om een tuinhuis op maat te verkrijgen. Ze kunnen houtskeletbouwpakketten of prefabricaten helemaal naar de wens van de klant maken met de machines in hun productie. Op die manier krijgt de klant een kant-en-klaar bouwpakket dat hij enkel zelf nog in mekaar dient te schroeven.
Tot slot zijn er tegenwoordig tal van profielen in hout op de markt waarmee je volledig vrij bent om zelf de uitstraling van jouw tuinhuis te kiezen. Wil je graag een modern tuinhuis? Dan kan je met triple blokprofielen aan de slag? Mag het net een stuk landelijker ogen? Dan kan je jouw tuinhuis bekleden met eiken sidings, etc… Niet enkel het aanbod in houtsoorten gaat ontzettend ruim. Je hebt ook een ruime keuze op vlak van vormgeving en design. Jij bepaalt de kleur, het reliëf, het profiel, de houtsoort en daarmee de volledige look-and-feel van jouw tuinhuis.
Hoe lang jouw houten tuinhuis zal meegaan, hangt af van verschillende factoren. Enerzijds is er een kwaliteitsverschil tussen houtsoorten. Toch is dat niet de belangrijkste parameter die de levensduur van jouw tuinhuis bepaald. De levensduur van houtsoorten wordt gemeten in rechtstreeks contact met de grond en bodemvocht. Een tuinhuis wordt nooit rechtstreeks op aarde geplaatst, maar op een fundering. Op die manier vermijd je grondcontact en gaat het kwaliteitsverschil tussen houtsoorten voor een groot stuk te niet. Uiteraard hebben houtsoorten nog steeds verschillende eigenschappen die wel invloed hebben op jouw keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de densiteit of fysieke sterkte van houtsoorten. Wil je vaak grote spullen in en uit het tuinhuis halen of rijden, dan kies je beter voor hout dat tegen een stootje kan. Andere kwalitatieve eigenschappen die ook een rol speelt in de keuze van de houtsoort voor jouw tuinhuis, is de nervositeit of de zwel-en krimpmarge van hout. Hout is en blijft een natuurlijk materiaal en neemt vocht op en droogt terug uit. Sommige houtsoorten zijn hier gevoeliger aan dan andere.
Anderzijds is dus voornamelijk de plaatsing heel bepalend in hoe lang een tuinhuis meegaat. Als je de eenvoudige regels ter optimalisatie van de levensduur respecteert, gaat een houten tuinhuis gemakkelijk 50 jaar mee. In principe geldt dit voor elke houtsoort, maar hou er rekening mee dat bij de ene houtsoort net wat sneller een plank aan vervanging toe zal zijn dan bij de andere.
Je kan zeker en vast makkelijk zelf een tuinhuis bouwen. Begin met duidelijk te stellen waarvoor je het tuinhuis wil gebruik. Laat je vervolgens ondersteunen en adviseren door een expert om jouw wensen om te zetten in een realistische schets en inschatting. Denk na over de manuren en de hoeveelheid werk waartoe je zelf bereid om in de opbouw te investeren. Kies op basis hiervan het bouwsysteem dat het best bij jou past. Denk vervolgens na over de uitstraling en look-and-feel van jouw tuinhuis. Laat vervolgens een offerte opmaken voor een bouwpakket of alle onderdelen waarmee jij wil gaan timmeren. Tot slot kan je met onze handleiding op zak met een gerust gemoed van start gaan met de opbouw van jouw tuinhuis. Heb je tussendoor nog vragen? Dan staan wij altijd ter beschikking om jou verder op weg te helpen.
Hoeveel jouw tuinhuis kost, hangt vooral af van welke houtsoort en welk model je kiest. Zo zal bijvoorbeeld geïmpregneerd grenen goedkoper zijn van een tuinhuis uit Siberisch lariks of vurenhout. Grotere tuinhuizen vereisen ook meer materiaal, waardoor je dus ook meer zal spenderen aan een groter project.
Sowieso zal je wel wat tijd en geld kunnen besparen door met een pakket te werken. Zo hoef je bijvoorbeeld geen vakman aan te spreken, maar kan je alles zelf bouwen.
Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!
Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".
Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!
Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".
* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.
Wil je graag een offerte voor onze tuinhuis? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.
Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO