Hardhouten planchetten

Bij Latijns-Amerikaanse of Afrikaanse mensen zit een gevoel voor ritme meer in de genen, terwijl bij mensen uit Europa vaak minder goed kunnen dansen. Het grappige is dat bij bomen hetzelfde verschil bestaat. Inheemse houtsoorten als eik, kastanje of robinia zijn op vlak van houttekening veel eentoniger dan tropische houtsoorten. De houttekeningen van padouk, afromosia, iroko of itauba swingen en golven prachtig. Het is alsof die bomen ook een veel beter gevoel voor ritme hebben. Swing jij mee met de houttekening van jouw planchet?

Meer weten?

Meer weten?

Hoe herken je planchetten in tropisch hardhout?

Naast de uitstraling onderscheidt tropisch hardhout zich ook door kwaliteit van de bovenste plank. Alle tropisch hardhoutsoorten die wij als tandgroefgevelbekleding aanbieden, behoren tot de hoogste duurzaamheidsklasses, wat garant staat voor een lange levensduur. Bovendien heeft hardhout een hoge massieve sterkte en kunnen de planchetten best wel een stootje verdragen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld dagelijks jouw fiets of kruiwagen tegen een muurtje plaats dat je met houten planchetten wenst te bekleden. Ook op vlak van stabiliteit en vormvastheid scoren planchetten in tropisch hardhout hoog.

In welke tropisch houtsoorten vind ik planchetten terug?

We hebben bij EXZO een ruim assortiment aan planchetten in tropisch hardhout. Wat is dan eigenlijk nog het verschil tussen de verschillende tropische hardhoutsoorten onderling? Eigenlijk kunnen we stellen dat afromosia wordt bestempeld als het neusje van de zalm. Het hout heeft een goudbruine kleur die nagenoeg elke houtliefhebber kan bekoren. Daarnaast scoort afromosia het maximum van de punten op alle kwalitatieve eigenschappen. Door zijn ietwat beperktere EUTR-gecertificeerde import is het hout wat exclusiever. Dat zorgt ervoor dat de prijs hoger ligt in vergelijking met andere tropische hardhoutsoorten.

Padouk is de populairste keuze bij onze klanten en heeft in de loop der jaren de poolpositie beet als het gaat om bekendheid bij het grote publiek. Padouk heeft in eerste instantie de meest expressieve houttekening en moet kwalitatief nauwelijks onder doen voor afromosia. De koraalrode kleur verkleurt na verloop van tijd naar een donkerbruine en vervolgens een zilvergrijze tint.

Iroko is het budgetvriendelijker alternatief dat nog iets te vaak moet afrekenen met het gezegde ‘onbekend is onbemind’. De kwalitatieve eigenschappen van een padouk planchet kunnen ook aan een iroko planchet worden toegeschreven. In tegenstelling tot padouk heeft iroko een goudgele kleur die na verloop van tijd prachtig overgaat naar een zilvergrijze tint.

Merbau is een houtsoort van Aziatische oorsprong met een gespikkeld patroon. De houttekening is hier iets subtieler en de kleur is bij plaatsing bruinrood. Ook hier zien we uiteraard een mooie vergrijzing naar mate de planken langer in contact staan met zonlicht en neerslag. Het is de meeste massieve houtsoort van het assortiment en kent ook succes als onderbalk in terrastoepassingen. Voor wie vooral op stevigheid wil inzetten, is merbau altijd een goede keuze.

Tot slot hebben we nog ceder en itauba. Twee houtsoorten met een vrij vergelijkbaar uiterlijk. Om beide van mekaar te onderscheiden, heb je het snelste resultaat door je neus te gebruiken. De geur van ceder zal je gauw herkennen en doet denken aan sauna’s. Het is een veelgebruikte houtsoort in saunabouw net omwille van die heel lekkere geur. Schweppes heeft zelfs een tonic ontworpen met cederextract om je ook bij het degusteren van een gin-tonic te laten genieten van de geur van versgezaagd cederhout. Itauba is een typische Latijns-Amerikaanse houtsoort met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Waarom kiezen voor planchetten in tropisch hardhout?

Al deze houtsoorten zijn in planchetvorm te verkrijgen met een tandgroefprofiel. Tanden en groefjes passen als puzzelstukjes in mekaar en zijn een genot bij de plaatsing. Enkele houtsoorten bieden we ook aan in een planchet met 4-zijdige tand en groef, zoals padouk of iroko. De kopse kanten van die planchetten passen ook mooi in mekaar en verlossen je van de verplichting om bij het monteren telkens te starten en stoppen op een onderliggende lat. In elk geval creëer je met gevelplanken in planchetprofiel een vlakke, egale en strakke wand of gevel. Je kiest voor een tijdloze uitstraling.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevens



Aanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze hardhouten planchetten? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevens



Mijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtje



Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving