Inleiding

Wie een woning heeft in de stad of een druk bebouwde wijk, heeft vaak een heel klein tuintje. Geen grote grasvelden voor een kippenren of een voetbalveld, maar amper genoeg plaats voor de hond om rond te rennen. Toch zijn er manieren om jouw tuin optisch groter te doen lijken. Je moet de tuin niet gaan uitbreken of het perceel van de buren opofferen, maar door enkele kleine trucjes krijg je het gevoel van een ruimer geheel. Hier delen we zes tips om een optisch grotere tuin te bereiken.

Werk met brede planken en profielen

Een eerste tip is speciaal voor zij die een houten terras aanleggen of een tuinafsluiting bouwen. Werk hier met brede planken en brede blokprofielen om een ruimer gevoel te creëren. Je hoeft je terras niet per se groter te maken, maar gewoon brede planken gebruiken. Zo krijg je de illusie van een breder en langer terras. Kies zeker een egale en vlakke plank, vermijd de planken met een ribbel en gebruik volledige lengtes planken (in de plaats van een windverband).

Voor de gevel of een tuinwand geldt hetzelfde. Brede planken zorgen ook voor de optische illusie dat het geheel groter is. Kies je voor een blokprofiel? Dan ga je best voor een enkele, dubbele of trippel blokprofiel, wat een rustgevender gevoel geeft dan een quattro blokprofiel. Opnieuw omdat de breedte van de blokprofielen de illusie geven van een groter oppervlak.

Werk met reflecties

Wie al een woonkamer heeft vormgegeven, weet misschien ook dat spiegels de ruimte groter doen lijken. De ruimte verdubbelt bijna, want het lijkt alsof de kamer doorloopt door de spiegel.

Dit principe kan je eigenlijk ook toepassen bij de tuin door wat reflectie toe te voegen. Dat kan ook met een aantal gewone spiegels, maar ook met reflecterende objecten. Ken je bijvoorbeeld de blinkende, aluminium bollen die ook als fontein worden gebruikt? Die geven alvast wat meer weerkaatsing. Of misschien kan je een vijvertje toevoegen, waarbij je ook een spiegelbeeld krijgt in het wateroppervlak?

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om reflectie toe te voegen zonder letterlijk een spiegel te installeren.

Werk in de hoogte

Je tuin mag dan klein zijn in oppervlakte, toch kan je spelen met de hoogte van je tuin. In het geval van een houten tuinafsluiting kan je werken met een verticale bekleding, waarvoor het geheel hoger lijkt dan het werkelijk is.

Maar je kan ook andere spullen in de tuin plaatsen die de hoogte in gaan: een lange plant, palen in de grond met wat verlichting aan, of waarom hang je niet wat plantjes in de lucht. We zagen ook eens een terrasoverkapping uit robiniapalen, wat ook een prachtig voorbeeld van deze tip is. Deze hoge accenten zorgen dat je ogen naar boven worden geleid en je krijgt zo ook automatisch een ruim gevoel.

Tuinmeubels met meerdere functies

Wist je dat een tuin verschillende wensen kan vervullen? Je kan er iets drinken, zonnebaden, in het bubbelbad of de kinderen laten spelen. Waarom zorg je dus niet dat je terras transformeerbaar is naar een bar? Of een massageruimte?

Bouw een stevig houten deksel voor bovenop de jacuzzi en je hebt meteen een stijlvolle tafel. Bouw een loungeset waar het salontafel gemakkelijk inschuift als je wat meer plaats wilt maken. Of gebruik een stevige kist om tuinspullen in op te bergen, maar waar gasten gemakkelijk op kunnen zitten met kussens en dekens. Een klein tuinhuis of een tuinkast kan al verschillende tuinspullen veilig opbergen.

Zet je tuin niet te vol

Met een kleine tuin kom je misschien in de verleiding om alles vol te zetten: overal bloembakken, beeldjes, tuinmeubels en verlichting. Zo’n volle tuin kan zeker ook zijn charme hebben, maar wie liever een groot ogende tuin creëert, blijft beter weg van een te drukke tuin.

Het doel is om een rustgevende tuin te creëren, waar alle meubels en accessoires de ruimte hebben om te stralen. Beperk dus het aantal bloembakken en vermijd zeker ook grote tuinmeubels. Een tuinhuis van 10 vierkante meter is zeker niet nodig voor zo’n klein tuintje. 

Kijk naar de omgeving rond je tuin

Dit is een tip doe de oude Japanse tuinmeesters ook gebruikten: kijk naar de omgeving rond je woning en stem je tuin daar op af. Hierbij kan je denken aan bepaalde kleuren en plantensoorten die ik je tuin een plaatsje krijgen. Staan er bijvoorbeeld veel dennenbomen rond je tuin? Probeer dan ook echte dennenbomen (of plantjes die daarop lijken) te verwerken in je tuinontwerp. Of zie je opvallend veel rood rond je tuin? Neem dan wat rode accenten in de tuin op. Zo lijken de grenzen van je tuin verder de rijken.

Je kan dat gevoel zelfs nog versterken door de achterwand van je tuin open te laten, met een uitzicht op andere tuinen of de weide. Een volledig afgesloten tuin kan heel claustrofobisch aanvoelen. Maar door een deel van je tuin open te laten of een doorzichtige tuinafsluiting te voorzien (uit harmonicagaas of glas), dan lijkt het alsof dat stuk grond ook bij jouw paradijs hoort.

Conclusie

Er zijn natuurlijk verschillende tips die we kunnen geven om jouw tuin zo groot mogelijk te doen lijken. Het belangrijkste is wel om je tuin netjes te houden en die dus niet te vol te zetten met grote bijgebouwen en speeltuigen. Je kan een kleine tuin misschien als een nadeel zien, maar aan een klein tuintje heb je veel minder werk om te onderhouden en kan ook wel minder overweldigend zijn om te ontwerpen. Met deze tips vorm je al snel het kleine paradijs in je tuin!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving