Een betonnen basis voor je tuinhuis in 3 fases

Inleiding

Het plaatsen van een tuinhuis gaat hand in hand met het leggen van een betonnen dek. Een tuinhuis waar je veel tijd in zal spenderen, verdient alleen het beste voor een gebruik van lange duur. Een goede basis staat nu eenmaal garant voor hoge overlevingskansen. Wij leggen jou hieronder stapsgewijs uit hoe je te werk kan gaan om voor die basis te zorgen.

Denk even goed na!

Vooraleer je stapsgewijs begint met het uittekenen van je dek, vraag je je het beste een aantal zaken af. Wens je liever een tuinhuis om materiaal in op te brengen, of wordt het eerder een man cave waar je langere periodes zal vertoeven? In het geval van veelvuldig gebruik plaats je je tuinhuis dan het beste aan de zuidelijke kant van de tuin. Een tuinhuis dat niet vaak gebruikt wordt, kan je perfect uit het zicht plaatsen. Aan jou de keuze. Hou ook rekening met water en elektriciteit vooraleer je van start gaat.

Stap 1: teken het plan uit

Zoals hierboven vermeld, is het in eerste instantie nodig dat je weet waar het tuinhuis komt. Je kan steeds advies vragen bij de zaak waar je het tuinhuis wenst te kopen. Neem hiervoor je tekening mee. Zijn er geen complicaties? Dan kan je alvast starten met het planten van paaltjes om het gebied af te bakenen. De paaltjes kan je nadien met een koord verbinden.

Stap 2: uitgraven, trillen en bekisten

Het uitgraven kan beginnen. Met behulp van een schop graaf je de grond weg tot 20 cm onder de grond. Om de aarde mooi plat te maken, gebruik je een wals of trilplank. Op die manier bekom je een mooi egaal oppervlak en voorkom je verzakkingen. Hierna kan je met behulp van houten platen een bekisting plaatsen. Tot slot plaats je een folie uit plastic in het uitgegraven gebied om het beton af te schermen van vocht dat opstijgt.

Stap 3: beton leggen en gladstrijken

Heb je veel beton nodig? Dan is het misschien eerder aan te raden om een betoncentrale te laten komen. Eens je met het gieten wil starten, is het aanbevolen om de het vorstbestendige beton in één keer te gieten om zo voegen te voorkomen. Het is verder ook belangrijk dat het vochtig blijft bij warm weer. Een belangrijke tip is om het beton iets hoger te laten komen dan het maaiveld. Zo voorkom je waterproblemen. Je kan er ook voor kiezen om het dek een centimeter kleiner te leggen dan het tuinhuis, zo kan je nog wat met de wanden schuiven indien het dek niet helemaal rechthoekig is. Op halve hoogte leg je best een wapeningsnet aan om de druk die ontstaat door krimp en uitzetting te compenseren. Trek het oppervlak tot slot gelijk met een reilat of profiel.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving