5 leuke klusjes in de tuin tijdens de paasvakantie

Inleiding

De paasvakantie breekt aan. Tijdens deze twee lange weken vakantie zal er zeker een moment zijn om de tuin even onder handen te nemen. Maar wat voor klusjes kan je in april doen in de tuin? Je kan natuurlijk al wat karweitjes van de to-do lijst schrappen. Een heuse poolhouse voltooien op twee weken lijkt ons bijvoorbeeld net iets te ambitieus. Daarom leggen wij in deze blog de focus op een aantal kleinere klusjes om de verveling tijdens de vakantie tegen te gaan. En bij sommige werkjes kan je zelfs de kinderen betrekken zodat de hele familie er plezier aan heeft!

De beste groentjes in een moestuinbak

April is de beste maand om te beginnen met tuinieren. En wat is een betere plek om jouw eigen sappige groentjes te kweken, dan in een eigen moestuinbak? Op een half dagje tijd staat je moestuinbak al in elkaar en kan je het vullen met een antiworteldoek en wat voedzame aarde. Bovendien is een moestuinbak het ideale project voor de beginnende doe-het-zelver. Kijk maar even mee hoe timmerman Timo er zelf een in elkaar stak.

Heb je een klein balkonnetje op een appartement? Of een te kleine tuin waar je geen grote moestuinbak kunt plaatsen? Weet dan dat we de moestuinbakken al vanaf 70 op 70 centimeter aanbieden en in verschillende maten. Zo kan iedereen genieten van zalig verse groentjes, waar je ook woont!

Wat kan je zoal planten in deze tijd van het jaar? Wel, heel veel eigenlijk! Zo kan je onder andere aardbeien, radijs, ui en verschillende kruiden in je moestuinbak zaaien, maar tomaten- en paprikaplantjes plant je het best binnen of in een serre.

Maak een insectenhotel

Wil je graag even de kinderen van achter het televisiescherm halen? Bouw dan samen met hen een insectenhotel! Je kan enkele steigerhouten planken gebruiken om een doos te maken en opdelen in verschillende kamertjes met hout of kippengaas. Vervolgens vul je ieder kamertje met een ander materiaal: stro, holle stokjes, houtsnippers, schors, steentjes, en zo voort. Je kan zelfs een baksteen gebruiken, want daar zitten gaatjes in waar insecten zich in kunnen nestelen. Laat je kinderen hun creativiteit de vrije loop gaan om elk kamertje in te richten. Werk de voorkant van het insectenhotel af met een laag kippengaas, zodat de inhoud van elk kamertje zeker op zijn plaats blijft. Daarna kan je nog een klein dakje timmeren om het geheel helemaal af te werken.

Eens het bijenhotel klaar is, is het tijd om het een plekje te geven in de tuin. Enerzijds kan je een kleiner hotel tot twee meter hoog in de lucht hangen, op een plaats waar weinig wind waait. Maar op een halve meter boven de grond is even goed. Anderzijds kan je grotere insectenhotels ook op de grond plaatsen. Ideaal is een plek waar veel bloemen groeien, waar dus de insecten heerlijk van kunnen smullen.

Gebruik eierschalen tegen slakken

Pasen, dat is ook de periode van veel eitjes. Heb je misschien wat eierschalen over van de Paasdecoratie thuis? Of misschien eierschalen van de vele cakes die je hebt gebakken? Dan kan je die eierschalen hergebruiken in je tuin. Breek de schalen in kleinere stukjes en leg ze aan de voet van jouw plantjes. Je kan dit doen voor zowel bloemen als voor de gewassen in je moestuinbak. Slakken komen tijdens deze periode van het jaar weer in actie, maar de scherpe randjes van de eierschalen houdt dit soort ongedierte wat tegen. Zo blijven je verse tomaten en aardbeitjes toch wat beschermd, op een ecologische manier.

Maak je terras klaar

Nu de temperaturen toch stilletjes aan beginnen te stijgen, kan je je terras al klaarmaken voor de zomer. Misschien heb je wel behoefte aan een nieuw, houten terras? Met de juiste onderstructuur en de juiste bekleding is dat klusje zo geklaard. Op een dagje tijd kan je zo al genieten van een prachtig terras, klaar voor elk feest!

Nu je terras klaar staat om het volk te ontvangen, kan je ook bepaalde tuinmeubels al buiten zetten. Wie weet komen er wel gunstige temperaturen aan om ’s avonds even buiten te relaxen? Of wat dacht je van een vuurschaal of -korf voor wanneer het toch iets te frisjes wordt? Het kan je tuin zo veel gezelliger maken.

Plaats een tuinkastje

Heb jij het tuinieren al helemaal in de groene vingers? Ga je graag aan de slag in je nieuwe moestuin of klus je graag in de tuin? Dan heb je zeker ook wel een plekje nodig om al het gereedschap veilig op te bergen. Dan komen tuinkastjes en kleine tuinbergingen goed van pas! Deze kleine bouwpakketten zijn gemakkelijk in mekaar te zetten, vallen goed mee van kostprijs en geven je tuingereedschap een nieuwe thuis. En heb je geen plaats voor een bijgebouw? Dan kan je ook altijd kiezen voor een houten kist!

Reserve bloempotten opbergen? Je grasmaaier droog parkeren? Of misschien heb je bepaalde tuinmeubels die je nog even binnen wilt zetten? In al deze gevallen is een extra opbergplaats ideaal voor jouw tuin!

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er zo veel verschillende projecten die je kunt aanvangen tijdens de Paasvakantie. Je hebt dus helemaal geen excuus om met je vingers te draaien, want deze klusjes zijn heel leuk om uit te voeren en geven je een groot gevoel van voldoening. Welk projectje vat jij aan tijdens deze periode?

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving