Gevelbekleding Planken

Heb je soms ook het gevoel dat je even wil herbronnen? Even het hoofd leeg maken en nadenken over wat echt nodig is? Ieder jaar boek ik een weekendje in een boomhuttenpark waar ik, afgesloten van het moderne leven, even terug kan naar de basis van alles. Geen prikkels, geen verplichtingen, geen verwachtingen. Het is die rust en eenvoud die ik ook voel bij gewone, simpele planken in Europees hout als gevelbekledingsprofiel. Geen franjes, geen versiersels, geen tierlantijnen. Dat is fantastisch toch?

Meer weten?

Meer weten?

Welke verschillende soorten houten planken bestaan er?

Er bestaan enorm veel verschillende soorten planken. Bij EXZO zijn we gespecialiseerd in houten planken voor buiten. Die heb je in verschillende houtsoorten, afmetingen en afwerkingen. Elke houten plank is geschikt voor één of meerdere toepassingen. 

De meeste houten planken voor buiten kan je gebruiken als gevelbekleding of als timmerhout. Hierbij is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen planken met of zonder tand en groef. Tandgroefplanken noemen we in België vaak ook planchetten. Die vind je in een andere categorie op onze webshop terug, met uitzondering van onze blokhutplanken. Blokhutplanken zijn wat dikkere tandgroefplanken die aan de lange zijdes vaak wat zijn afgerond of afgeschuind. Ze worden heel vaak gebruikt in het opbouwen van een tuinhuis, blokhut of chalet. 

Planken zonder tand en groef kan je op twee manieren als gevelbekleding plaatsen. Bij de afwerking van landelijke bijgebouwen wordt er vaak gekozen om de planken met overlap te plaatsen. De planken worden hierbij horizontaal gemonteerd en overlappen enkele centimeters. Schaaldelen zijn een voorbeeld van planken die altijd met overlap worden geplaatst. Deze planken hebben een organische vorm en een rustieke uitstraling.  Wanneer je de planken als verticale gevelbekleding wil plaatsen, kan je nog steeds met of zonder overlap werken. Wanneer je verticaal met overlap werkt, worden de planken geschrankt en krijg je een diepte-effect. Zonder overlap worden de planken met voeg gemonteerd. 

Andere vormen waarin planken voorkomen zijn potdekselplanken of z-profielen. Hierbij wordt met een alternatieve verbinding gewerkt op de populaire tand en groef. 

Naast de profilering is er uiteraard ook een groot onderscheid tussen de houtsoorten planken worden aangeboden. Een heel gekende houtsoort waarin vaak getimmerd wordt, is naaldhout. Steigerhouten planken hebben bijvoorbeeld een zeer scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook geïmpregneerd grenen planken worden veelvuldig gebruikt in de tuin. 

Wie wat stevigere planken zoekt of een esthetischere houtsoort voor de afwerking van een tuinhuis of bijgebouw, komt vaak bij eiken planken uit. Toch winnen ook robinia planken jaar na jaar aan populariteit. Beide zijn blanke Europese houtsoorten die zich perfect schikken in een landelijke tuin- of woonstijl. Een goedkoper alternatief voor eiken of robinia planken vind je in lariks of douglas planken. In Nederland wordt er veruit het meest gewerkt met douglas planken. Ondertussen zien we ook de vraag in België sterk toenemen. 

Wil je graag op lange lengtes werken? Dan heb je vooral stabiele planken nodig. Op vlak van stabiliteit scoren thermowood planken uitmuntend. Je vindt ze terug in thermowood grenen, thermo ayous of het luxueuzere thermo essen. Verder zijn ook hardhouten planken over het algemeen zeer stabiel. Hou er wel rekening mee dat tropisch hardhout een verzamelnaam is voor heel veel verschillende houtsoorten. 

Tot slot kan wie op zoek is naar iets exclusief ook aan de slag shou sugi ban planken. Dat zijn houten planken die volgens Oud-Japans gebruik worden gebrand om de verkoolde zijde aan de buitenzijde van jouw timmerwerk te tonen. 

Wat is de prijs van houten planken? 

De prijs van houten plank is erg uiteenlopend. Wie planken wil kopen, vergelijkt best op basis van de maatvoering. De prijs van houten planken wordt berekend aan de hand van de kubieke meterprijs van de houtsoort. Hierdoor bepaald de dikte- en breedtemaat de prijs per plank. Goedkope planken voor buiten heb je al snel voor een paar euro. Hoe duurder de houtsoort en hoe meer bewerkingen eraan worden uitgevoerd, hoe hoger de eindprijs ligt. Denk hierbij aan geschaafde, gebrande, geborstelde of geschuurde planken. Die hebben meer dan één bewerking verkregen. 

Houten planken op maat

Heb je houten planken op maat nodig? Neem dan gerust even contact met ons op. We trachten op onze webshop alvast een heel uitgebreid aanbod aan planken aan te bieden in de meest courante dikte-, breedte- en lengtematen. Vraagt jouw project echter specifieke vereisten, dan bekijken we graag of het mogelijk is om in de zagerij de planken op maat te zagen. 

Bovendien zijn houten planken heel makkelijk bewerkbaar. In tegenstelling tot andere grondstoffen is hout met minder geavanceerd gereedschap makkelijk te verzagen. 

Kan je planken als horizontale of verticale gevelbekleding plaatsen?

Planken passen perfect bij een landelijke woonstijl en zijn voor mij een heel goede keuze voor de bekleding van een natuurlijk bijgebouw of plattelandse schuur. Ze kunnen in een overlap geplaatst worden in een horizontale gevelbekleding of in een verticale bekleding met een voegje tussen.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevensAanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze gevelbekleding Planken? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevensMijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtjeBancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving