Inleiding

Een constructie vervaardigen uit tuinhout is een heerlijke bezigheid, maar houdt ook een aantal gevaren in waarmee je het beste rekening kan houden. Een ongeluk is snel gebeurd, en om ze te vermijden neem je toch best een aantal veiligheidsregels in acht. Wij hebben er alvast een 8-tal voor jou uitgekozen. Hiermee kan je zonder zorgen aan de slag met jouw klusproject!

Tip 1: de veiligheidsbril

Tuinhout bewerken zorgt voor splinters. Beter zorg je ervoor dat die niet in je oog terechtkomen. De oplossing? Een veiligheidsbril natuurlijk. Een oogoperatie wil je echt niet.

Tip 2: gehoorbescherming

Je gehoor is een belangrijk zintuig en je wilt absoluut bescherming tegen luide klanken van de zaagmachine. Een letsel aan het gehoor is namelijk voor altijd. Draag er dus zorg voor en haal zeker oordoppen op maat of een geluidswerende koptelefoon in huis!

Tip 3: vermijd accessoires en te losse kledij

Een stropdas of een halsketting tijdens het doe-het-zelven? Dat houdt risico's in wanneer je gebruikmaakt van machines. Je kan er hierdoor namelijk in komen vast te zitten. Hetzelfde geldt voor wijde kledij. Heb je lange haren? Dan draai je ze best in een paardenstaart of in een dot.

Tip 4: bedien de zaag met twee handen

Door een zaagmachine vast te houden met één hand, verhoog je de kans op het wegglippen van het apparaat en zorg je er meteen ook voor dat de risico's op verwondingen kunnen toenemen.

Tip 5: zet zowel werktafel als object vast

Hoewel je soms snel te werk wil gaan, is het vaak eerder raadzaam om ervoor te zorgen dat werkbank en je te verzagen object vastgezet zijn. Het te bewerken materiaal kan hierdoor wegschieten, en kunnen de gevolgen zelfs behoorlijk pijnlijk zijn.

Tip 6: laat de zaag begaan

Een scherpe zaag van degelijke kwaliteit is één ding, maar het is ook belangrijk om niet te veel kracht te zetten op de zaagmachine. Laat het werktuig rustig op zijn tempo zijn ding doen, zo bruskeer je de machine niet noch jezelf.

Tip 7: blijf gefocust

Concentratie is een ontzettend belangrijke factor om de veiligheid van je klusproject te garanderen. Een beetje moe? Stop dan even met doorwerken en neem een welverdiende pauze.

Tip 8: opgeruimd staat netjes en veilig

Om mee af te sluiten: een veilige omgeving begint met een opgeruimde werkplaats. Door alles meteen op te bergen, voorkom je dat rondslingerende objecten (bijvoorbeeld snoeren) ervoor kunnen zorgen dat je gaat struikelen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving