Houten balken en kepers

Wil je jouw tuin aanvullen met een stevig bijgebouw? Een overkapping, tuinhuis, fietshok, carport, pergola, noem maar op! Elke constructie heeft echter een stevige basis nodig, wat je het best maakt met houten balken en kepers. Wij hebben verschillende afmetingen en houtsoorten in het assortiment dat iedereen wel een groot bijgebouw kan plaatsen, zelfs met het kleinste budget.

...
Meer weten?

Meer weten?

Welke verschillende soorten houten balken bestaan er? 

Houten balken bestaan in veel verschillende houtsoorten. Om de juiste houten balken te kiezen voor jouw project, is het belangrijk om te bepalen voor welke toepassing je ze wil gebruiken. Bij EXZO bieden we een uitgebreid aanbod houten balken voor buiten aan. 

Wie houten balken voor buiten wil kopen, houdt best rekening met de duurzaamheidsklasse en de fysieke sterkte. Wanneer je de houten balken in de grond wil bevestigen, is het belangrijk om de levensduur van de verschillende houtsoorten te achterhalen. Hoe lang houten balken meegaan bij rechtstreeks grondcontact wordt in een algemene duurzaamheidsclassificering vastgelegd. 

Robinia balken zijn de enige houten balken afkomstig van een Europese houtsoort die tot de hoogste duurzaamheidsklasse behoren. Robinia is een hardhoutsoort en heeft een zeer goede fysieke sterkte. Houten balken in robinia kunnen dus zeker gebruikt worden bij toepassingen waarbij grondcontact niet kan worden vermeden. Denk hierbij aan poortpalen, pontonbouw of oeverversteviging. 

Andere houten balken die tot de hoogste duurzaamheidsklasse behoren, vind je in het aanbod tropisch hardhout. Azobe of merbau zijn tropische hardhoutsoorten die vaak voorkomen in constructies met grondcontact. Merbau wordt veelvuldig gebruikt bij terrasbouw, terwijl azobe net als robinia dienst doet in steigerbouw, poortverankering of oeverversteviging. 

In duurzaamheidsklasse 2 vinden we houten balken terug in eik. Om die reden zie je eiken balken ook dikwijls terug in weidetoepassingen waarbij rechtstreeks grondcontact niet kan worden vermeden. Tegelijkertijd wordt voor de opbouw van bijgebouwen en poolhouses ook heel vaak met houten balken in eik gewerkt. Omdat je een bijgebouw bouwt om een meerwaarde te creëren op jouw woning of meerdere decennia genot van te hebben, worden houten balken bij soortgelijke constructies steeds op sokkels of poeren geplaatst om aantasting door grondcontact tegen te gaan. 

Goedkopere houten balken vind je terug in lagere duurzaamheidsklasse. Douglas of lariks balken behoren tot duurzaamheidsklasse 3 en worden meestal niet onbehandeld ondergronds geplaatst. In combinatie met een postsaver worden houten balken in douglas wel gebruikt als poort- of tuinpaal. 

Hetzelfde geldt voor houten balken in geïmpregneerd grenen, met dat verschil dat deze houten balken al op voorhand worden behandeld. Grenen balken worden uit naaldhout ontgonnen en vervolgens onder keteldruk geïmpregneerd om de duurzaamheid te verbeteren. Op die manier behoren ze tot duurzaamheidsklasse 3. Houten balken in Red Class Wood worden ook op voorhand behandeld, alleen wordt hier in het proces een ander pigment gebruikt waardoor de uitstraling sterk lijkt op dat van houten balken in douglas. 

Waarvoor kan je houten balken buiten gebruiken? 

Houten balken kunnen buiten worden gebruikt voor tal van toepassingen. Het vaakst worden houten balken gebruikt in de opbouw van tuinhuizen, bijgebouwen, poolhouses of pergola's. Houten balken zijn het constructiehout bij uitstek om het gebinte van elke tuinconstructie op te bouwen. Je vindt dan ook een uitgebreid aanbod aan houtsoorten en afmetingen waarmee je voor elke constructie die je in de tuin wil bouwen verder kan. Bovendien zijn houten balk enorm eenvoudig te bewerken en te verzagen, waardoor het een geliefkoosd materiaal is bij zowel doe-het-zelvers als tuinaannemers. 

Een andere toepassing waarbij houten balken van toepassing komen voor buiten, is het vervaardigen van tuinmeubels. Hierbij wordt er vaker gewerkte met houten balken met kleinere kopse maten of rechthoekige afmetingen. Wie zelf een houten tuinbank, tuintafel, loungeset of bar wil timmeren, vertrekt steeds vanuit een ontwerp en een aantal houten balken. 

Tot slot worden houten balken ook vaak gebruikt in de opbouw van terrassen, tuinafsluitingen of steigers. Hierbij zijn de balken vaak niet zichtbaar en worden ze gebruikt voor het vervaardigen van een montagekader waarop wordt verder gebouwd. 

Wat is de prijs van houten balken? 

De prijs van houten balken is sterk afhankelijk van de houtsoort. De goedkoopste houten balken vind je in naaldhout. In het hoogste prijsniveau vind je vooral tropische hardhoutsoorten terug. De prijs van houten balken wordt enerzijds berekend aan de hand van de kubieke meterprijs van de grondstof. Anderzijds speelt ook de afwerkingsgraad van de houten balken een rol. Over het algemeen zijn er twee gradaties waarin houten balken kunnen worden afgewerkt. Fijnbezaagde houten balken worden vervaardigd door brut hout te verzagen en te kantrechten. Geschaafde houten balken gaan na het zagen en kantrechten ook nog door de schaafmachine. Door de extra bewerking zijn geschaafde balken steeds een tikkeltje duurder dan fijnbezaagde balken. 

Wat is het verschil tussen balken en kepers?

Zoals je kan zien hebben we zowel balken en kepers in ons assortiment. Een eerste verschil tussen deze twee producten is de vorm: balken zijn meestal vierkant van vorm en kepers zijn rechthoekig. Er bestaat een belangrijk verschil in gebruik. Zo worden de balken gebruikt als verticale pilaren en de voet van het dak. Let op dat je deze houten pilaren wel nog op een arduinen sokkel plaatst voor extra duurzaamheid. Kepers daarentegen worden dan gebruikt als kader voor de gevels en voor de spanten van het dak. Je kunt ze ook als basis gebruiken voor een vloer te leggen.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevensAanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze houten balken en kepers? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevensMijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtjeBancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving